Leestijd: 2,5 minuten.
Dat de geest het lichaam ziek kan maken, blijkt uit de zogeheten psychosomatische aandoeningen (de term komt uit het Grieks waarbij psych geest betekent en soma lichaam).
Psychosomatische aandoeningen
Voorbeelden hiervan zijn spanningshoofdpijn, tandenknarsen, een overactieve schildklier, bronchiaal astma, essentiële hypertensie (verhoogde bloeddruk zonder aanwijsbare oorzaak), erectieproblemen, menstruatieproblemen, eczeem, rugpijn, tinnitus (het horen van geluiden zoals suizen, piepen, ruisen, klikken of brommen terwijl er geen externe geluiden hoorbaar zijn), acne, prikkelbare darmsyndroom, reumatoïde artritis en colitis ulcerosa (een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm). Deze aandoeningen worden voor een groot deel veroorzaakt door bepaalde geestestoestanden zoals langdurige angsten, depressie en stress. Dit betekent echter niet dat dit lijden ‘tussen de oren’ zit. De ervaren klachten en pijn zijn helaas maar al te echt.
Negatieve en positieve emoties
Ook extreme, langdurige of ongepaste negatieve emoties zoals haat, verbittering en cynisme kunnen leiden tot lichamelijke problemen zoals hart- en vaatziekten en een verminderde weerstand. Op geestelijk vlak kunnen ze psychische klachten zoals angst- en stemmingsstoornissen veroorzaken.
Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat positieve emoties zoals vreugde, liefde, dankbaarheid, compassie, optimisme en vergevingsgezindheid daarentegen gunstig zijn voor je gezondheid.
Hoe kunnen emoties lichamelijke gezondheid beïnvloeden?
Hoe emoties fysiek welzijn precies beïnvloeden is ondanks veel wetenschappelijk onderzoek nog steeds niet helemaal duidelijk. Wat wetenschappers inmiddels wel zo goed als zeker weten is dat er twee factoren zijn die hierbij een rol spelen.
De eerste factor is dat emoties invloed hebben op jouw gedrag, bijvoorbeeld hoe je omgaat met ziekte en welke (on)gezonde gewoontes je hebt. Zo zal iemand die pessimistisch is ingesteld niet snel pro-actief aan zijn gezondheid werken omdat hij de overtuiging heeft dat dit toch geen zin heeft.
De tweede factor is dat je emoties direct effect hebben op jouw lichamelijke reacties op stressprikkels die – mits langdurig van aard – op hun beurt je afweersysteem kunnen ontregelen door chronische ontstekingen te veroorzaken.
Positieve emoties versterken je immuunsysteem
Er bestaan sterke aanwijzingen dat positieve emoties leiden tot een activering van je immuunsysteem waardoor het lichaam beter bestand is tegen ziektes, sneller geneest van verwondingen en eerder herstelt na een ingreep of blessure. Vermoed wordt dat dit komt omdat positieve emoties zoals optimisme een dempend effect hebben op de schadelijke gevolgen van stress. Vice versa is er veel onderzoek waaruit naar voren komt dat negatieve emoties juist voor een verzwakking van je immuunsysteem kunnen zorgen.
Als je een zo sterk mogelijk afweersysteem wilt, is het dus zaak om niet alleen gezond te eten, veel te bewegen, voldoende te slapen en bewust te ontspannen maar ook om zoveel mogelijk positieve emoties te ervaren.
Tips om zoveel mogelijk positieve emoties te ervaren
Dit kun je doen door:
- vriendelijk en mild voor jezelf te zijn, vooral als iets niet gaat zoals jij wilt. Als je dit moeilijk vindt, stel je dan voor hoe je met een zeer dierbaar iemand om zou gaan. Behandel jezelf vervolgens op dezelfde manier;
- je te beschermen tegen negatieve berichtgeving op radio, tv en in kranten en tijdschriften. Alarmerende berichten zoals je die hoort en ziet in het journaal trekken automatisch je aandacht. Als je daar angstig en onrustig van wordt, kijk dan niet meer. Ga zonodig op een nieuwsdieet;
- te focussen op alles waar jij blij van wordt en te proberen om hieraan dagelijks meer tijd te geven. Spreek die vriendin die je altijd zo aan het lachen maakt, maak muziek of lees een grappig boek;
- een dankbaarheidsdagboek bij te houden of dagelijks een vast moment te kiezen waarop je uitspreekt of opschrijft wat goed gaat in je leven. Denk dan bijvoorbeeld aan het schone water dat uit de kraan komt, de zon die scheen of je trouwe viervoeter die altijd zo blij is je te zien;
- favoriete foto’s en filmpjes terug te kijken, bijvoorbeeld van die prachtige vakantie, je (klein)kinderen of huisdieren;
- bewust op zoek te gaan naar positief nieuws. Volg op Instagram bijvoorbeeld ‘goodnews_movement’ waarop dagelijks hartverwarmende filmpjes worden geplaatst van mensen die iets moois doen voor hun medemens.
Als je deze tips uitprobeert, zul je vaker positieve emoties gaan ervaren waardoor je immuunsysteem sterker wordt.
Boosteren dus maar dan anders!
Lees Interacties