Leestijd: 1 minuut
Wetenschappelijk onderzoek
Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat jouw persoonlijke overtuigingen een belangrijke rol spelen bij je pijnbeleving. Over het algemeen geeft een passieve houding en een focus gericht op anderen geen pijnvermindering. Niet helpende overtuigingen zoals: ‘mijn arts is verantwoordelijk voor het verminderen of genezen van mijn pijnprobleem’ of ‘mijn familie moet mij helpen mijn pijn te verminderen’ werken contraproductief.
Uit onderzoek blijkt ook dat geen vertrouwen of geloof in een medische genezing of herstel een negatief effect heeft op de beleving van pijn. Dit noemen we het nocebo-effect. Andere niet helpende overtuigingen zoals ‘Pijn betekent lichamelijk letsel’ of ‘Pijn betekent gehandicapt zijn’, werken eveneens negatief op de beleving van pijn.
Een actieve houding en een focus gericht op jezelf hebben een positief effect op jouw pijnbeleving en werken in het algemeen pijnverminderend.
Actieve houding gericht op jezelf
Een actieve houding en een focus gericht op jezelf hebben daarentegen een positief effect op jouw pijnbeleving en werken over het algemeen pijnverminderend. Helpende overtuigingen zoals ‘Ik heb controle over mijn pijn’ en het geloof dat emoties pijn beïnvloeden werken positief op de beleving van pijn en zijn doorgaans pijnstillend.
Controle over chronische pijn
Het hebben van controle over pijn begint met pijneducatie. Wat is pijn en hoe werkt pijn? Wat doet pijn met je leven? Wat werkt wel en wat werkt niet en hoe kun je grenzen ‘op maat’ verleggen?
Heb je al diverse pijnprogramma’s gevolgd met weinig resultaat? Dan is de interactieve lezing: ‘Beter omgaan met pijn’ misschien iets voor jou. Ga naar de lezing
Lees Interacties