Leestijd: 6,5 minuten.
De Academie voor Zelfherstel stelt met trots Annemarie Nikken aan je voor die programma-adviseur is bij BioCheck.
Annemarie volgde een studie Beleid en Management Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Alvorens bij BioCheck aan de slag te gaan, heeft Annemarie in de ouderenzorg en in de fitnessbranche gewerkt. Voor de Academie-abonnees verzorgt BioCheck als deskundige en ervaren aanbieder een E-Health programma, Vitaliteitsprogramma en Herstelprogramma. Daarnaast geeft Annemarie speciaal voor Academie-abonnees viermaal per jaar een gratis online masterclass.
‘Bij chronische vermoeidheid en burn-out is je autonome zenuwstelsel ontregeld.’
Wat is BioCheck?
BioCheck, winnaar Regionale Zorginnovatieprijs 2019, monitort en verbetert het herstelvermogen in rust met een medisch gevalideerd behandelprogramma, zowel preventief als curatief.
Ter ondersteuning van onze programma’s hebben wij een app ontwikkeld. Hiermee krijgt de deelnemer meer inzicht in de activiteit en herstelvermogen van zijn of haar lichaam. Het Biocheckteam helpt zowel het Erasmus Medisch Centrum als het Leids Universitair Medisch Centrum om hun medewerkers belastbaar te houden in deze roerige (post)Covid 19-tijden. BioCheck verzorgt tevens programma’s voor o.a. het UWV, TNO, CGI, diverse gemeenten en andere Rotterdamse ziekenhuizen als ook voor particulieren.
Wie is jullie doelgroep?
Voor iedereen die kampt met vermoeidheids- of stressklachten en niet goed in staat is om te herstellen of te ontspannen in rust. Dat kan enerzijds door een lichamelijke oorzaak zijn, bijvoorbeeld door hart-en vaatziekten, long Covid of kanker, en anderzijds door een mentale oorzaak zoals burn-out.
Hoe is het idee voor de oprichting van BioCheck geboren?
Het is een initiatief van Patrick van Luijk en Stans van der Poel. Patrick is een oud-sprinter en tweevoudig Olympisch finalist. Gekwalificeerd voor zijn derde Olympische Spelen in 2016 belandde hij vlak voor vertrek naar Rio in het ziekenhuis met de diagnose ‘Syndroom van Guillan-Barré’. Een nare bacterie had zijn zenuwstelsel platgelegd. Hierdoor miste hij zijn derde Olympische Spelen. Als Olympisch sprinter die (personal) training, clinics en presentaties gaf, was Patrick op zoek naar een meetmethode die objectief kon aantonen dat de mensen die hij begeleidde ook daadwerkelijk vitaler en fitter werden op basis van zijn trainingen. Door zijn toenmalig fysiotherapeut werd hij in contact bracht met longfunctieanalist Stans van der Poel.
Als longfunctieanalist herkende Stans ontregelde ademhalingen en legde ze het verband tussen verschillende klachten en een ontregelde ademhaling. Daarom heeft ze een systeem ontwikkeld waarbij (chronische) vermoeidheid, stress en herstel gedurende langere tijd gemeten kan worden (realtime monitoring). Op basis daarvan worden mensen met een bewegingsprotocol fysiek weer in balans gebracht. Haar aandachtsgebieden zijn: chronische vermoeidheid zoals burn-out, ME en Fibromyalgie, overgewicht, Diabetes 2, COPD en fitheidsprogramma’s voor mensen met oncologische klachten.
BioCheck is dus ontstaan uit de samenwerking van Olympische topsportervaring met harde wetenschap.
In 2019 hebben jullie de Regionale Zorginnovatieprijs gewonnen. Wat was de reden daarvoor?
Bij BioCheck hebben we een unieke persoonsgerichte aanpak. We doen het echt anders dan anderen. Wij zien dat de focus in de reguliere zorg bij burn-out en chronische vermoeidheid met name op mental coaching ligt, terwijl dit niet alleen mentale, maar ook fysiologische klachten zijn. We zien bij deze mensen dat hun autonome zenuwstelsel – dat onder meer verantwoordelijk is voor je hartslag, spijsvertering en ademhaling – is ontregeld waardoor zij niet alleen zeer vermoeid zijn, maar ook informatie soms lastiger kunnen verwerken.
Bij chronisch vermoeide mensen is er sprake van een verhoogde sympathische activiteit, ook wanneer het niet nodig is. Zij staan continu ‘aan’, ook als ze ogenschijnlijk in rust zijn. Dan meten we geregeld een ademfrequentie van 14 tot 22 ademhalingen per minuut, terwijl deze eigenlijk tussen de 6 en 12 mag zijn. Ze zijn als het ware aan het sporten terwijl ze rustig in een stoel zitten. Zo jagen ze hun lichaam enorm op en kunnen ze zelfs in rust niet herstellen.
Het is belangrijk dat het lichaam weer zo optimaal mogelijk in balans komt. Hierdoor worden zij niet alleen fysiek fitter, maar ook mentaal helderder. Onze aanpak ondersteunt het lichaam om beter te schakelen tussen ‘aan’ en ‘uit’. Informatie en adviezen van bijvoorbeeld een coach kunnen zij weer beter tot zich nemen, waardoor gedragsverandering, mede belangrijk voor een duurzaam herstel, effectiever plaats vindt. Wij krijgen geregeld mensen die na maanden psychologische hulp nog steeds geen verbetering zien. Door te starten met fysiologisch herstel kun je heel wat tijdwinst boeken. Dat heb ik ook zelf ervaren.
Leg eens uit?
In 2017 ben ik in een ernstige burn-out terecht gekomen naar aanleiding van een reorganisatie en saneringsproces bij mijn toenmalige werkgever. Mijn huisarts zei dat ik rustig aan moest doen en stuurde mij door naar een psycholoog. Dat heb ik een jaar gedaan. Dat was wel fijn maar ik herstelde niet. In de tussentijd was ik viermaal per week gaan sporten. Want ik dacht: hoe harder ik sport, hoe eerder ik fit ben. Maar ik bleef moe, totdat een vriendin me wees op BioCheck. Daar heb ik bij Patrick het Herstelprogramma gevolgd. Mijn eerste gedachte, toen ik daar voor het eerst op de hometrainer zat, was dat dit me nooit zou gaan helpen. Ik produceerde namelijk geen enkel zweetdruppeltje. Maar juist omdat ik nu trainde op basis van mijn individuele dagelijkse belastbaarheid, maakte ik enorme sprongen vooruit. Want dat was wat mijn lichaam volgens de biofeedbackdata van de app daadwerkelijk aankon. Zo leerde ik weer luisteren naar mijn lichaam en besefte ik dat ik mezelf met het fanatieke sporten van de regen in de drup had geholpen. Na drie maanden BioCheck kon ik weer stappen maken richting werk.
Achteraf gezien had ik dus heel veel tijd kunnen sparen in mijn hersteltraject als ik meteen bij BioCheck terecht was gekomen. Ik heb er een leuke baan aan over gehouden. Aan het einde van mijn programma vroeg Patrick mij namelijk of ik hem wilde helpen BioCheck op de kaart te zetten. Met veel plezier adviseer ik nu bedrijven en deelnemers. Daarbij komt mijn eigen ervaring heel goed van pas.
Wat is jullie werkwijze?
Wij doen heel veel aan educatie en leggen uit waarom beweging en ademhaling zo belangrijk zijn voor je belastbaarheid. Zo leren mensen hoe hun lichaam functioneert. Daarnaast besteden we aandacht aan gedragsverandering.
We starten altijd met een intake die bestaat uit een rustmeting, stressmeting en inspanningstest. Daaruit blijkt hoe je ervoor staat, een nulmeting als het ware.Vervolgens krijg je een hartslagband mee waarmee je elke ochtend direct na het ontwaken gedurende zes minuten je belastbaarheid meet. Dan doe je deademhalingsoefening die wij je leren (rustig inademen, even lang uitademen en even niets doen voor de volgende inademing) en meet je je hartslag in rust, ademfrequentie, adempatroon en hartslagvariabiliteit. Die laatste is namelijk een hele goede graadmeter voor je autonome zenuwstelsel en daarmee voor je belastbaarheid. Een gezond lichaam heeft een grote mate van variatie in hartslagen. In de app hou je een logboek bij waarin je aangeeft waarom je de ene dag meer en de andere dag minder belastbaar bent. Zo krijg je inzicht in jouw gedrag en wordt jouw training aangepast aan de vermoeidheid en opgejaagdheid van jouw lichaam. Daarnaast ontspan je door fysisch juist te ademen zoals je dat de hele dag zou moeten doen. Hierdoor resetten we als het ware jouw systeem en komt jouw autonome zenuwstelsel weer in balans waardoor je binnen jouw mogelijkheden zo optimaal mogelijk duurzaam herstelt of juist belastbaar blijft.
BioCheck biedt verschillende programma’s aan bij de Academie. Wat houden ze in?
Het E-Health programma is gericht op preventie en hebben we tijdens de eerste Coronagolf speciaal ontwikkeld voor het Ministerie van VWS. Na een fysieke intake ga je driemaal per week zelf met de app bewegen en doe je de ademoefening, waarbij je online met videocalls wordt begeleid.
Het Vitaliteitsprogramma is voor mensen die deels zijn uitgevallen of dreigen uit te vallen. Die komen eenmaal per week op locatie en bewegen tweemaal per week zelf met de app.
Het Herstelprogramma is tenslotte voor mensen die volledig zijn uitgevallen en die behoefte hebben aan directe begeleiding door een coach. Zij komen drie keer per week naar ons vitaliteitscentrum.
Jij geeft elk kwartaal ook een gratis masterclass, exclusief voor Academie-abonnees. Wat houdt zo’n masterclass in?
In zo’n masterclass geef ik je een inkijkje in chronische vermoeidheid, stress en duurzaam herstel. Ik leg uit hoe jouw lichaam werkt en hoe je door bewegen en juist ademen weer belastbaar kunt worden. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen.
Ik kan me voorstellen dat jullie graag zouden zien dat de protocollaire behandeling bij chronische vermoeidheid wordt aangepast aan jullie bevindingen. Is dit een van jullie doelen?
Jazeker, dat is een mooie droom! Wij hopen te kunnen bijdragen aan het belang van aandacht voor fysiek herstel. Wanneer je hier aandacht aan geeft en mensen binnen hun vermogen begeleidt, versnel je hun herstel. Voor 2022 hebben we als doel om de bedrijfsartsen hierover te benaderen.
Waarom heb jij met BioCheck ervoor gekozen om aanbieder te worden bij de Academie voor Zelfherstel?
De kracht van de Academie is dat deze focust op zelfherstel en preventie. Jaren geleden is er in Nederland weliswaar een preventieakkoord getekend, maar we zien daar maar weinig van terug en al helemaal niet tijdens de Covid-crisis. Een juiste leefstijl zorgt voor een optimaal werkend immuunsysteem waardoor je beter beschermd bent tegen ziekte. Wat mij aanspreekt is dat de Academie terecht zegt dat we zoveel tools in eigen hand hebben om onze geest en lichaam sterker te maken. De Academie staat niet voor symptoombestrijding, maar wil de oorzaak aanpakken. Daar staat BioCheck ook voor.
Wat versta jij onder zelfherstel?
Voor mij betekent zelfherstel gezond eten, bewegen binnen belastbaarheid, krachttraining, meditatie, bewust ademhalen en rust pakken. Ik zorg nu voor evenwicht tussen inspanning en ontspanning en bewaak mijn grenzen. Dat betekent op tijd de laptop dicht doen, genieten van het weekend en soms ook nee zeggen. Zo heb ik al sinds langere tijd de bewuste keuze gemaakt om niet meer fulltime te werken en dat dingen niet altijd perfect hoeven zijn. Goed is goed.
Tot slot. Welk advies heb jij voor mensen die merken dat ze tegen een burn-out aanzitten of die last hebben van long Covid?
Leer om echt op jezelf te zijn, zonder andere mensen om je heen en zonder dat je je smartphone gebruikt. Ga eens een dag alleen wandelen, naar de sauna of thuis wat ‘aanrommelen’ zonder vooropgezet doel. Me-time inplannen dus!
Zit jij tegen een burn-out aan of heb je die al en kom je zelf niet verder? Of ben je anderszins chronisch vermoeid? Overweeg dan het volgen van het BioCheck E-Health programma, het BioCheck Vitaliteitsprogramma of het BioCheck Herstelprogramma.
Lees Interacties