Leestijd: 4,5 minuten.
Een positieve mindset – het koesteren van positieve gedachten, emoties en overtuigingen – zorgt niet alleen voor een gezonder, maar ook voor een langer leven, zo komt telkens naar voren uit wetenschappelijk onderzoek.
Optimisme en tevredenheid
Zo zorgen optimisme en tevredenheid voor een verminderde algehele stervenskans en een sterk verminderde kans op hartziekten. Optimisten leven gemiddeld maar liefst zeven jaar langer dan pessimisten. Dat is de conclusie van twee 30-jarige Amerikaanse studies. Optimisten hebben 50% minder risico op een vroege dood dan pessimisten en ze hebben minder fysieke en emotionele gezondheidsproblemen, minder pijn en meer energie. Tenslotte voelen optimisten zich doorgaans tevredener, gelukkiger en kalmer dan pessimisten. Een ander groot Amerikaans onderzoek uit 2019 toont eveneens aan dat meer optimistisch ingestelde mensen een grotere kans hebben om langer te leven.
Een Nederlandse studie uit 2004 met bijna 1000 Nederlandse mannen en vrouwen tussen de 65 en 85 jaar oud concludeerde hetzelfde: ‘Er is een beschermende relatie tussen optimisme en mortaliteit (algemene stervenskans) op oudere leeftijd.’ De deelnemers moesten antwoorden op stellingen zoals ‘Ik lach vaak’, ‘Het leven is vol beloftes’ en ‘Ik heb nog vele doelen om te bereiken’. Degenen die positief antwoordden hadden 45% procent minder algemene stervenskans en 77% minder kans om te sterven aan hartziekten dan degenen die een hoge mate van pessimisme lieten zien.
Een Amerikaanse studie onder circa 900 hartpatiënten ontdekte dat degenen met meer positieve emoties zoals geluk, vreugde en optimisme 20% meer kans hadden om elf jaar later nog te leven dan degenen die meer negatieve emoties hadden.
Een grote Finse studie stelde eveneens vast dat degenen die het meest tevreden zijn met hun leven daadwerkelijk langer leven. Hun definitie van levenstevredenheid bestond uit interesse in het leven, gelukkig zijn en een algemeen levensgemak. De mannen (maar niet de vrouwen!) die het minst tevreden waren met hun leven hadden een drie keer zo grote kans om aan ziekte te overlijden dan de mannen die wel tevreden waren. Een kleiner Fins onderzoek concludeert dat de meest tevreden mensen hun stervensrisico eveneens halveerden ten opzichte van de minst tevredenen.
Levenstevredenheid is dus gelinkt aan levensverwachting.
Positieve houding ten opzichte van ouder worden
Yale University concludeerde na het bestuderen van de houding van 660 mensen ten opzichte van ouder worden dat degenen die het niet eens waren met stellingen zoals: ‘Als je ouder wordt, heb je minder nut’, gemiddeld zeven jaar langer leefden dan degenen met een negatieve attitude ten aanzien van veroudering. Er is zelfs een onderzoek dat concludeerde dat mindset nog meer invloed heeft op je levensverwachting dan bloeddruk, cholesterolniveaus, niet roken, een gezond lichaamsgewicht en sporten.
Tientallen studies van psychologen en neurowetenschappers hebben aangetoond dat oudere mensen die negatieve standpunten hebben over ouder worden doorgaans een veel slechtere gezondheid hebben dan degenen met minder pessimistische houdingen, ook als rekening werd gehouden met opleidingsniveau, socio-economische status, ras, geslacht en gezondheidstoestand. Mensen die negatief of pessimistisch zijn over ouder worden hebben doorgaans een slechter geheugen, lopen meer risico op hartziekten, sterven gemiddeld 7,5 jaar eerder en zijn minder genegen om gezond te eten, te sporten en op te knappen van een ernstige kwaal. Negatieve stereotyperingen over ouderdom kunnen zo een selffulfilling prophecy worden, dus wees zo optimistisch mogelijk over het klimmen der jaren!
Mensen die zich jonger voelen dan hun kalenderleeftijd leven langer
Prof. dr. Gerben Westerhof, psychogerontoloog (wetenschapper die de mentale mogelijkheden en beleving rondom veroudering bestudeert) van de Universiteit Twente stelt dat mensen die zich jonger voelen dan hun kalenderleeftijd over het algemeen tevredener zijn, meer zelfvertrouwen hebben, zich beter voelen en gemiddeld ouder worden dan mensen die zich even oud als of ouder dan hun kalenderleeftijd voelen. Een onderzoek toonde aan dat onder de ‘jonge geesten’ – ouderen die zich (veel) jonger voelen dan ze zijn – het sterftecijfer 14,3 procent bedroeg terwijl dit bij de groep ouderen die zich zo oud als hun kalenderleeftijd voelde 18,5 procent was en in de groep die zich ouder voelde opliep tot 24,6 procent. Vooral het verband tussen de gevoelsleeftijd en hart- en vaatziekten was sterk. Dit verband tussen gevoelsleeftijd en leeftijd van overlijden was er zelfs als de onderzoekers roken, mentale problemen en depressie verdisconteerden in hun berekeningen. Een jonger gevoel gaat bovendien vaak samen met lekker in je vel zitten. Dat zorgt ervoor dat je beter voor jezelf zorgt, hetgeen weer een positieve invloed op je gezondheid en levensverwachting heeft.
Positieve mindset zorgt voor langere telomeren
Aangetoond is dat onze gedachten en gevoelens de lengte van onze telomeren (uiteinden van onze chromosomen die ons DNA moet beschermen tegen uiteenrafelen) beïnvloeden. Ben je positief en hoopvol ingesteld, vrolijk, liefdevol, met een gelijkmatig temperament, blij, gelukkig, sereen, harmonieus, tevreden en/of dankbaar, dan heb je waarschijnlijk langere telomeren. Hoe langer je telomeren, hoe beter je cellen kunnen blijven delen en hoe beter je DNA wordt beschermd. Zodoende blijf je langer in de healthspan (periode van goede gezondheid tijdens het ouder worden) en heb je uitzicht op een langere levensduur. Onze telomeren worden overigens ook verlengd door goede voeding, voldoende slaap, genoeg beweging, verkeren in de natuur met veel groen en veel sociale contacten. Mensen met negatieve gedachten en daarmee samenhangende stress hebben daarentegen veelal kortere telomeren. Daardoor hebben ze doorgaans een kortere levensverwachting en raken ze eerder in de span of disease, de periode waarin een mens door (versnelde) ouderdom last krijgt van allerhande daaraan gerelateerde klachten en ziektes.
Happy wife, happy life
Een gelukkige partner hebben is eveneens goed voor je levensverwachting! Het National Institute on Aging onderzocht 4400 koppels in de Verenigde Staten die alle over de 50 waren en zagen dat het hebben van een gelukkige levenspartner gelinkt was aan een lagere sterftekans voor de andere partner. Deze uitkomst onderstreept de rol die de directe sociale omgeving speelt voor je gezondheid..
Natuurlijk is niet iedereen van nature gezegend met een blij gemoed. Mocht dat voor jou ook niet het geval zijn, niet getreurd! Want er zijn genoeg manieren waarop je jouw welbevinden en optimaal functioneren kunt versterken. Zoals door het bewust worden van jouw denkpatronen en het vergroten van je positieve emoties, het onderzoeken van je kernwaarden, behoeften en talenten, het optimistisch bekijken van je doelen, het onderhouden en realiseren van positieve relaties en het constructief omgaan met tegenslag en lijden.
Hoeveel invloed je mindset precies heeft op je geestelijke gezondheid en maatschappelijk functioneren, komt in de volgende blog aan bod.
De Academie voor Zelfherstel heeft een uitgebreid aanbod van trainingen, lezingen en workshops die jou op al deze punten kunnen helpen om optimistischer in het leven te staan. Nieuwsgierig? Klik dan hier op ons aanbod en zet zo een eerste stap op weg naar een gezonder en langer leven!
Lees Interacties