De biologische effecten van jee mindset op je lichaam (2)
Leestijd: 3 minuten.
Onze mindset kan onze gezondheid beschermen of beschadigen. Zo is uit wetenschappelijk onderzoek bekend dat emotioneel welbevinden een gunstig effect heeft op herstel en overleving van mensen met lichamelijke aandoeningen. In deze blog wordt stilgestaan bij de biologische effecten die onze gedachten, gevoelens en overtuigingen hebben op je hart en vaten, op het ontstaan van andere chronische ziekten zoals kanker en diabetes en op het verouderingsproces.
Mindset beïnvloedt je hart en vaten
Een positieve mindset blijkt een goede bescherming tegen hartziekte.Een hoge mate van emotionele vitaliteit, dat wil zeggen een gevoel van positieve energie, een capaciteit om emoties en gedrag te reguleren en een gevoel van betrokkenheid op het leven verminderde de kans om coronaire hartziekten (ziekten van de kransslagaders van het hart) te ontwikkelen met 19% ten opzichte van degenen die minder emotionele vitaliteit hadden.
Volgens de Amerikaanse cardiologe Mimi Guarneri is het bewust ervaren van de positieve emotie van vergeving het belangrijkste dat je kunt doen om je harten en vaten zo gezond mogelijk te houden. Als je jezelf of de ander niet vergeeft, beschadig je alleen jezelf omdat jij de enige bent die daardoor stresshormonen ervaart. Dr. Guarnerij ziet (zelf)liefde als de grootste helende kracht. Of zoals zij het zegt: ‘We kunnen groenten eten zoveel als we willen en sporten totdat we een ons wegen, maar als we dat doen vanuit een boos en ontevreden hart helpen ze niet’.
Het werkt helaas ook vice versa. In diverse studies wordt een link gevonden tussen negatieve gevoelens als vijandigheid – dat zich uit in cynisme, gebrek aan vertrouwen in anderen, agressie en vernedering – en een verhoogd risico op coronaire hartziekten vergeleken met degenen die minder vijandig, meer aanvaardend en zachtaardig zijn en meer vertrouwen hebben in anderen. Vijandigheid, haatdragendheid en verbitterdheid leiden letterlijk tot verharding van je aderen. Sommige onderzoeken stellen zelfs dat vijandigheid een van de meest betrouwbare indicatoren is voor het risico op coronaire hartziekten.
Een onderzoek onder 150 respectievelijk 300 getrouwde stellen leverde op dat de koppels die elkaar het meest ondersteunden gezondere harten hadden. De koppels die het meest vijandig waren naar elkaar hadden daarentegen meer aderverkalking. Hard huwelijk, hard hart!
En wat te denken van een onderzoek onder 10.000 getrouwde mannen? Zij die een liefdevolle vrouw hadden, hadden een kleinere kans op angina pectoris (een drukkend, zwaar gevoel en/of pijn midden op de borst doordat de hartspier niet voldoende zuurstofrijk bloed toegevoerd krijgt) dan mannen die geen liefdevolle echtgenote hadden. Deze kleinere kans op hartproblematiek hadden de geliefde echtgenoten zelfs nog als ze hoog scoorden op risicofactoren als roken of overgewicht. De uitdrukking ‘Liefde overwint alles’ lijkt dus allerminst overdreven!
Dit komt vooral omdat chronische stress, van een slechte relatie bijvoorbeeld, zorgt voor de aanmaak van veel stresshormonen en andere beschadigende chemische stoffen. Die leiden tot een hogere bloeddruk, hartslag en bloedsuikerspiegel maar ook tot chronische ontstekingsreacties in de cellen. Het probleem is dat jij hier lange tijd niets van merkt. Stresshormonen richten dus beschadigingen aan in al je cellen, dus ook in de spiercellen van de wanden van je slagaders. Die gaan daardoor kleine barstjes vertonen, waar zich vervolgens plaque aan gaat vasthechten. Hierdoor raken kransslagaders op den duur vernauwd (atherosclerose) waardoor er een grotere kans ontstaat op hartinfarcten.
Als iemand in zo’n situatie een woede-aanval heeft, kan dat volgens Guarneri leiden tot een 230% grotere kans op een hartinfarct. Dat komt omdat tijdens zo’n aanval van negatieve emoties grote hoeveelheden cortisol, adrenaline en andere stresshormonen tegelijk het lichaam worden ingejaagd die zorgen voor een onmiddellijke verdere vernauwing van de aderen rondom het hart.
Mindset beïnvloedt het ontstaan van andere chronische ziektes zoals diabetes en kanker
Een negatieve mindset, langdurig negatief denken en voelen, zorgt voor een voortdurende stroom van stresshormonen die op den duur tot chronische ontstekingsreacties in onze cellen leiden. Deze ontstekingen kunnen op hun beurt ook leiden tot andere chronische ziektebeelden zoals diabetes en kanker. Bovendien activeren dezelfde negatieve gedachten en gevoelens steeds dezelfde potentieel ziekmakende genen. In de medische wereld wordt er inmiddels vanuit gegaan dat chronische stress een van de oorzaken is van veel ernstige chronische ziektebeelden.
Mindset beïnvloedt je verouderingsproces
Steeds weer dezelfde negatieve gedachten en gevoelens ervaren leidt tot chronische stress die op den duur zorgt voor een uitputting van je cellen en het versneld verkorten van je telomeren, de uiteinden van je chromosomen die jouw DNA moeten beschermen bij celdeling. Dit proces leidt tot een grotere kans op ziektes en tot snellere veroudering. Hoeveel sneller kun je lezen in de volgende blog ‘Je mindset beïnvloedt je levensverwachting’.
Wil jij jouw gezondheid een boost geven en graag leren hoe je positiever in het leven kunt staan? Klik dan hier op ons aanbod!
Lees Interacties