Leestijd: 4 minuten
Er wordt van alles en nog wat over burn-out beweerd. Maar wat klopt er nu wel en wat klopt er niet? De Academie voor Zelfherstel deed onderzoek naar de zin en de onzin van lichaamsbeweging in het voorkomen en behandelen van burn-out(klachten).
Feiten en onderzoek
Burn-out kenmerkt zich vooral door uitputting, demotivatie, negativisme, cynisme en verminderde productiviteit als gevolg van langdurige stress op het werk.
Regelmatige lichaamsbeweging heeft een sterk positief effect op het verminderen van uitputtingsklachten. Dat blijkt uit hoog kwalitatief onderzoek in vele studies naar het effect van lichaamsbeweging op burn-out(klachten).
We kunnen daaruit echter niet concluderen dat álle beweegprogramma’s geschikt zijn voor mensen met een burn-out. Daarvoor is geen bewijs gevonden. Er is evenmin bewijs gevonden dat lichaamsbeweging een positief effect heeft op de andere kenmerken van burn-out zoals demotivatie en negativisme. Daarvoor zijn andere zelfherstelinterventies aangewezen die we in de volgende blogs bespreken.
Vóóral aerobe lichaamsbeweging vermindert de uitputtingsklachten bij een burn-out.
De preventieve werking van aerobe lichaamsbeweging neemt toe wanneer de intensiteit en de duur van de trainingen toenemen. Tenslotte hebben mensen die voorafgaand aan hun burn-out al regelmatige lichaamsbeweging hadden de grootste vermindering van hun uitputtingsklachten.
Aerobe lichaamsbeweging
Aerobe lichaamsbeweging zijn trainingen met een lagere intensiteit die van langere duur zijn. Je kunt hierbij denken aan wandelen, joggen, fietsen, zwemmen, aerobic, watergymnastiek, roeien en cardiofitness (laag intens). Aerobe lichaamsbeweging verbetert onder andere jouw hart- en longfunctie en je conditie waardoor je je fitter voelt.
Van aerobe lichaamsbeweging is sprake wanneer jouw hartslag bij lichaamsbeweging tussen de 110 slagen en 130 slagen per minuut blijft. Dit is een algemeen geaccepteerd uitgangspunt. Als je geen hartslagmeter hebt, kun je afgaan op jouw eigen gevoelsbeschrijving. Aerobe lichaamsbeweging loopt in onderstaande tabel van zone 1 tot en met zone 3.
Dosering: duur, frequentie en intensiteit van de lichaamsbeweging
Over de dosering, duur, frequentie en intensiteit van de lichaamsbeweging zijn de meningen zeer verschillend. De meeste onderzoeken gaan uit van programma’s van 4 tot 18 weken, 2 tot 5 keer per week 10 – 60 minuten per keer. Korte programma’s zijn intensief. Langere programma’s zijn meer gedoseerd.
Goede praktijkvoorbeelden geven aan dat een gedoseerde opbouw belangrijk is, bijvoorbeeld starten in zone 1 of 2 en doortrainen naar zone 3 zolang dat goed voelt. Betere effecten worden bereikt als er sprake is van regelmaat en ritme. Bijvoorbeeld elke dag 15 minuten lichaamsbeweging in zone 3 of 3 keer per week om de dag 30 minuten lichaamsbeweging in zone 3 gedurende 12 weken. Nog betere effecten worden bereikt als je je laat adviseren door een gekwalificeerde personal trainer. De beste effecten worden bereikt als je tegelijkertijd met lichaamsbeweging ook nog andere interventies doet zoals mindfulness en zelfcompassietrainingen. Over deze onderwerpen gaan onze volgende blogs.
Meepraten en jouw ervaringen delen?
Heb je goede ervaringen met of tips over de behandeling van jouw burn-out met behulp van lichaamsbeweging en wil je andere mensen daarmee helpen? Deel dan jouw ervaring onderaan deze blog.
Wil je zelf graag je burn-outklachten verminderen? klik dan hier op ons aanbod!
Lees Interacties