Het hebben van chronische lage rugpijn en het ondergaan van een behandeling brengt vaak grote gevolgen met zich mee voor het dagelijks leven van mensen. Zelfherstelinterventies zijn bedoeld om bewustwording te creëren en het zelfherstellend vermogen aan te wakkeren. Zelfherstel speelt een belangrijke rol in het beter leren omgaan met aandoeningen en beperkingen.
Complex probleem
Onze interesse voor chronische pijn is ontstaan toen het ons als studenten fysiotherapie van Zuyd Hogeschool duidelijk werd hoe complex dit veel voorkomend probleem is en hoe groot de uitdaging is voor de behandelaar. De complexiteit van pijnproblematiek is veelomvattend en brengt buiten fysieke gevolgen ook psychosociale gevolgen met zich mee. Denk aan angstproblematiek, depressie, overmatig middelengebruik, sociale isolatie en beperking van activiteiten.
Cijfers
In 2018 waren ruim twee miljoen mensen met nek- en rugklachten bekend bij de huisarts. 845.000 mensen hiervan hadden langdurige of chronische klachten. In 2018 kwamen er ruim 619.000 nieuwe gevallen van lage rugpijn zonder uitstraling bij. In elke leeftijdscategorie hebben vrouwen hier overigens meer last van dan mannen.
In 2018 is lage rugpijn zonder uitstraling de meest voorkomende klacht bij mannen terwijl rugklachten de meest voorkomende klacht is bij vrouwen.
Effectiviteit van bestaande behandelingen
Gelet op de grote aantallen mensen die lijden aan chronische lage rugpijn en de onvoldoende effectiviteit van bestaande behandelingen hebben we ervoor gekozen om zelfherstellende interventies voor mensen met chronische lage rugpijn als onderwerp voor onze afstudeerscriptie te kiezen. Deze afstudeerscriptie schrijven we in nauwe samenwerking met de Academie voor Zelfherstel.
De behandeling tegen lage rugpijn bij de fysiotherapeut wordt niet altijd als positief ervaren. Verschillende internationale studies tonen aan dat de behandeling van chronische pijn door 34 tot 79% van de mensen als onvoldoende wordt beschouwd.
Als fysiotherapeuten in opleiding vinden wij het daarom des te belangrijker om te bekijken wat men zélf kan doen aan zijn chronische lage rugpijn. Wanneer iemand intrinsiek (dit wil zeggen vanuit zichzelf) is gemotiveerd bestaat er namelijk een grotere kans op een succesvolle en langdurige gedragsverandering.
Volgende blog: zelfmanagement in combinatie met beweging bij chronische lage rugpijn
Wij zijn ervan overtuigd dat zelfherstel bij iedere persoon een meerwaarde kan hebben en kan helpen bij het verbeteren van verschillende aspecten van gezondheid. Het is ons doel om zoveel mogelijk mensen te inspireren, te informeren en hen de kracht van zelfherstel te laten ontdekken. Onze volgende blog gaat daarom over een zelfherstellende interventie die goed toepasbaar is bij chronische lage rugpijn.
Er zullen nog meer blogs volgen over dit onderwerp, dus stay tuned!
Rianne Smolenaers (23), Lisanne Schrijen (23) en Anne-Lotte Roelofs (22) zijn enthousiaste 4e-jaars studenten fysiotherapie aan Zuyd Hogeschool die in opdracht van de Academie voor Zelfherstel een afstudeerscriptie-onderzoek doen getiteld ‘Zelfherstelinterventies en het effect op mensen met chronische lage rugpijn.’ Meer weten over deze drie kanjers? Klik dan hier.
Lees Interacties