Leestijd: twee minuten.
Het is inmiddels al de nodige jaren geleden dat ik – destijds een zelfverklaarde controlfreak die multitasken tot kunst had verheven – ben begonnen met mediteren. In mijn toenmalig hectisch wereldje was het een ongekende luxe om eens ongestoord te kunnen zitten, stil te zijn en mijn ogen te mogen sluiten voor alle prikkels.
Toch voelde ik me in het begin geregeld schuldig als ik mijn eindeloze to do lijstjes gedurende een kwartiertje inruilde voor een rustgevende focus op mijn ademhaling en die vreemde, maar al gauw vertrouwd voelende, klanken van mantra’s.
Al na korte tijd begon ik verschil te merken. Dankzij dagelijkse meditatie kreeg ik een betere concentratie en een groter vertrouwen in mijn intuïtie. Op moeilijke momenten putte ik er bovendien hoop, kracht en inspiratie uit. Na verloop van tijd nam mijn stressgevoeligheid duidelijk af en ervaarde ik steeds meer ontspanning. Ik schrok minder snel en kreeg een steeds gelijkmatiger humeur. Daarnaast groeiden mijn vergevingsgezindheid, compassie en zelfverzekerdheid. Ik voelde een steeds grotere verbondenheid met andere mensen en met de natuur. Mijn meditaties intensiveerden ook mijn beginner’s mind. Ik kon me oprecht verwonderen over verschijnselen die ik tot dan als vanzelfsprekend had beschouwd. Zo leerde ik de schoonheid van de wereld om me heen veel meer te waarderen.
Toen ik, nieuwsgierig geworden door deze overduidelijke veranderingen, op zoek ging naar de wetenschappelijke onderbouwing daarvan, stuitte ik op talloze onderzoeken die concludeerden dat meditatie vele gezondheidsvoordelen heeft, zowel voor de geest als voor het lichaam.
Een van de gerenommeerde instituten die inmiddels al lange tijd de effecten van meditatie bestudeert is Harvard University in de Verenigde Staten. Zo vergeleek neurowetenschapper Sara Lazar – die de gezondheidsvoordelen van meditatie eerst zelf heeft ervaren alvorens er onderzoek naar te gaan doen – mensen die al lange tijd mediteerden met een controlegroep die nooit hadden gemediteerd. Daarbij ontdekte ze dat meditatie de hersenen daadwerkelijk verandert. Met name hersengebieden die te maken hebben met zintuiglijk waarnemen, emotieregulatie, besluitvorming, geheugen, leren, empathie en stress veranderen in gunstige zin. Maar ze heeft ook aanwijzingen gevonden dat meditatie kan helpen bij depressie, angsten, slapeloosheid en pijn. Dit verklaart waarom ze eveneens constateerde dat meditatie leidt tot een betere kwaliteit van leven.
Volgens Lazar suggereren de onderzoeksresultaten dat meditatie structurele evidence based veranderingen kunnen produceren in ons brein. Bovendien vond ze ook ondersteuning voor de stelling dat meditatie bepaalde verouderingseffecten van de hersenen zou kunnen afremmen.
Dit wordt bevestigd door onderzoek van Nobelprijswinnares Elizabeth Blackburn die ontdekte dat meditatie je telomeren kan verlengen. Een telomeer is de dna-structuur die zich aan het uiteinde van je chromosomen bevindt. Bij elke celdeling worden je telomeren ietsje korter, waardoor uiteindelijk biologische veroudering optreedt en ziektes kunnen ontstaan. Telomeren worden vaak vergeleken met de plastic uiteindes van schoenveters. Net zoals deze voorkomen dat je veters gaan rafelen, hebben telomeren de taak om je chromosomen te beschermen zodat je minder snel veroudert en beter beschermd bent tegen ziektes. Meditatie kan in die zin zodoende bijdragen aan het (deels) terugdraaien van veroudering.
Als je zelfherstel belangrijk vindt, is ontspanning cruciaal en zou meditatie dus zeer zinvol kunnen zijn om uit te proberen.
Want meditatie is kwali-tijd voor jezelf.
Zin om kennis te maken met meditatie? Kijk dan eens naar ons aanbod!
Lees Interacties