Leestijd: 2 minuten
Over de positieve effecten van mindfulness bij burn-out
Er wordt van alles en nog wat over burn-out beweerd. Maar wat klopt er nu wel en wat klopt er niet? De Academie deed onderzoek naar het positieve effect van mindfulness bij burn-out(klachten).
Overperfectionisme, overprestatie, faalangst, frustratie en boosheid (op het werk) worden gezien als belangrijke triggers voor het ontstaan van burn-out(klachten). Wat kan mindfulness als zelfherstellende kracht daaraan veranderen? Dat lees je in deze blog.
Wat is mindfulness?
Mindfulness is het trainen van zuivere gedachten. Mindfulness helpt om je niet te veel te laten meeslepen in jouw jachtige bestaan en in jouw jungle van 1001 gedachten, oordelen, herinneringen, aannames en verwachtingen. Mindfulness leert je hoe je jouw brein op een goede manier kunt gebruiken terwijl het voorkomt dat je je door je hersenen laat misbruiken. Want (misleidende) gedachten zijn er altijd, ook als je niet bewust denkt. Bij mindfulness observeer jij je gedachten als het ware op afstand. Daardoor ben jij beter in staat om negatieve, catastroferende gedachten uit te schakelen. Mindfulness leert je om te denken in mogelijkheden, vóóral in wat wél kan. Mindfulness helpt jou ook hoe je stapje voor stapje kunt leren accepteren wat je niet kunt veranderen. Daardoor krijg je meer ruimte om jouw eigen keuzes te maken. Mindfulness gaat dus over meer reflecteren en minder (onmiddellijk) reageren op dat wat er is.
Mindfulness neemt een grote vlucht waardoor er ook veel soorten mindfulnesstrainingen zijn. De meest bekende is de basistraining die voor iedereen toegankelijk is. Vanuit de eigen professionele achtergrond van mindfulnesstrainers ontstaan vaak ook op specifieke doelgroepen of uitdagingen gerichte trainingen. Zo zijn er psychologen die mindfulnesstraining geven ter preventie van (terugkerende) depressies, coaches die hun werknemers trainen in stressreductie en burn-out preventie alsmede mindfulnesstrainingen voor jongeren met ADHD en voor ouders van autistische kinderen.
Wetenschappelijk onderzoek
De Academie deed onderzoek bij internationale onderzoeksinstituten op basis van haar sterrenclassificatiesysteem voor wetenschappelijk onderzoek.
Mindfulness is (hoog) bewezen effectief in de aanpak van stress en burn-out(klachten). Het beoefenen van mindfulness verlaagt stressklachten en vermindert klachten van emotionele uitputting en demotivatie bij burn-out. Dat geldt voor doelgroepen zoals medici, verpleegkundigen, leraren en bankmedewerkers maar ook voor vele andere werknemers.
Op basis van ons onderzoek beoordelen wij deze interventie met 4 sterren.
Wil je meepraten en jouw ervaringen delen?
Heb jij goede ervaringen met of tips over de behandeling van jouw burn-out met mindfulness(trainingen) en wil je andere mensen iets vertellen of helpen? Deel dan jouw ervaring onderaan deze blog.
Wil je zelf graag aan de slag met deze zelfherstelinterventie om te herstellen van jouw burn-out, klik dan hier op ons aanbod!
Lees Interacties