Leestijd: 3,5 minuut.
Met de ‘gewone’ luchtweginfecties die gaandeweg toenemen en het griepseizoen in aantocht is het handig om te weten dat je daar zelf meer aan kunt doen dan je wellicht denkt.
Kriebel in de keel, snotteren, hoestbuien…In een tijd dat Covid-19 nog niet bestond had ik er ook eens een keertje last van. In de loop van de ochtend voelde ik hoe de malaise zich langzaam door mijn lichaam verspreidde, samen met een oplopende temperatuur. Mijn ogen – spiegel van de ziel! – stonden dof.
Vroeger was mijn reactie altijd: o nee, ik word ziek! Ik zag al voor me dat ik een paar dagen aan huis zou zijn gekluisterd en door het liggen een steeds slechtere conditie zou krijgen. Ter voorbereiding verzamelde ik papieren zakdoekjes, paracetamols en water en ging alvast in bed lijdzaam liggen wachten op wat komen ging, de koortsthermometer naast me op het nachtkastje. In mijn hoofd tolden gedachten als ‘o wat voel ik me slecht’, ‘ik heb overal pijn’, en ‘straks kan ik helemaal niet meer slikken’. En zo geschiedde.
Inmiddels – zoveel persoonlijke ervaringen, bestudeerde wetenschappelijke literatuur en talloze gelezen boeken later – weet ik wel beter. Gek genoeg is dit namelijk juist wat je niet moet doen als je zo snel mogelijk wilt herstellen.
Nocebo-effect
Dit blijkt uit de wetenschap achter het nocebo-effect, de negatieve gezondheidsgevolgen die optreden als je verwacht dat iets niet helpt of dat je je steeds slechter zult voelen. Typisch is dat je in zo’n situatie vaak juist die negatieve effecten ervaart waar je zo bang voor was. Angst is namelijk een negatieve verwachting die je koestert over de toekomst. Denk bijvoorbeeld maar eens aan wat er bij veel mensen gebeurt als ze een bijsluiter van een medicijn helemaal doorlezen. Jouw overtuigingen en verwachtingspatronen ga je dus bijna letterlijk belichamen. De geest is leidend, het lichaam volgt. Een duivelse selffulfilling prophecy dus.
Vroeger focuste ik bij de eerste tekenen dat ik me niet lekker voelde vooral op het uitbreken van de ziekte, met alle symptomen die daarbij hoorden. Bewust en/of onbewust verwachtte ik dat ik steeds zieker zou worden. Die verwachting gekoppeld aan bezorgdheid zorgde voor een fysieke verandering in mijn lichaam, dat zich in navolging van mijn negatieve mindset ook alvast op negatieve wijze ging voorbereiden.
Affirmaties
Omdat ik inmiddels wist hoe belangrijk je gedachten, gevoelens en overtuigingen zijn voor je gezondheid, ging ik dit keer bij de eerste tekenen van verkoudheid dus meteen aan de slag met affirmaties. Dat zijn positieve krachtspreuken die je net zo lang herhaalt totdat je ze zelf gaat geloven. Zo herhaalde ik keer op keer: ‘Ik ben gezond. Ik voel me kiplekker. Mijn keel voelt goed aan. Mijn luchtwegen zijn schoon. Mijn lichaam heeft een normale temperatuur. Dat maakt me blij en daar ben ik dankbaar voor!’ Toegegeven, het vergt wat oefening om dit te doen terwijl je je verre van goed voelt, maar neem van mij aan dat het helpt.
De kracht van de herhaling
Dat komt door de kracht van de herhaling. Daar zijn je hersenen namelijk heel gevoelig voor. De boodschappen die je bij herhaling ‘consumeert’, ga je op termijn geloven. Het worden dan diepe overtuigingen die zowel je gedrag als de biologie van je lichaam aansturen. Door telkens positieve spreuken over je gezondheid te herhalen, vormen zich namelijk nieuwe neurale verbindingen (verbindingen tussen hersencellen). Als je keer op keer tegen jezelf blijft zeggen dat het goed met je gaat, ontstaat er op een gegeven moment een omslagpunt van waaruit je hersenen helende stofjes gaan produceren en je immuunsysteem een boost krijgt.
In plaats van paracetamols te nemen, riep ik dit keer bewust zoveel mogelijk positieve emoties op zoals vriendelijkheid, mildheid, dankbaarheid, liefde, compassie en vreugde. In onderzoeken is aangetoond dat twee minuten aan iets leuks en liefdevols denken al zorgt voor een toename van de afweercellen in je speeksel.
Ook legde ik nadrukkelijk géén voorraadje aan van allerlei ziekte-gerelateerde artikelen. De koortsthermometer bleef in de kast. Vervolgens deed ik een meditatie zodat ik in een ontspannen staat kwam. Deze relaxation response zorgt ervoor dat het lichaam zijn zelfherstellende vermogens kan aanzetten en activeert eveneens het afweersysteem.
Daarna keek ik een kwartiertje naar grappige babyfilmpjes op YouTube omdat lachen eveneens een bewezen versterking van je immuunsysteem veroorzaakt. Tenslotte gunde ik mijn geest en lichaam natuurlijk ook voldoende rust.
Tegen het einde van de dag voelde ik me al stukken beter. Een blik in de spiegel leerde dat mijn ogen helderder stonden. Ik hoestte nog wel, maar mijn lichaamstemperatuur was weer normaal en mijn spieren deden geen pijn meer.
Mocht jij je een dezer dagen onverhoopt niet lekker voelen*, probeer dan eens bewust positieve gedachten, gevoelens en overtuigingen te formuleren. Die creëren positieve verwachtingen en zullen ook jouw lichaam ondersteunen in het zo spoedig mogelijk herstellen van de balans.
* Raadpleeg in dit soort gevallen ook altijd een arts en hou je aan de richtlijnen van het RIVM.
Wil jij leren hoe je hier zelf succesvol mee aan de slag kunt gaan, kijk dan eens op ons aanbod.
In onze webshop zijn ook sets van zeven affirmatiekaartjes te koop met daarop maar liefst 43 positieve krachtspreuken die jou helpen om jouw gezondheid een boost te geven.
Lees Interacties