Leestijd: 3 minuten.
Jouw mindset kan je gezondheid beschermen of beschadigen. In deze blog wordt stilgestaan bij de biologische effecten die je gedachten, gevoelens en overtuigingen hebben op je afweer, je bloeddruk en op je fysieke kracht op latere leeftijd.
Mindset beïnvloedt je afweersysteem
Uit wetenschappelijk onderzoek volgt dat positieve emoties zorgen voor meer witte bloedlichaampjes in het bloed. Deze sporen virussen, bacteriën en andere ongewenste indringers op, vallen die aan en vernietigen ze. Door deze activering van je immuunsysteem is je lichaam beter bestand tegen ziektes, geneest het eerder van verwondingen en herstelt het sneller na een ingreep of blessure.
Een mooi bewijs dat positieve emoties zorgen voor een beter functionerend immuunsysteem is bijvoorbeeld de studie waarin gezonde vrijwilligers via neusdruppels werden blootgesteld aan verschillende virussen. Degenen die meer positieve emoties zoals geluk, vreugde en optimisme aangaven, bleken vervolgens veel lagere aantallen infecties van de bovenste luchtwegen te krijgen dan degenen met meer negatieve emoties.
Dat positieve gevoelens kunnen leiden tot een boost van jouw immuunsysteem mag ook blijken uit onderzoek waarbij studenten een film moesten bekijken van Moeder Theresa, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede vanwege haar werkzaamheden voor de allerarmsten in India. Een controlegroep keek naar een neutrale documentaire. Meteen na afloop bleek dat de studenten die hadden gekeken hoe Moeder Theresa de armen hielp in de sloppenwijken meer afweerstoffen aanmaakten dan studenten uit de controlegroep.
KNO-arts dr. Eise Wielinga bevestigt dit gegeven eveneens in een artikel op fd.nl: ‘Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het menselijk immuunsysteem (…) Ook emoties hebben invloed op de afweer. Het meest bekende bewijs daarvoor werd in 1984 in Science beschreven: in een 9 jaar durend onderzoek bleken patiënten die in het ziekenhuis verpleegd werden in een prettige kamer met uitzicht op een park sneller te genezen en ook significant minder complicaties te hebben dan patiënten die uitzicht op een blinde muur hadden. Dierexperimenteel onderzoek leverde in de jaren daarna overtuigend bewijs dat chronische stress DNA-expressie in de cel verandert en het immuunsysteem verzwakt.’
Veel studies tonen inderdaad aan dat negatieve emoties leiden tot een verzwakking van je immuunsysteem. Psychiater David Servan Schreiber stelt in zijn boek ‘Uw Brein als Medicijn’ dat slechts twee minuten aan een ruzie dénken er al voor zorgt dat de mondslijmvliezen, die speeksel produceren, enkele uren stoppen met het maken van afweerstoffen die nodig zijn om bacteriën en virussen in je voedsel te doden.
Onderzoekers weten nog steeds niet precies waarom positieve emoties zo’n gunstige invloed hebben op het immuunsysteem, maar ze denken dat dit vooral komt omdat positieve emoties zorgen voor stressvermindering en voor minder chronische ontstekingsreacties (ook wel laaggradige ontstekingen genoemd) die zeer beschadigend zijn voor je cellen.
Chronische stress
Inmiddels is men het in de medische wereld er wel over eens dat langdurige stress zeer nadelige gevolgen heeft voor je mentale en fysieke gezondheid, maar ook voor je levensverwachting. Stress kan ontstaan door veel verschillende oorzaken, dus het is altijd waardevol om voor jezelf te onderzoeken welke terugkerende (kleine) ergernissen je zelf meteen succesvol kunt aanpakken. Ervaar je stress omdat je iets moet doen wat je niet wilt maar waar je niet onderuit komt (denk bijvoorbeeld aan verplicht ander werk na een reorganisatie), dan is het verstandig om te kijken of je je weerstand hiertegen kunt opgeven en erin slaagt om de nieuwe situatie te aanvaarden. Want het is vooral jouw weerstand die zorgt voor de biologische stressreactie. Hiervoor is een mIndfulnesstraining zeer geschikt.
Maar je kunt je stressniveau dus ook verminderen door bewust positieve(re) gedachten en emoties zoals bijvoorbeeld blijdschap of dankbaarheid te ervaren.
Als jou dit lukt, zul je ook merken dat je je beter in je vel gaat voelen. Dit komt omdat alle emoties in je lichaam worden omgezet in bepaalde chemische stoffen, onder andere hormonen. Bij positieve emoties worden feel good hormonen zoals dopamine, endorfine, serotonine en oxytocine aangemaakt die ook een positief effect hebben op je gezondheid.
Mindset beïnvloedt je bloeddruk
Positieve emoties zoals compassie, dankbaarheid en liefde blijken ook je bloeddruk te kunnen verlagen. Zo hadden de studenten die naar de documentaire over Moeder Theresa hadden gekeken een lagere bloeddruk dan de studenten die een neutrale documentaire hadden bekeken. Een studie onder ruim 2500 Mexicaanse Amerikanen die ouder waren dan 65 bevestigde dat positieve emoties de bloeddruk verminderen.
Andersom is uit diverse onderzoeken duidelijk geworden dat negatieve emoties zoals bijvoorbeeld woede, wrok of agressie – waarbij veel stresshormonen vrijkomen – leiden tot een hogere bloeddruk.
Mindset beïnvloedt fysieke kracht op latere leeftijd
Een studie ondervroeg ruim 1.500 oudere Mexicaanse Amerikanen over hoe zij in het leven stonden. Daarnaast werd op verschillende momenten hun gewichtsverlies, uitputting, loopsnelheid en gripkracht gemeten. Deze vier factoren zijn kenmerkend voor fysieke zwakte. Door de uitkomsten naast elkaar te leggen, konden onderzoekers tot de conclusie komen dat degenen met de meest positieve mindset op oudere leeftijd fysiek minder zwak waren dan hun leeftijdgenoten met een negatievere mindset.
Vanuit gezondheidsoogpunt zijn je gedachten en gevoelens dus niet vrijblijvend. Wil je graag leren hoe je positiever en dus gezonder in het leven kunt staan? Klik dan hier op ons aanbod!
In deel 2 gaat het over de invloed van je mindset op hart en vaten, andere chronische ziekten zoals kanker en diabetes en het verouderingsproces.
Lees Interacties