Leestijd: 3 minuten
Er wordt van alles en nog wat beweerd over de aanpak en behandeling van jouw chronisch lage rugpijn. Maar wat klopt er nu wel en wat klopt er niet? De Academie deed onderzoek naar de positieve effecten van yoga en qigong op chronisch lage rugpijn. Ben jij ook niet zo tevreden over de behandeling van jouw chronisch lage rugpijn? En wil jij een aantal betrouwbare tips ontvangen om zélf op een verantwoorde manier hiermee aan de slag te gaan? Lees dan deze blog met een aantal praktische tips en instructiefilmpjes.
Yoga
Yoga-oefeningen hebben over het algemeen als doel om het lichaam beter te laten functioneren en door middel van ademhalings- en ontspanningsoefeningen diepe ontspanning te bereiken. Daarnaast kan yoga ook gebruikt worden om mentaal en emotioneel sterker te worden. Niet alle vormen van yoga zijn bewezen effectief in de behandeling van chronisch lage rugpijn, simpelweg omdat ze niet of onvoldoende zorgvuldig op dit specifieke thema werden onderzocht. Hatha Yoga en Iyengar Yoga werden wel onderzocht en zijn bewezen effectief in het verminderen van jouw chronische lage rugpijn én verbeteren ook de kwaliteit van jouw leven. Hatha Yoga heeft als doel om jouw lichaam en ademhaling te leren beheersen waarbij het woord ‘Hatha’ staat voor ‘krachtsinspanning’. Deze yogastijl is ‘relatief rustig’ en mede daardoor één van de minst blessuregevoelige yogastijlen. Iyengar Yoga is een meer krachtige en actieve yogavorm waarbij de nadruk ligt op precisie en afstemming.
Qigong
Qigong is een onderdeel van de eeuwenoude Chinese bewegingsleer en is de basis van Tai Chi. Het bevat zachte, herhalende bewegingen die ondersteund worden met jouw ademhaling. Qigong is een manier om pijnklachten, stress en vermoeidheid te verminderen of zelfs te voorkomen. Regelmatig oefenen bevordert je gezondheid en heeft een ontspannend effect op jouw lichaam en geest. Qigong is bewezen effectief in het verminderen van jouw chronisch lage rugpijn vergeleken met niks doen.
Voor wie?
Hatha Yoga en Iyengar Yoga zijn geschikt voor iedereen die het wil proberen. Het maakt niet uit of je een onbekende bent in de yogawereld of al jaren ervaring hebt. Bij Qigong spelen leeftijd of lichamelijke conditie evenmin een rol. De bewegingen worden normaal rechtstaand uitgevoerd, maar je kunt ze ook zittend doen. Ze kunnen worden aangepast aan je eigen behoeften, grenzen en mogelijkheden van het moment. Geen enkele basiskennis is vereist. Het is zinvol om deelname aan Hatha Yoga, Iyengar Yoga of Qigong-trainingen vooraf met je huisarts of fysiotherapeut te bespreken.
Drie tips voor het toepassen van Hatha Yoga, Iyengar Yoga en Qigong.
Tip 1. Vanuit de wetenschappelijke bevindingen adviseren we om minimaal 12 weken aan lessen te volgen om Hatha Yoga, Iyengar Yoga en Qigong op de juiste manier aan te leren. Begin eerst eens met een proefles om te ervaren of het iets voor jou is. Meditatief bewegen moet goed voelen en ook bij jou passen. Voelt het niet goed, kies dan voor andere vormen van beweging zoals wandelen, oefentherapie of krachttraining. Zowel Hatha Yoga, Iyengar Yoga als Qigong zijn praktisch, goedkoop en geschikt om zelfstandig te beoefenen.
Tip 2. Een aanbeveling is om één à twee uur per week te besteden aan Hatha Yoga, Iyengar Yoga of Qigong om ook daadwerkelijk de positieve effecten te ervaren. Geef niet te snel op en voer de bewegingen uit op geleide van jouw pijn. Soms moet je even een stapje terugdoen om later drie stappen vooruit te zetten. Het mooie van deze drie bewegingsvormen is dat iedereen het op zijn of haar eigen manier kan doen. Jij dus ook!
Tip 3. Zorg ervoor dat je een docent kiest die is aangesloten bij een (beroeps)vereniging van Yoga -of Qigong docenten. Als je eenmaal goed op weg bent en je merkt dat jouw pijnlijke rugklachten verminderen, kun je stapje voor stapje toewerken naar meer intensievere yogavormen en Qigong. Laat je daarbij goed adviseren door jouw docent.
Wij beoordelen Hatha Yoga, Iyengar Yoga en Qigong met 2 sterren omdat uit onderzoek blijkt dat deze interventies voor chronisch lage rugpijn net zo goed zijn als andere bewegingsvormen zoals wandelen in de natuur of krachttraining in de sportschool.
Wil je meer weten over andere zelfherstelbehandelingen bij chronische lage rugpijn? Volg dan al onze blogs.
Instructiefilmpje bij Hatha Yoga
Instructiefilmpje bij Qigong
Lees Interacties