Leestijd: 2 minuten.
De pas 19-jarige Bianca Andreescu uit Canada heeft in 2019 de US Open gewonnen en zo voorkomen dat Serena Williams haar 24e grandslamtitel pakte.
In een interview dat ze gaf voor deze gedenkwaardige tennisfinale vertelde ze dat ze in New York haar droom leeft. Andreescu gelooft heilig in de kracht van meditatie en visualisatie.
‘Voor de finale verklaarde de Canadese tiener al dat ze dankzij meditatie geen vrees kende voor het fanatieke publiek in New York of de reputatie van Williams: “Ik denk dat je veel kunt beheersen als je je gedachten kunt beheersen. Als ik op de baan sta in deze grote stadions, ben ik heel goed in het uitsluiten van alles wat er om me heen gebeurt’”‘, aldus Andreescu in de Volkskrant.
Daarnaast schreef ze zichzelf sinds het winnen van een belangrijk jeugdtoernooi elk jaar een fictieve cheque uit met daarop het prijzengeld van de US Open waarbij ze in haar verbeelding voor zich zag hoe ze Williams had verslagen. Die gedenkwaardige zaterdag, 7 september 2019, speelde ze om de echte 3,85 miljoen dollar, de rest is geschiedenis.
‘Het is zo gek dat het nu werkelijkheid is geworden’, zei Andreescu. ‘Het lijkt erop dat die visualisaties echt, echt werken.’
Hoe cool is dat?
Net als haar collega Novak Djokovic is ze dus groot fan van visualisatie, het in je geest oproepen van levendige beelden van een (zeer) gewenste situatie.
Doordat onze hersenen het verschil niet kunnen zien tussen een echte situatie en een die we zo levendig mogelijk oproepen in onze geest, gaan de hersenen zich al voorbereiden op die ingebeelde maar levensechte situatie.
De grootste geesten van onze tijd, zoals Edison, Leonardo Da Vinci, de gebroeders Wright en Einstein, waren visionairs oftewel mensen die de oplossing voor een probleem in hun geest al levendig voor zich zagen lang voordat anderen dit konden zien. Menselijke verbeeldingskracht ligt zo ten grondslag aan alle belangrijke uitvindingen en ontdekkingen.
Gelukkig creëert visualisatie ook voor gewone stervelingen de juiste omstandigheden in je hersenen om in actie te komen, zodat je je doelen binnen bereik kunt krijgen.
Het gaat er namelijk om dat je je denkcircuit met je actiecircuit gaat verbinden. Dit lukt het beste door je in je geest levendig voor te stellen dat je je doel al hebt bereikt. Hierdoor worden namelijk nieuwe neurale verbindingen aangelegd (neuroplasticiteit) die ervoor zorgen dat je hersenen de route naar je gewenste bestemming in kaart gaan brengen en alvast op zoek gaan naar alles wat hiermee verband houdt (selective perception).
Dat uitschrijven van een denkbeeldige cheque heeft ze overigens hoogstwaarschijnlijk afgekeken van de Amerikaanse acteur Jim Carrey die in 1987 – lang voordat hij doorbrak – 10 miljoen dollar aan zichzelf uitschreef voor ‘geleverde diensten als acteur’. Als datum vulde hij in: Thanksgiving 1995. Vervolgens bleef hij dit jarenlang visualiseren, totdat hij in 1994 inderdaad een gage kreeg van 10 miljoen dollar voor zijn hoofdrol in Dumb and Dumber.
Natuurlijk wil ik hiermee geenszins suggereren dat Andreescu of Carrey puur dankzij visualisatie zover gekomen zijn. Een droom bereiken is altijd ook een kwestie van talent, keihard werken, doorzetten, hulp van anderen en een bepaalde mate van geluk.
Maar het oproepen van krachtige, levensechte beelden van je gedroomde leven helpt echt om dit dichterbij te krijgen.
Meer weten over visualisatie? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de workshop ‘Leren Visualiseren‘ of koop een visualisatie in onze webshop.
Lees Interacties