• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
Login
Abonneren

Login

X Wachtwoord vergeten?
Academie voor Zelfherstel BV

Academie voor Zelfherstel BV

Onderweg naar een zelfherstellend Nederland

  • Home
  • Abonnementen
  • Boek
  • Database
  • Bedrijven
    • Aanbod voor bedrijven
  • Particulieren
    • Aanbod voor particulieren
  • Blog
  • Agenda
  • Over AvZ
  • Winkel
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Contact
  • Search

Interview met professor levenslooppsychologie dr. Nele Jacobs

Blog, Emoties, Interviews, Mindset, Optimisme, Positieve Mindset, Visualisaties broaden and build theorie, dr. Nele Jacobs, eigen regie, floreren, levenslooppsychologie, positieve emoties, posttraumatische groei, veerkracht, zelfontwikkeling, zingeving

10 oktober 2020 by Pascale Bruinen

 

 

 

Interview met professor levenslooppsychologie dr. Nele Jacobs

Pascale Bruinen interviewt Nele Jacobs, professor Levenslooppspychologie bij de Open Universiteit en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de master afstudeervariant Levenslooppsychologie. Haar interesse ligt vooral op het vlak van positieve geestelijke gezondheid in het dagelijks leven. Een gesprek over floreren, veerkracht en de positieve gezondheidseffecten van positieve emoties.

Levenslooppsychologie is voor veel mensen onbekend terrein. Wat houdt het in?

Levenslooppsychologie houdt zich bezig met de ‘normale’, zeg maar functionele psychologische ontwikkeling van de mens door alle levensfases heen. Levenslooppsychologie is verwant aan de  ontwikkelingspsychologie; ontwikkelingspsychologie richt zich echter met name op de fases tot jong volwassenheid en heeft vooral aandacht voor biologische factoren. Levenslooppsychologie is breder en gaat over de hele levensloop van jong tot oud met bijzondere aandacht voor de omgeving en voor de vraag welke omgevingsfactoren van invloed zijn op onze ontwikkeling.

Als je kijkt naar jouw carrière in de levenslooppsychologie, springt daar dan iets uit?

Voor mij springen er twee dingen uit. Het intrigeert me dat het ervaren van positieve emoties wordt bepaald door invloeden vanuit de omgeving, invloeden die van kinds af aan zijn ontstaan en van nu. Daarnaast springt er voor mij uit dat zingeving oftewel psychologisch welbevinden heel belangrijk is. Dat heeft ook met mijn eigen levensfase te maken. Ik zie wat er allemaal voorbij en gerealiseerd is. Maar ik stel mezelf ook de vraag wat ik nog allemaal wil doen. Zingeving is een terrein dat ik steeds interessanter vind. Zo hebben we op basis van Amerikaans onderzoek een protocol ontwikkeld waarin we gedurende acht weken kinderen talentgericht les hebben gegeven om ze op het pad naar zelfontwikkeling te zetten. De wereld is voor jongeren veel complexer geworden, er zijn veel meer prikkels en het is lastig om daar een houding in te vinden. Je leert dat ook nergens. Ik vind het inspirerend om jonge mensen de handvatten te geven om een bewuste keuze te kunnen maken.

Hoe is jouw belangstelling ontstaan voor jouw specifieke vakgebied?

Mijn eerste werkervaring, ik was toen net afgestudeerd, was op een palliatieve zorgafdeling en volgens mij is daar al de kiem gelegd voor mijn interesse in het vakgebied van de Levenslooppsychologie. Wat me daar vooral heeft geraakt, is het gegeven dat de stervensfase weliswaar de meest droevige en moeilijke periode uit iemands leven is, maar er desondanks ook nog veel ruimte is voor positieve emoties, zoals een stukje dankbaarheid voor wat het leven gebracht heeft alsmede genegenheid en verbondenheid tussen mensen. Ik zag daar dat je die verschillende emoties naast elkaar kunt hebben.

Dat had je niet verwacht?

Nee, en mede daarom heb ik dat werk wel als intens maar niet als zwaar ervaren.

Er is wetenschappelijk aangetoond dat positieve emoties een positief effect hebben op je gezondheid. Kun jij dit nader toelichten?

Dat is inderdaad wetenschappelijk aangetoond. Positieve emoties hebben weldadige effecten voor het lichaam, ze versterken het immuunsysteem, verlagen de bloeddruk en dergelijke. Daarnaast toont recent onderzoek aan dat positieve emoties ook betekenisvol bijdragen aan onze geestelijke gezondheid. Dat positieve emoties positieve gezondheidseffecten hebben wordt theoretisch onderbouwd door de broaden and build theorie. Die gaat ervan uit dat als mensen positieve emoties hebben, ze ook meer open staan voor de omgeving en meer bereid zijn om nieuwe gedragingen uit te proberen. Je hebt dan een open blik. Als je positieve emoties ervaart, merk je dat je creatiever bent, je meer kennis vergaart en meer sociale contacten hebt. Die heb je vervolgens nodig bij tegenslag. Doordat je door je positieve emoties bepaalde vaardigheden hebt ontwikkeld en diverse personen in je omgeving hebt verzameld, zijn die hulpbronnen beschikbaar wanneer je ze nodig hebt. Dat zorgt voor een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid. Uit andere takken van onderzoek zien we dat mensen die daarentegen vast blijven zitten in negatieve gedachten en negatieve emoties vaker een risico lopen op angststoornissen en depressie. Het is dan de kunst om op een bepaald moment uit die negatieve gedachtenspiraal te komen.

Kan een pessimist optimistisch worden?

Dat kan. Er is onderzoek van hoogleraar Experimentele Gezondheidspsychologie Madelon Peters van de Universiteit Maastricht waaruit blijkt dat er strategieën bestaan om een optimistische stijl aan te leren. Een mate van verschuiving daarin is mogelijk via frequente visualisatie-oefeningen. De bedoeling is dan om zo concreet mogelijke visualisaties te doen waarin je echt een toekomstbeeld voor je ziet en voelt hoe het zou kunnen zijn als er op bepaalde gebieden een positieve verandering zou plaatsvinden. Die visualisaties hebben een effect op het teweegbrengen van een meer optimistische kijk.

Waardoor wordt bepaald of we positieve emoties ervaren?

Uit onderzoek naar het ervaren van positieve emoties in het dagelijks leven bij tweelingen blijkt dat erfelijke factoren hier nauwelijks een rol in spelen. Het ervaren van positieve emoties wordt door omgevingsfactoren en context bepaald. In dat onderzoek hebben we verschillende soorten positieve emoties bij elkaar genomen. Positieve emoties kunnen immers onder andere ingedeeld worden in high arousal en low arousal positieve emoties. Met arousal bedoelen we energie. De low arousal positieve emoties brengen kalmte en rust, de high arousal positieve emoties brengen opgewektheid en uitbundigheid. Daar ik denk dat ze allemaal wel in bepaalde mate bijdragen aan dat algemeen gevoel van welbevinden zou het wel interessant zijn om per specifieke positieve emotie na te gaan in welke mate deze door erfelijke factoren en/of omgevingsfactoren beïnvloed wordt. Als positieve emoties door factoren uit de omgeving beïnvloed worden, geeft dat immers ook mogelijkheden om zelf bewust op zoek te gaan naar die positieve emoties.

Is het kunnen voeren van de eigen regie over je leven ook een factor die bijdraagt aan welbevinden?

Als mensen het gevoel hebben dat ze autonomie hebben over belangrijke aspecten van hun leven gaat dat inderdaad gepaard met meer welbevinden. Uit recent onderzoek blijkt dat het gevoel van zelf keuzes te kunnen maken fluctueert doorheen de levensloop. Op sommige momenten hebben mensen het gevoel zelf hun leven te kunnen sturen, op andere momenten is dat gevoel minder aanwezig. Het belang van autonomie over de eigen levensloop sluit ook aan bij het mensbeeld dat ik voor ogen heb. Toen ik nog studeerde werd ik getroffen door het gedachtengoed dat vorige eeuw werd ontwikkeld door Carl Rogers. Hij stelt dat het inherent is aan de mens om te streven naar zelfontplooiing.

Persoonlijke tegenslag leidt tot negatieve emoties. Als je de tegenslag weer te boven komt, heb je veerkracht. Speelt erfelijke aanleg daarin een rol?

Mensen verschillen in de mate waarin ze veerkrachtig met tegenslag omgaan. Een stukje is inderdaad genetisch bepaald maar veerkracht wordt ook beïnvloed door ervaringen uit het verleden. Onder veerkracht verstaan we psychologische flexibiliteit: ben je in staat om op basis van wat er is gebeurd jouw toekomstbeeld bij te sturen? Het gaat dan om de mogelijkheid om te kunnen accepteren wat heeft plaatsgevonden. Er bestaat de neiging om te ontkennen, te verdringen, te negeren. Maar beter is om die negatieve emoties toe te laten voor wat ze zijn. En van daaruit kun je je dan de vraag stellen hoe je je toekomstbeeld kunt reconstrueren rekening houdend met wat zich heeft voorgedaan. Sommige mensen sturen dan hun leven bij omdat ze hun prioriteiten hebben herschikt. Dat vergt moed en dingen durven loslaten. Dat is heel moeilijk, vooral als je al eerder een bepaalde stabiliteit hebt moeten loslaten doordat je een verlies hebt moeten ervaren.

Wat is het verschil tussen veerkracht en posttraumatische groei?

Posttraumatische groei is als je er sterker uit komt nadat je een trauma of een negatieve gebeurtenis hebt meegemaakt. Dat kan op spiritueel of sociaal vlak zijn, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe ontdekking voor jezelf doet. Die groei kan zich immers in verschillende levensdomeinen voordoen. Veerkracht kan leiden tot posttraumatische groei en daar aan bijdragen. Mensen die kunnen accepteren wat heeft plaatsgevonden, mensen die mindful zijn en een optimistische kijk op de toekomst hebben zijn degenen die posttraumatische groei kunnen doormaken. Zij zien een toekomst die voor hen nog steeds waardevol is, ondanks dat wat gebeurd is. Dat vergt dat je breder kijkt naar je eigen leven.

Hoe moeten we omgaan met negatieve berichtgeving in de media zodat we ons welbevinden niet in negatieve zin laten beïnvloeden?

We zijn van nature geneigd om ons eerder te richten op negatieve dingen. Deze roepen negatieve emoties op en die blijven vaker langer hangen, dat is evolutionair zo bepaald. Maar dan kun je je realiseren dat je in staat bent om deze negatieve emoties te counteren door bewuster positieve emoties te zoeken. Zo raak je meer in balans. Laat de negatieve emoties gewoon binnen komen maar probeer daarna bewust positieve emoties op te roepen, daar moet je dan actief naar op zoek gaan. Bijvoorbeeld door naar de sportschool te gaan, een warm bad te nemen of een goede vriendin te bellen.

Geluk, wat versta jij daaronder?

Filosofen willen geluk graag vangen in een allesomvattende definitie waarbij ze denken aan vervolmaking, je potentieel ontwikkelen en zingeving. In de wetenschap willen we alles juist opdelen in kleinere meetbare stukjes. Wij kijken niet zozeer naar de term geluk maar naar de term welbevinden. Welbevinden kunnen we in drie dimensies opdelen: emotioneel welbevinden oftewel de mate waarin iemand positieve emoties ervaart, psychologisch welbevinden dat verwijst naar zingeving en sociaal welbevinden dat te maken heeft met maatschappelijke aspecten zoals deel uitmaken van een gemeenschap. Die drie dimensies hangen nauw met elkaar samen. Mensen ervaren welbevinden in verschillende mate. Ook daar speelt een genetische factor in mee. Ook is onderzocht of mensen vanuit een bepaalde blik naar hun leven kijken en of dat verschil maakt voor hun welbevinden. Kijken ze naar het heden met de ervaringen uit het verleden? Of meer met de blik naar de toekomst? Uitkomst van dat onderzoek is dat het om de balans gaat tussen beide, een vermenging tussen beide blikken is optimaal voor je welbevinden.

Waar word je zelf het gelukkigst van?

Als ik voel dat ik iets kan bijdragen aan het welbevinden en de positieve emoties van anderen.

Welke onderzoeksconclusies op jouw vakgebied zijn praktisch toepasbaar voor iedereen?

Op basis van eigen onderzoek weet ik dat het belangrijk is om te kijken naar die dingen die in het dagelijks leven gepaard gaan met positieve emoties. Dat is voor iedereen anders. Probeer daar zicht op te krijgen en stel je vervolgens de vraag:  hoe kun je je dagelijks leven met kleine wijzigingen zodanig veranderen zodat je frequenter positieve emoties ervaart? Daarbij kun je overkoepelend kijken naar wat voor jou belangrijk is. Stel jezelf de vraag: voor welke waarden leef ik eigenlijk? En gebruik de antwoorden dan ook om je keuzes te maken. Zo doe je een stukje zelfonderzoek, eventueel samen met een levenslooppsycholoog. Op de palliatieve zorgafdeling waar ik gewerkt heb, heb ik gezien dat een betekenisvolle invulling van het leven uniek en persoonsgebonden is. .Zo was er op de afdeling een meneer die een uitgeverij had en elk jaar een boek uitgaf dat echt bekend was. Ik had veel gesprekken met die man tijdens zijn laatste dagen. Hij deed niets liever dan al die jaargangen doornemen en vertellen hoe die tot stand waren gekomen. Daar lag voor hem de betekenis van zijn leven. Dat kun je dus niet invullen voor anderen vanuit je eigen waarden.

Floreren is ook een term die geregeld wordt gebruikt in jouw vakgebied. Wat versta je daar onder?

Floreren betekent optimaal functioneren. Iemand die floreert gebruikt zijn hele potentie en ervaart daarnaast een heel breed gamma aan positieve emoties. Een van de kenmerken is dat je het gevoel hebt dat je in een flow zit, dat alles vanzelf gaat en dat je energie haalt uit wat je doet.

Welk cijfer tussen 1 en 10 geef je jezelf op de floreerladder?

(breed lachend) Dan zit ik wel op de 8 denk ik, al schommelt dat soms ook hoor. Ik ben een zondagskind, ik ben er dankbaar voor dat alles tot nu toe zo voorspoedig is verlopen. Dat ik van mensen op de juiste momenten duwtjes in de rug heb gekregen. Je creëert zelf mogelijkheden, maar je moet ook de mogelijkheden krijgen.

Hoe neem jij belangrijke beslissingen?

Bij het nemen van beslissingen ben ik eigenlijk heel intuïtief en gevoelsmatig. Pas achteraf laat ik mijn cognities, mijn verstand erover heen gaan. Ik heb dan het idee dat ik die cognitieve kant erbij moet betrekken. Dan denk ik dat het een goede strategische keuze zou zijn om iets te doen maar eigenlijk is dat voor mij nooit een goede raadgever geweest. Gebaseerd op mijn ervaringen uit het verleden weet ik dat mijn gevoel mij nog nooit in de steek heeft gelaten en eigenlijk zou ik daar ook in de toekomst op moeten blijven vertrouwen, denk ik zo.

Wat is jouw persoonlijke drijfveer?

De zorg voor anderen. Ik hoop te kunnen bijdragen aan groei en welbevinden van andere mensen. Dat heb ik destijds op die palliatieve afdeling al duidelijk ervaren. In mijn huidige werk zit dit aspect ook. Ik werk met een groep heel goede jonge mensen en ik zit op een positie in de universiteit waarin ik veel mogelijkheden heb om hen te stimuleren en hen te faciliteren. De Open Universiteit wil groeien in de toekomst en daar worden graag bepaalde targets aan gekoppeld en bepaalde organisatiestructuren voor ontwikkeld. Voor mij zit de groei van een organisatie niet zozeer in andere structuren, maar veel meer in de mensen zelf. Draag zorg voor jouw medewerkers, zorg ervoor dat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen in een veilige klimaat, moedig hen aan om nieuwe dingen uit te proberen en met een dergelijk personeelsbeleid volgt de groei van de organisatie dan wel vanzelf. Dat is mijn overtuiging.

Welk advies heb je tenslotte voor de lezers van dit interview?

Kijk naar wie je zelf bent en blijf daar bij. Doe wat je blij maakt. Vertrouw erop dat je dan in een flow zult komen!

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Deel jouw succesverhaal!

Heb je een persoonlijk succesverhaal op het vlak van zelfherstel dat je wilt delen met anderen zodat ook zij daar mogelijk hun voordeel mee kunnen doen? Beschrijf dan hier jouw positieve ervaring!

    Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de blogs

    Ook van de blog

    Terugblik op lezing ‘Zelfherstel van binnenuit’ voor politie Eenheid Limburg

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Lezing ‘Zelfherstel van Binnenuit’ voor politie Eenheid Limburg

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Tweede druk ‘Zelfherstel van Binnenuit’!

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Mooie review ‘Zelfherstel van binnenuit’ door dr. Lian Tjon Soei Len, anesthesioloog en leefstijlarts

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Interview met Academie-aanbieder drs. Olaf van der Zanden

    BlogImmuunsysteemInterviews

    Pascale aan de slag als coach bij MDC WEL

    BlogMindsetNieuwsPrehabilitatie

    Vanaf 6 februari 2023 werkt Pascale elke maandag als coach vanuit Medisch Centrum MDC WEL!

    AffirmatiesBlogMeditatieNieuwsOntspanningPrehabilitatieStressreductieVisualisaties

    Terugblik op lezing voor IND in Beatrixtheater Utrecht

    BlogNieuwsPlacebo-effectPositieve MindsetPrehabilitatieZelfherstel van Binnenuit

    De Academie voor Zelfherstel verwelkomt Saskia Verhaeren als nieuwe aanbieder!

    BlogMindsetNieuwsPersoonlijk leiderschap

    Nieuw product in webshop voor mensen met kanker

    BlogKankerNieuwsOnline

    Gastblog Josje Korsten over Tension & Trauma Releasing Exercises

    BlogGastblogsOntspanningStressreductie

    Lezing ‘Zelfherstel van binnenuit’ voor medewerkers IND in Beatrixtheater Utrecht

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Dit zeggen artsen en andere zorgverleners over Pascale Bruinens boek ‘Zelfherstel van binnenuit’

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Terugblik op lezing ‘Zelfherstel van binnnenuit’ voor Zuyderland Ziekenhuis

    BlogNieuws

    Boekbespreking ‘Zelfherstel van binnenuit’ in Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde

    Geen categorie

    Lezing ‘Zelfherstel van binnenuit’ voor Zuyderland Ziekenhuis

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Kerstwens van de Academie voor Zelfherstel

    BlogNieuws

    Review visualisaties Pascale Bruinen in voorbereiding op een operatie

    AffirmatiesBlogVisualisatiesZelfherstel van BinnenuitZelfzorg

    Interview met Academie-aanbieder Marij Naarding

    AdemhalingBlogInterviewsPersoonlijk leiderschapPersoonlijke groei

    Interview met Pascale Bruinen voor ‘Alles is Gezondheid’

    BlogMembers onlyNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Night of Science: ‘Zijn wij ons eigen medicijn?’

    BlogDementieKankerLeefstijlMembers onlyNieuwsPreventieSlaap

    Duurzame gedragsverandering begint in de geest

    BlogEmotiesGedragsveranderingMeditatieMembers onlyMindsetNocebo-effectOvertuigingenPlacebo-effect

    Terugblik op symposium ‘Leefstijl als medicijn bij diabetes. Een kwestie van gedrag?’

    BlogDiabetes Type 2LeefstijlMembers onlyNieuws

    Wie zegt dat hard werken aan je gezondheid vervelend zou moeten zijn?

    BlogMembers onlyNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Waar blijft dat Deltaplan Geestelijke Hygiëne?

    AngstBlogDepressieDiabetes Type 2EenzaamheidHart- en vaatziektenJongerenKankerMeditatieMindset

    Symposium ‘Leefstijl als medicijn bij diabetes. Een kwestie van gedrag?’

    BlogDiabetes Type 2LeefstijlNieuws

    Zoek je een zinvol sinterklaas- of kerstcadeau? Kijk dan eens in onze webshop!

    BlogNieuwsZelfzorg

    Vermelding ‘Zelfherstel van binnenuit’ in boek ‘In gesprek met jongvolwassenen’

    BlogJongerenZelfherstel voor jongerenZelfzorg

    Interview voor Alles is Gezondheid

    BlogZelfherstel van Binnenuit

    Terugblik op gastles HAS Venlo

    BlogJongerenZelfherstel van Binnenuit

    Review ‘Zelfherstel van binnenuit’ van gynaecoloog dr. Martine Wassen

    BlogZelfherstel van BinnenuitZwangerschap en bevalling

    Nicht ärgern, bloss wundern

    StressStressreductie

    Mooie review ‘Zelfherstel van binnenuit’ van leefstijlarts Rianne Toenhake

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Terugblik op congres ‘Gezondheid en de rol van bewustzijn’

    BewustzijnBlogNieuws

    Congres ‘Gezondheid en de rol van bewustzijn’

    BewustzijnBlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Podcast ‘Zelfherstel van binnenuit’ bij Vitaliteitsmakelaars online!

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Terugblik op lezing voor Vitaliteitsmakelaars® en podcast

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    De Academie voor Zelfherstel verwelkomt Sam Pitzalis als nieuwe aanbieder!

    Blauwe ZonesBlogNieuws

    Zelfherstel van binnenuit, een innovatieve manier van preventie!

    BlogMembers onlyNieuwsPreventieZelfherstel van Binnenuit

    Terugblik op lezing Toon Hermans Huis Roermond

    BlogImmuunsysteemKankerMeditatieNieuwsOntspanningOperatiesPlacebo-effectPositieve MindsetStressreductieVisualisatiesZelfherstel van Binnenuit

    De Academie voor Zelfherstel verwelkomt rouwtherapeut Yvonne Tiesen als nieuwe aanbieder!

    BlogNieuwsRouwverwerking

    SAVE THE DATE! WORKSHOP ZELFHERSTEL VAN BINNENUIT OP 5-11 A.S.!

    AffirmatiesBlogHart- en vaatziektenImmuunsysteemKankerLimburg (NL)MeditatieMindsetPreventieStressStressreductieVisualisatiesWorkshopZelfherstel van Binnenuit

    Dominiek Huis In ‘t Veld nieuwste aanwinst van de Academie voor Zelfherstel!

    AdemhalingBlogHypnotherapieKinderenMeditatieOnlineOntspanningVisualisaties

    Mooie review ‘Zelfherstel van binnenuit’ door Chantal Linders van GreenHabit

    BlogLeefstijlNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Interview met verloskundige Esther Schoffelen

    BlogInterviewsMindsetOntspanningOptimismeStressVrouwenZwangerschap en bevalling

    Pijn na je operatie? Je kunt er zelf veel aan doen!

    AffirmatiesBlogMeditatieOntspanningOperatiesPijnVisualisaties

    Ontspannen je operatie ingaan zorgt voor sneller herstel!

    BlogOperatiesPijnPlacebo-effectPositieve MindsetZelfherstel van Binnenuit

    Zelfherstel van binnenuit: een jaar later

    BlogZelfherstel van Binnenuit

    Interview met Academie-aanbieder Isabelle Gonnissen

    BlogInterviewsPositieve Mindset

    Gezondheidsbevordering? Volg je hart!

    BlogZingeving

    Lezingen en podcast

    BlogGeen categorieNieuws

    Interview met Anita Verstappen en Marcel de Visser van Vitaliteitsmakelaars®

    BlogInterviewsVitaliteit

    Interview met natuurgeneeskundig diertherapeut Gea Daniels

    BlogDierenInterviewsStress

    Interview met Annemarie Nikken van Academie-aanbieder BioCheck!

    AdemhalingBedrijfBewegenBiofeedbackBlogBurn-outChronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS)InterviewsOntspanningParticulierStressVermoeidheidZelfherstel rondom Covid-19Zuid-Holland

    Zelfherstel is…BodyPump (2)

    BewegenBlogKrachttrainingZelfherstel

    Zelfherstel is ….BodyPump (1)

    BlogKrachttraining

    Van eigenwijsheid naar eigen-wijsheid

    BlogParticulierZelfherstelZelfherstel van Binnenuit

    De Academie voor Zelfherstel verwelkomt Anita Eeltink als nieuwe aanbieder!

    BlogEFTEmotional Freedom Technique (EFT)GelderlandOntspanningParticulierStressStressreductie

    Paul Bax en Chantal Theunissen nieuwe aanbieders van de Academie voor Zelfherstel!

    BlogOntspanningParticulierPijn

    Sharon Calis sluit ook als aanbieder aan bij de Academie voor Zelfherstel!

    Bereik je doelenMeditatieMindfulnessNatuurNoord-BrabantOntspanningParticulierWandelen

    Operatie, chemokuur of bestraling? Lees ‘Zelfherstel van binnenuit’!

    BestralingBlogChemotherapieNieuwsOperatiesZelfherstel van Binnenuit

    Maak kennis met nieuwe Academie-aanbieder Daniëlle Vinken!

    BlogBurn-outLeefstijlLimburg (NL)NieuwsOnlineOntspanningVrouwen

    Interview met Academie-aanbieder Reinoud Prins van Liberi

    AdemhalingAngstBlogBurn-outDepressieHyperventilatieInterviewsMindfulnessOntspanningSlaapStress

    Maak kennis met nieuwe Academie-aanbieder Sylvia Caubergh!

    AngstBlogBurn-outHoogsensitiviteitLimburg (NL)NieuwsOnline

    Maak kennis met nieuwe Academie-aanbieder Josje Korsten!

    AdemhalingAfvallenBiofeedbackBlogHartcoherentieLimburg (NL)NieuwsOnlineOvergewichtSlaap

    Interview met Academie-aanbieder Gian Kerstges

    AdemhalingAngstBlogMeditatieMindfulnessOvertuigingen

    Maak kennis met nieuwe Academie-aanbieder Jeanine Houben!

    BlogBurn-outEFTEmotional Freedom Technique (EFT)Nieuws

    Interview met Manoe Konings van André Rieu’s Johann Strauss Orkest

    BestralingBlogChemotherapieInterviewsKankerOvertuigingenPositieve MindsetZelfherstel

    Nieuwe Academie-aanbieder: Maud Dekkers!

    BewegenBlogLeefstijlMindsetNieuwsOntspanningVitaliteitVoeding

    Nieuwe Academie-aanbieder: Ine Jacobs!

    BlogBosbadenNieuwsStoppen met roken

    Interview met anesthesioloog Fabian Tijssen

    BlogInterviewsOntspanningOperatiesStressVisualisatiesZelfherstel

    Interview met Academie-aanbieder Aimée Coenen

    BlogInterviewsMeditatieMindfulnessOntspanning

    Placebo’s en nocebo’s: de dr. Jekyll en mr. Hyde van geestkracht

    BlogNocebo-effectPlacebo-effect

    Gratis masterclass BioCheck voor Academie-abonnees!

    BlogBurn-outZelfherstel rondom Covid-19

    Boosteren maar dan anders

    BlogEmotiesImmuunsysteemPositieve Mindset

    Het was me het jaartje wel…

    BlogNieuws

    Nieuwe Academie-aanbieder: Ron ten Voorde!

    AdemhalingBlogBurn-outMembers onlyOntspanningPijn

    Gezondheid zou de moeder aller arbeidsvoorwaarden moeten zijn

    Blog

    Interview met Academie-aanbieder Frans Abbink

    BlogInterviewsPijn

    Ronald Bonten nieuwe Academie-aanbieder!

    BiofeedbackBlogHartcoherentieMembers onlyNieuwsOntspanning

    Onze wens voor Kerst en 2022

    Members onlyNieuws

    Terugblik op Gezondheidscafé

    Members onlyNieuws

    Reviews ‘Zelfherstel van binnenuit’

    BlogZelfherstel van Binnenuit

    Zelfherstel is nu belangrijker dan ooit!

    BlogMembers onlyZelfherstelZelfzorg

    Pascale te gast in het Gezondheidscafé van ‘Wat kies jij?’

    Members onlyNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Gastblog ‘Zelfregie en slaap’ door Judith Niekel-Sjoerds

    BlogGastblogsSlaap

    Gratis e-bundel ‘Mind your head’

    AffirmatiesGratisMeditatiePositieve MindsetVisualisatiesZelfherstel van Binnenuit

    Hier word ik nu blij van …

    Nieuws

    Update over de Academie voor Zelfherstel

    Nieuws

    Ook na 625 dagen blijft het oorverdovend stil als het gaat over coronapreventie

    BlogImmuunsysteemStressreductieZelfherstel rondom Covid-19Zelfherstel van Binnenuit

    Quantified Self apps

    BlogMembers onlyQuantified Self

    Preventie en kostenbesparing in de zorg: gebruik je hersens!

    BlogPlacebo-effectVisualisaties

    Minder paracetamols, meer positiviteit!

    AffirmatiesBlogImmuunsysteemNocebo-effectPositieve Mindset

    Positieve mindset beschermt tegen hart-en vaatziekten

    BlogHart- en vaatziektenMindsetPositieve Mindset

    Gratis intakegesprek!

    BlogNieuws

    Een pleidooi voor geestelijke hygiëne

    BlogBurn-outMeditatieMindset

    Vijf tips om je immuunsysteem te boosten

    AffirmatiesBlogImmuunsysteemKoudetherapieLachyogaMeditatieMindsetOntspanningPositieve MindsetStressVisualisaties

    Als het je soms eventjes te veel wordt…

    AngstBlogMeditatieMindsetOntspanningVertrouwen

    Lééf-tijd

    BlogMindsetNatuurlijke verjongingOvertuigingen

    Let op: gevaar voor beïnvloeding!

    BlogGedachtenNocebo-effectOvertuigingenPlacebo-effect

    Winnares US Open 2019 visualiseerde haar overwinning

    BlogMeditatieVisualisaties

    Selffulfilling prophecies

    BlogMindsetNocebo-effectOvertuigingenPlacebo-effectZelfherstel van Binnenuit

    Sla je vleugels uit…

    BlogMindsetPositieve Mindset

    Welke gezondheidsovertuigingen heb jij?

    BlogMindsetNocebo-effectOvertuigingen

    Positieve emoties kunnen bijdragen aan het voorkomen van infecties

    BlogImmuunsysteemMindsetPositieve Mindset

    De helende kracht van de geest

    BlogPlacebo-effectVisualisaties

    Tips hoe je op natuurlijke wijze jeugdig kunt blijven

    AffirmatiesBlogMindsetNatuurlijke verjongingOvertuigingenPlacebo-effectPositieve Mindset

    Het Counterclockwise experiment: the Power of Possibility

    BlogMindsetNatuurlijke verjongingOvertuigingenPlacebo-effectPositieve Mindset

    Visualisaties tegen pijn

    BlogPijnVisualisaties

    Optimisme kun je leren!

    BlogMindsetOptimismePositieve MindsetZelfherstel van Binnenuit

    Wil jij je sportprestaties verbeteren? Leer dan visualiseren!

    BlogRevalidatieSportVisualisaties

    Interview sportspychologen Afke van de Wouw en Yara van Gendt

    BlogImageryInterviewsVisualisaties

    Wetenschappelijke onderbouwing zelfherstel van binnenuit

    BlogMindsetPositieve MindsetZelfherstel van Binnenuit

    Het gelijk van Einstein: de kracht van visualisatie

    BlogVisualisaties

    Aandacht is het nieuwe goud

    BlogMeditatieMindfulness

    Stap uit de mallemolen!

    Bereik je doelenBlogMeditatieMindset

    Lachtherapie

    BlogImmuunsysteemLachenLachtherapieLachyogaOntspanningPositieve Mindset

    Meditatie: kwali-tijd voor jezelf, zowel geestelijk als lichamelijk.

    AdemhalingBlogMeditatieOntspanning

    Positieve effecten yoga & qigong op chronisch lage rugpijn: 3 beginnerstips

    BlogPijnQigongRugYoga

    Interview Mathilde Maas Kuper: Pijn als managementstrategie

    BedrijfBlogInterviewsPijnRouwverwerking

    Zelfmanagement in combinatie met beweging bij chronisch lage rugpijn

    BewegenBlogPijnRugZelfmanagement

    Cognitieve gedragstherapie in combinatie met beweging bij chronische lage rugpijn

    BewegenBlogCognitieve gedragstherapiePijnRug

    Zelfherstel van Binnenuit: nieuwste boek van Pascale Bruinen

    AffirmatiesImmuunsysteemMeditatieNatuurlijke verjongingNieuwsNocebo-effectPlacebo-effectPositieve MindsetVisualisaties

    Het effect van mindfulness op jouw burn-out(klachten)

    BlogBurn-outMindfulness

    Zelfherstel bij chronische lage rugpijn: studenten zoeken het voor je uit!

    BlogPijnRug

    Gastblog ‘Het begint bij een kop koffie…’ door Judith Niekel-Sjoerds

    BlogGastblogsMindfulness

    Workout your burn-out: positieve effecten van lichaamsbeweging bij burn-out  

    BewegenBlogBurn-out

    Positieve en negatieve emoties nader bekeken

    BlogEmotiesGedachtenMindsetPositieve Mindset

    Natuur en burn-out: over de positieve effecten van groene omgevingen

    BlogBosbadenBurn-outHelend groenImmuunsysteemNatuurStressWandelen

    Interview met holistisch kinderarts Judith M. Kocken

    BlogInterviewsMedische hypnotherapieMeditatieMindsetOvertuigingenYoga

    De invloed van mindset op mentaal welbevinden en sociaal functioneren

    BlogEmotiesMindsetOptimismePositieve Mindset

    Je mindset beïnvloedt je levensverwachting

    BlogLevensverwachtingMindsetNatuurlijke verjongingOptimismePositieve Mindset

    De biologische effecten van je mindset op je lichaam (2)

    BlogDiabetes Type 2EmotiesHart en vatenKankerMindsetPositieve MindsetStress

    Interview met professor levenslooppsychologie dr. Nele Jacobs

    BlogEmotiesInterviewsMindsetOptimismePositieve MindsetVisualisaties

    De biologische effecten van je mindset op je lichaam (1)

    BloeddrukBlogEmotiesGedachtenImmuunsysteemMindsetOvertuigingenPositieve MindsetStress

    Vriendelijkheid: over de positieve effecten van zelfcompassie bij burn-out  

    BlogBurn-outMindfulnessZelfcompassie

    And we have lift off!!! Lancering Academie voor Zelfherstel

    Nieuws

    Pijneducatie

    BedrijfParticulierPijn

    Footer

    Academie voor Zelfherstel BV

    info@academievoorzelfherstel.nl

    Maastricht

    KvK 81525656

    © 2020, 2021, 2022, 2023 Academie voor Zelfherstel

    © 2020, 2021, 2022, 2023 Pascale Bruinen

    Disclaimer auteursrechtelijke bescherming website

    De volledige inhoud waaronder teksten en beeldmateriaal van onze website zijn auteursrechtelijk beschermd.

    Klik hier voor de complete tekst.

    • Abonnementen
    • Veelgestelde vragen
    • Partners
    • Algemene Voorwaarden Aanbieders, Sponsors en Verkooppartners
    • Algemene Voorwaarden Particulieren en Bedrijven (Abonnees en Klanten)
    • Privacyverklaring
    • Verkooppartner of sponsor worden?
    • Disclaimer
    • Disclaimer auteursrechtelijke bescherming website
    • Studenten en stage
    • Wettelijke bedenktijd
    • Retourbeleid

    © 2023 · Copyright Academie voor Zelfherstel

    FIJN DAT JE ER BENT! Voor je verder gaat: mogen we cookies plaatsen?

    Cookies instellen en meer informatie

     

    Privacyoverzicht

    Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.

    Privacybeleid

    Strikt noodzakelijke cookies

    Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.

    Als je deze cookie uitschakelt, kunnen we je voorkeuren niet opslaan . Dit betekent dat elke keer dat je deze site bezoekt het nodig is om cookies weer in te schakelen of uit te schakelen.

    Cookies van derden

    Deze site gebruikt Google Analytics om anonieme informatie zoals bezoekersaantallen en meest populaire pagina's te verzamelen.

    Door deze cookie aan te laten staan help je onze site te verbeteren.

    Schakel eerst strikt noodzakelijke cookies in om je voorkeuren op te slaan!