Leestijd: 2 minuten
Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie die je leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. Deze interventie helpt mensen met chronische lage rugpijn om hun pijn te relativeren en daarmee ook de mentale link die ze hebben gelegd tussen pijn en het ontstaan van schade los te laten. Als het gaat om chronische lage rugpijn blijkt de combinatie van cognitieve gedragstherapie met lichaamsbeweging zeer effectief.
Voor wie
Cognitieve gedragstherapie kan worden toegepast bij alle mensen met chronisch lage rugpijn. Wel wordt altijd aangeraden om vooraf een arts te raadplegen.
Bewezen effectief
Cognitieve gedragstherapie bestaat uit een aantal therapiesessies met een medisch professional, meestal een psycholoog. In de literatuur wordt gesproken over 1 sessie per week gedurende 5 tot 12 weken. Goede, doch iets mindere resultaten zijn ook behaald met zelfstudietechnieken waarbij mensen symptomen, functioneren en manier van omgaan met pijn kunnen rapporteren via een interactieve applicatie (“interactive voice response”). Op basis hiervan krijgen ze dan wekelijks gepersonaliseerde therapiesessies via de telefoon of computer.
Toepassen van cognitieve gedragstherapie
Cognities zijn de ideeën, aannames, overtuigingen, houding en/of verwachtingen die iemand heeft met betrekking tot een bepaald onderwerp, in dit geval chronisch lage rugpijn. De cognities die mensen hebben over hun pijn zorgen er vaak voor dat ze een verkeerd en negatiever beeld hebben over hun pijn dan dat hun situatie in werkelijkheid is.
Tijdens de therapie oftewel pijneducatie worden meerdere aspecten van pijncognities behandeld:
- Ideeën over de oorzaak van de pijn;
- Aannames over de identiteit van de pijn;
- Overtuigingen over de duur en/of het verloop van de pijn;
- Verwachtingen over de gevolgen van de pijn;
- Houding tegenover de veronderstelde genezing en/of behandeling en
- Houding tegenover de mate van controle over de pijn.
De voornaamste reden om in dit geval pijneducatie te geven is om mensen te informeren over de oorzaak van hun chronische lage rugpijn. Uitleggen hoe de pijn te verklaren is, wat wel en wat niet te doen bij pijn enzovoort is bij mensen met pijn vaak de eerste stap in hun behandeling, zeker als het gaat om chronische pijn. Naast de uitleg over pijnfysiologie kunnen veel andere onderwerpen aan bod komen, zoals het omgaan met medicatie, actief worden, rust nemen, een goede dagindeling, etcetera.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstherapie een duidelijk aantoonbaar effect heeft op het verminderen van de pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven.
Combinatie met beweging
De resultaten van cognitieve gedragstherapie zijn verder te verbeteren door deze te combineren met bewegingsoefeningen. Zoals ook geldt voor “Zelfmanagement in combinatie met beweging bij chronisch lage rugpijn” die in onze eerdere blog werd besproken, is de combinatie van zogenoemde Low Load-oefeningen met cognitieve gedragstherapie een effectieve behandeling. Low Load-oefeningen zijn onder andere buikspieroefeningen (planken, side plank), krachtoefeningen voor de benen (squats, lunges) en de dead-lift oefening die bijna alle spieren van de benen, billen en rug gebruikt.
Het goede nieuws is dus dat pijnvermindering en verbetering van levenskwaliteit ook voor mensen met chronische lage rugpijn binnen bereik liggen.
Wil jij meer leren over pijn en manieren om deze te verminderen? Bekijk dan ons pijnaanbod.
Lees Interacties