Leestijd: 3 minuten.
Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken (onder meer van Harvard University en John Hopkins University) komt telkens als rode draad naar voren dat een positieve mindset een uitstekende beschermingsfactor is tegen hart- en vaatziekten.
Positieve emoties
Een hoge mate van emotionele vitaliteit (een gevoel van positieve energie, een capaciteit om emoties en gedrag te reguleren en een gevoel van betrokkenheid op het leven) vermindert de kans om coronaire hartziekten (ziekten van de kransslagaders) te ontwikkelen met bijna 20% ten opzichte van degenen die minder emotionele vitaliteit hebben.
Optimisme
Ook optimisme blijkt een grote beschermingsfactor tegen hart- en vaatziekten. Een van de grootste epidemiologische studies naar het verband tussen optimisme en hart- en vaatziekten is die onder 95.000 witte en zwarte Amerikaanse vrouwen die acht jaar lang meededen aan het Women’s Health Initiative. Optimisten bleken 9% minder risico te lopen dan pessimisten om ziekten van de kransslagaders te krijgen en 30% minder risico te lopen om daaraan te overlijden. Bovendien hadden optimisten een kleinere algemene sterftekans dan pessimisten.
De Nurses’ Health Study, waaraan meer dan 70.000 vrouwen meededen, bevestigde eveneens dat de minst optimistische vrouwen een 9% groter algemeen sterfterisico liepen dan degenen met het hoogste optimisme. Ook waren er aanwijzingen dat optimisme beschermt tegen sterfte aan hartziekten, beroerte, kanker, ademhalingsziekten en infecties.
Een studie onder 6000 oudere volwassenen van de Health and Retirement Study concludeerde dat de meest optimistische mensen 48% minder kans hadden op hartfalen en een lager risico hadden op beroerten.
Liefde
Liefde is tevens een factor van betekenis in dit verband. Uit een onderzoek onder 10.000 getrouwde mannen kwam naar voren dat zij die een liefdevolle vrouw hadden een kleinere kans op angina pectoris (een drukkend, zwaar gevoel en/of pijn midden op de borst doordat de hartspier niet voldoende zuurstofrijk bloed toegevoerd krijgt) hadden dan mannen die niet zo’n liefdevolle echtgenote hadden. Die kleinere kans op hartproblematiek hadden de geliefde echtgenoten zelfs nog als ze hoog scoorden op risicofactoren als roken of overgewicht. De uitdrukking ‘Liefde overwint alles’ lijkt dus allerminst overdreven!
Andersom werkt het helaas ook.
Negatieve emoties
Extreme, langdurige of ongepaste negatieve emoties kunnen leiden tot psychische klachten zoals angst- en stemmingsstoornissen en een verminderde weerstand, met alle risico’s van dien op ernstige chronische aandoeningen zoals kanker maar zeker ook op hart- en vaatziekten.
In een 25-jarige studie over negatieve gevoelens als vijandigheid (zich uitend in cynisme, gebrek van vertrouwen in anderen, agressie en vernedering) zag men dat mensen die het meest vijandig waren vijfmaal zo veel coronaire hartziekten hadden dan degenen die minder vijandig waren, meer vertrouwen hadden in anderen alsmede meer aanvaardend en zachtaardig waren. Vijandigheid, haatdragendheid en verbitterdheid leiden letterlijk tot verharding van de aderen. Hard huwelijk, hard hart!
Een 30-jarige studie gepubliceerd in Journal of the American Medical Association (2003) stelt zelfs dat vijandigheid een van de meest betrouwbare indicatoren is voor het risico op coronaire hartziekten.
Dat komt omdat negatieve emoties zoals vijandigheid zorgen voor de aanmaak van beschadigende stoffen, waaronder stresshormonen. Op het moment dat negativiteit een levensstijl wordt, produceert je lichaam voortdurend vloedgolven van deze schadelijke stoffen. Zo raken je lichaamscellen op den duur niet alleen beschadigd, maar ook uitgeput. Je ervaart dan chronische stress.
Chronische ontstekingen door chronische stress
Grote onderzoeken, zoals de Whitehallstudies die sinds 1967 duizenden Britse ambtenaren volgen, bevestigen dat chronische stress het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Volgens recente schattingen komt zelfs meer dan 50% van alle wereldwijde sterfgevallen voor rekening van ziektes die samenhangen met chronische ontstekingen veroorzaakt door chronische stress.
Omdat langdurige stress chronische ontstekingsreacties in je hele lichaam veroorzaakt, gebeurt dit ook in je bloedvatwanden. Hierdoor ontstaan er in het endotheel, een gladde en beschermende laag cellen aan de binnenkant van je bloedvaten, op een gegeven moment barstjes waarin zich ontstekingscellen en vetten zoals cholesterol ophopen (plaque). Daardoor worden je vaatwanden dikker en wordt de doorgang van je bloedvaten steeds nauwer. Dit ontstekingsproces wordt aderverkalking (atherosclerose) genoemd. Als deze vernauwingen in je kransslagaders, de bloedvaten die je hart van bloed voorzien, zitten kun je klachten van pijn op de borst krijgen bij inspanning (angina pectoris). Bij plaque is het risico dat deze los kan scheuren waarna de inhoud in contact komt met je bloed en zorgt voor bloedstolsels die de slagader volledig kunnen afsluiten. Als dit gebeurt in de kransslagaders krijgt je hart helemaal geen bloed en dus ook geen zuurstof meer en heb je een hartinfarct.
Kortom, je mindset heeft een zeer belangrijke impact op de gezondheid van je hart en vaten en kan zowel beschermend als destructief daarvoor zijn.
Wil jij graag leren hoe je je mindset positiever kunt maken, kijk dan eens op ons aanbod!
Lees Interacties