Leestijd: 3 minuten.
Pijn is jammer genoeg niet altijd te verhelpen, maar je kunt er wel mee leren leven. Een manier om toch goed te functioneren, is door het toepassen van zelfmanagement in combinatie met beweging. Zelfmanagement werkt aan het krijgen van inzicht in jouw ziektebeeld met de daarbij behorende klachten én op welke manieren je hiermee kunt omgaan. Daarnaast nodigt het uit om je gedachten op een positieve manier te veranderen. Want jouw overtuigingen en gedachten versterken óf dempen jouw pijnklachten. Geruststelling, controle over pijn en vertrouwen in een goede behandeling kunnen jouw pijnklachten verminderen. Terwijl niet helpende gedachten zoals: ‘Ik ben ziek’, ‘Ik heb letsel’ of ‘Ik ben (arbeids)gehandicapt’ een negatieve invloed hebben op jouw pijnbeleving.
Bewezen effectief
Uit wetenschappelijke studies blijkt dat het toepassen van zelfmanagement in combinatie met beweging voor mensen met chronisch lage rugpijn veel positieve veranderingen met zich mee kan brengen. Zo is onder meer aangetoond dat het gelijktijdig toepassen van deze twee zelfherstelinterventies leidt tot minder pijnklachten en een betere kwaliteit van leven, maar ook tot vermindering van angst en depressieve klachten. Zelfmanagement en beweging kunnen jouw leven met chronisch lage rugpijn dus een stuk eenvoudiger maken.
Voor wie?
Zelfmanagement in combinatie met beweging is iets wat iedereen kan toepassen, al is het altijd belangrijk om dit voornemen vooraf met je arts of fysiotherapeut te bespreken.
Praktisch toepassen van zelfmanagement
Een zelfmanagement-training waarbij je in het begin begeleid wordt door een professional zorgt voor een goede basis waarbij je praktische instrumenten krijgt aangereikt. Dit zou bijvoorbeeld een Educatieve (rug)Pijn Cursus kunnen zijn waarbij jij inzicht krijgt in de oorzaken en gevolgen van jouw (chronische) pijn. Maar zo’n cursus leert je ook om meer positieve gedachten te hebben, nieuwe doelen te stellen, beter om te gaan met vermoeidheid, slecht slapen, frustraties en sociale isolatie en hoe je bewegingsoefeningen het beste uitvoert. Een actieve leefstijl – gericht op wat wél kan – heeft een positief effect op jouw pijnbeleving en werkt meestal pijn-verminderend.
Praktisch toepassen van beweging
Bewegen is bewezen effectief in de aanpak en behandeling van jouw chronisch lage rugpijn. Bewegen kun je op veel manieren doen. Denk hierbij aan spierversterkende oefeningen (krachttraining), stretching of stabilisatieoefeningen. Je kunt ook wandelen, joggen of zwemmen. Daarnaast kun je aan meditatieve lichaamsbeweging doen gericht op ademhaling en lichaamshouding. Je kunt natuurlijk ook meerdere vormen van beweging met elkaar combineren.
Maar welke vorm van bewegen is nu het meest effectief? Met de huidige stand der wetenschap en praktijk kan daar helaas nog geen eenduidig antwoord op worden gegeven. Deskundigen adviseren om te kiezen voor een beweegvorm die aansluit bij jouw voorkeur. Kies je voor meditatief bewegen dan is yoga of tai chi iets voor jou. Als je liever in de sportschool bent met anderen, doe je daar jouw krachttraining. Wandel jij graag alleen in de natuur dan is dat jouw plek. Ben jij liever thuis dan doe je daar jouw oefeningen.
Loop jij al langer met de gedachte om (weer of meer) te gaan bewegen of heb je vragen over jouw beweegoefeningen zoals: duur, frequentie, intensiteit of de ernst van jouw pijnklachten? Laat je dan in het begin goed informeren door een gecertificeerde personal trainer, fysiotherapeut of arts. Volg ook onze blogs over Quantified Self (zomer 2021) met handige en betrouwbare beweeg-Apps bij chronisch lage rugpijn.
Onze conclusie
Met zelfmanagement in combinatie met beweging ga jij merken dat je op deze praktische, goedkope en eenvoudige manier minder chronisch lage rugpijn zult ervaren en in staat bent om meer van het leven te genieten.
Wil je meepraten en jouw ervaringen delen?
Heb je goede ervaringen met of tips over jouw aanpak en wil je daarmee andere mensen helpen? Deel dan jouw ervaring onderaan deze blog.
Rianne Smolenaers, Lisanne Schrijen en Anne-Lotte Roelofs zijn enthousiaste 4e-jaars studenten fysiotherapie aan Zuyd Hogeschool die in opdracht van de Academie voor Zelfherstel een afstudeerscriptie-onderzoek doen getiteld ‘Zelfherstelinterventies en het effect op chronisch lage rugpijn’. Meer weten? Klik dan hier.
Heb jij ook genoeg van jouw lage rugpijn en wil jij graag zelf hiermee aan de slag. Neem dan eens een kijkje bij ons pijnaanbod.
Lees Interacties