Leestijd: 2 minuten.
Er wordt van alles en nog wat over burn-out beweerd. Maar wat klopt er nu wel en wat klopt er niet? De Academie deed onderzoek naar het positieve effect van zelfcompassie(training) bij burn-out(klachten).
Overperfectionisme, overprestatie, faalangst, frustratie en boosheid (op het werk) worden gezien als belangrijke triggers voor het ontstaan van burn-out(klachten). Wat kan zelfcompassie als zelfherstellende kracht daaraan veranderen? Dat lees je in deze blog.
Wat is zelfcompassie?
Zelfcompassie is een gezonde manier om met jezelf om te gaan en om goed voor jezelf te zorgen. Door vriendelijker met jezelf om te gaan. Dat klinkt misschien als een open deur maar aardig zijn voor jezelf is veel moeilijker dan je denkt. Sterker nog: meestal zijn we voor onszelf veel harder dan voor anderen. Veel mensen weten niet eens hoe ze vriendelijk tegen zichzelf (en anderen) moeten zijn. Pas als ze het opschrijven schrikken ze vaak van hun eigen oordelen en onvriendelijkheid.
Zelfcompassie betekent dat je jezelf accepteert zoals je bent, met je gebreken erbij. Dat je jezelf niet beter vindt dan anderen maar ook niet slechter. En dat je in moeilijke tijden aardig bent en blijft voor jezelf in plaats van jezelf te veroordelen. Aardig blijven tegen jezelf, óók als je fouten maakt en weten dat je niet de enige bent die fouten maakt of ellende doormaakt. Want fouten en mislukkingen horen nu eenmaal bij het leven. Het kan een geruststellende gedachte zijn dat ellende en mislukkingen tijdelijk zijn en ook weer voorbij gaan.
Als je denkt dat zelfcompassie hetzelfde is als egoïsme, medelijden met jezelf, overdreven zelfliefde of het hebben van een hoge eigenwaarde, dan heb je het goed mis. Want zelfcompassie is alles behalve dat.
Wetenschappelijk onderzoek
De ontwikkelaars van Mindul Self Compassion training (MSC), Christopher Germer (Harvard University) en Dr. Kristin Neff (University of Texas), zijn beide wetenschappers. Ze hebben hun werk voortdurend gepaard laten gaan met onderzoek. Samen met hun collega’s verzamelden zij enkele honderden wetenschappelijke artikelen over de positieve effecten van zelfcompassie. Ook bij burn-out(klachten). En daar komen veel positieve resultaten uit. Want zelfcompassie vermindert niet alleen burn-outklachten maar heeft ook een preventieve werking.
Resultaten van aanvullend onderzoek
De Academie deed aanvullend onderzoek bij internationale onderzoeksinstituten en vergeleek de resultaten. Het toont aan dat gebrek aan zelfcompassie de grootste voorspeller is voor het krijgen van een burn-out. Veel studies wijzen uit dat mindful zelfcompassietrainingen resulteren in minder stressklachten, minder gepieker en minder burn-outklachten.
Interesse? Neem dan eens een kijkje bij ons aanbod op het vlak van zelfcompassie of bij ons burn-out aanbod.
Wil je meepraten en jouw ervaringen delen?
Heb je goede ervaringen met of tips over de behandeling van jouw burn-out met zelfcompassie of zelfcompassietrainingen en wil je daarmee andere mensen helpen? Deel dan jouw ervaring onderaan deze blog.
Lees Interacties