Leestijd: 2,5 minuut.
Ben jij een sportman- of vrouw in hart en nieren en zoek je naar manieren om jouw sportieve prestaties op het veld, in de zaal of in het zwembad te verbeteren? Dan is het een goed idee om te leren visualiseren. Visualisatie, ook wel guided imagery of mental rehearsal genoemd, kan op dit gebied namelijk veel voor jou betekenen.
Visualisatie voor topprestaties, sneller herstel en betere revalidatie
Zo is het bewust gebruiken van je verbeeldingskracht in de sport van belang voor peak performance (leveren van topprestaties), sneller herstel en betere revalidatie. Dit komt omdat je hersenen geen verschil maken tussen een beweging die je in het echt doet of eentje die je je levendig in je geest verbeeldt, zoals bij motorische visualisaties. In beide gevallen geven de hersenen identieke instructies aan de spieren en aan de zenuwen die de spieren aansturen. Dit leidt zelfs tot aantoonbare toename van spierkracht, zonder dat het lichaam zelf echt in actie komt. Ook worden in beide gevallen dezelfde neurale verbindingen in het brein aangelegd.
Vaker trainen
Visualisatie kun je overal doen, ook als je (tijdelijk) geblesseerd bent. Zodoende kun je veel vaker trainen, bijvoorbeeld bij een vaste actiebeweging waardoor je een snellere herkenning en grotere reactiesnelheid hebt als deze situatie zich in het echt voordoet.
Dankzij visualisatie sta je al met 1-0 voor!
Door het toepassen van visualisatie hebben je hersenen als het ware al een generale repetitie gehad van alle acties die je moet uitvoeren. Dankzij visualisatie sta je als sporter bij het begin van de wedstrijd dus al met 1-0 voor!
Visualisatie…
- Verbetert mentale vaardigheden zoals zelfvertrouwen, focus en omgaan met tegenslagen;
- Verbetert fysieke prestaties en reactiesnelheid;
- Versnelt wondgenezing;
- Leidt tot een sneller herstel na inspanning en blessures;
- Vermindert pijn;
- Zorgt voor toename van spierkracht.
Dit komt doordat visualisaties zorgen voor ontspanning, hierdoor vermindert je stressniveau en krijgt je afweersysteem een boost. De ontspanning zorgt ook voor de aanmaak van feel good hormonen, die onder andere pijnstillend werken en zorgen voor snellere wondgenezing. Maar ontspanning leidt ook tot een verwijding van je bloedvaten. Daardoor ontstaat er een grotere doorbloeding, waardoor ter plekke meer bouwstoffen kunnen worden aangevoerd en afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd.
Train your brain like a muscle
Wat hebben Wayne Rooney, Epke Zonderland, Mark Tuitert, Dries Mertens, Pieter van den Hoogeband, Robert Lewandowski, Louis van Gaal, Erben Wennemars, US-Open winnares 2019 Bianca Andreescu en Novak Djokovic met elkaar gemeen, behalve dat ze allemaal werkzaam zijn (geweest) in de topsport? Ze passen allen visualisatie toe om hun prestaties (nog) beter te maken. Nike heeft een filmpje opgenomen met Bayern München voetballer Lewandowski waarin mooi wordt uitgelegd wat visualisatie is. Nike noemt dit Train your brain like a muscle.
Muhammad Ali
Visualiseren is een beproefde methode voor topsporters die een succesvolle race of wedstrijd vooraf al in hun hoofd ‘afspelen’. Wereldkampioen zwaargewicht boksen Muhammad Ali was in de jaren zeventig een van de eersten die de wedstrijd op voorhand al helemaal voor zich zag en de overwinning alvast oefende. Daarbij oefende hij vooral de gevoelens die bij zo’n overwinning hoorden, zoals extase, uitbundige vreugde, dankbaarheid, trots, triomfantelijkheid enzovoorts. Hij noemde dit Future History. Maar hij zag óók de emotionele reacties van anderen op zijn overwinning, de reactie van zijn naasten, hoe het voelt om de beker vast te houden of die medaille om je nek te krijgen. Tijdens deze mental rehearsal gebruikte hij al zijn zintuigen. Hij hoorde het applaus, rook het zweet, zag de menigte uit haar dak gaan.
Visualisatie wordt inmiddels ook toegepast door de Nederlandse Olympische sportploeg en diverse voetbalclubs in de eredivisie.
Alle redenen dus om hiermee aan de slag te gaan als ook jij jouw sportprestaties wilt verbeteren.
Interesse in meer informatie hierover? Lees dan het interview met sportpsychologen Afke van de Wouw en Yara van Gendt of boek hun training.
Lees Interacties