Leestijd: 3 minuten.
De geest is uit de fles. Preventie en integralere gezondheidszorg zijn here to stay. Zo is het Nationaal Preventie-akkoord gericht op het terugdringen van roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht. De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI, opgenomen in de basisverzekering) bevordert de gezondheid van volwassenen met overgewicht door ze gezonde eet-, slaap- en beweeggewoontes aan te leren en te adviseren over stressvermindering.
Ook zijn er steeds meer dokters die de positieve effecten van voeding, sport en ontspanning op (chronische) ziektebeelden uitdragen. In 2016 richtte huisarts Tamara de Weijer de Vereniging Arts en Voeding op omdat uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was gebleken dat in de geneeskunde-opleiding, in het gunstigste geval, slechts anderhalve week voedingsles zat. Veelbelovend is dat in het Raamplan Artsopleiding 2019 van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra de rol van de dokter als ‘gezondheidsbevorderaar’ wordt opgenomen als competentie. Bovendien besteden enkele medische faculteiten in hun curricula nu meer aandacht aan voeding en leefstijl.
Placebo-effect
Ik zou echter nog een stap verder willen gaan en het onderwerp ‘geestkracht’ willen toevoegen aan dit rijtje. Het placebo-effect – geloof in de werking van een neppil, nepbehandeling of nepoperatie leidt tot vermindering van medische klachten of zelfs tot genezing – toont immers overtuigend aan dat de geest het lichaam kan helen. Sterker nog, ik heb zelf ervaren dat je je eigen placebo kunt zijn zodat je die suikerpil, nep-ingreep of (in mijn geval) morfine na een operatie niet eens nodig hebt om gezondheidswinst te boeken. Dat vereist weliswaar een scherpe focus en de nodige training, maar in principe kan iedereen dit leren door het toepassen van meditaties, affirmaties en visualisaties.
Visualiseren
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat visualisatie, het in de geest zo levendig mogelijk oproepen van bepaalde beelden, een positieve invloed kan hebben op de gezondheid. Mensen die visualiseren dat hun immuuncellen toenemen en kankercellen worden uitgeschakeld hebben vaker een beter immuunsysteem met meer tumor-vernietigende cellen dan degenen die dit niet doen. Visualisatie leidt ook tot een aanzienlijke vermindering van de bijwerkingen verbonden aan chemotherapie en bestraling. Verder rapporteren kankerpatiënten die naast hun medische behandeling ook visualiseren een hogere levenskwaliteit, een factor die wordt gelinkt aan een betere overlevingskans. Visualisatie leidt bovendien tot minder pijnbeleving en lagere niveaus van stresshormonen.
Bij sporters en mensen die herstellen van een beroerte is aangetoond dat visualisatie een biologische verandering veroorzaakt op die lichaamsplek waarop hun focus specifiek was gericht. Ook zorgt visualisatie voor de aanmaak van bepaalde hormonen. Als iemand liefdevolle beelden oproept, produceert het lichaam bijvoorbeeld oxytocine (knuffelhormoon). Daardoor daalt de bloeddruk en ontstaat een positief effect op onze spijsvertering en wondgenezing.
Chemische stoffen
Onze verbeeldingskracht heeft zulke grote lichamelijke effecten omdat onze hersenen (vrijwel) geen verschil kunnen maken tussen een echte gebeurtenis en een die wij ons slechts levendig voorstellen. In het laatste geval produceert het brein dus eveneens precies datgene wat nodig is aan chemische stoffen en zorgt het, net als in een ‘echte’ situatie, voor het aan- of uitzetten van bepaalde genen die van invloed zijn op gezondheid en herstel. We hebben als het ware een natuurlijke apotheek die we kunnen ontsluiten via onze geest.
Nu geloof een placebo-effect heeft en visualisatie aantoonbaar ons immuunsysteem activeert en zodoende ons lichaam kan helpen genezen van ziekte en verwondingen, kan een zichzelf respecterende integrale gezondheidszorg niet zonder deze instrumenten, die ook nog eens veilig én gratis zijn.
Een synthese van reguliere gezondheidszorg, aandacht voor leefstijl én bewust gebruik maken van onze geestkracht is daarom de beste optie voor onze gezondheid.
Deze blog is in iets gewijzigde vorm eerder gepubliceerd in De Limburger.
Heb jij belangstelling voor dit onderwerp, kijk dan eens hier voor ons aanbod!
Lees Interacties