Leestijd: 3,5 minuten
Gea Daniels is natuurgeneeskundig therapeut voor dieren. Daarnaast is ze kynologisch masseur, kynologisch (neuswerk) instructeur en aromatherapeut. Diereigenaren kunnen bij Gea terecht voor advies, coaching en training, beweging gerelateerde klachten, revalidatie en stressreductie ten behoeve van hun dier.
Pascale Bruinen gaat met Gea in gesprek over hoe groot de invloed is van dieren op het welzijn van mensen, het spiegeleffect en wat we kunnen leren van onze huisdieren.
Wat doe je op professioneel gebied?
Als natuurgeneeskundig diertherapeut begeleid ik tweede kans dieren en hun eigenaren in hun zoektocht naar fysieke en emotionele balans. Dat is namelijk de basis voor een fijn leven samen.
Hoe ben je op dit pad gekomen?
Ik heb de liefde voor dieren van thuis uit meegekregen. Als kind hadden we altijd al honden in huis en dat vond ik fantastisch. In 2006 kochten mijn man en ik twee Duitse Herder pups. In 2008 bleek één van beide honden zware heupdysplasie (een ontwikkelingsstoornis aan de heupen waarbij slijtage aan de heupgewrichten optreedt en voor veel pijn zorgt, redactie) te hebben en de ander elleboogdysplasie. Naast deze aandoeningen bleken de dames nog meer gebreken te hebben. Met dure operaties en hoge maandelijkse dierenartskosten tot gevolg. Op een gegeven moment dacht ik: dit kan het niet zijn, dat moet anders kunnen. Om hen beter te kunnen ondersteunen ben ik begonnen met de opleiding kynologisch masseur.
Wat is jouw professionele ervaring als het gaat om de invloed die dieren hebben op het welzijn van mensen?
De impact van dieren op mensen is heel groot. Huisdieren zoals honden zorgen voor meer sociale interactie en meer beweging. Een huisdier leidt idealiter tot het moeten nemen van verantwoordelijkheid want het is een levend wezen waarvoor je moet zorgen. Dat zorgt dus ook voor een stukje zingeving, een reden om op te staan. Mensen beschouwen huisdieren doorgaans als hun maatje. Voor sommigen betekenen huisdieren zelfs meer, namelijk elementaire veiligheid en geborgenheid. Je ziet dat nu ook bij mensen die met hun hond of kat uit Oekraïne vluchten. Dieren geven onvoorwaardelijke liefde en dat is een belangrijk houvast. Dat alles heeft een grote positieve impact op het menselijk welzijn.
Wat voor effect heeft stress in de relatie tussen mens en dier?
Als een dier pijn heeft, heeft het stress. Een betrokken huisdiereigenaar die het beste wil voor zijn dier heeft daardoor ook last van stress. Andersom werkt dit net zo. Want als een baasje stress ervaart, heeft dit doorgaans een negatief effect op het dier. Laatst kwam er bijvoorbeeld een huisdiereigenaar bij me die continu last had van stress. Toen ben ik met haar, eerst zonder haar huisdier, gaan wandelen in het bos. Tijdens deze wandeling vertelde ze me waar dit vandaan kwam. Toen ze een tijdje in het bos had gewandeld kwam ze tot rust. Daardoor heeft ze geleerd dat het belangrijk is om eerst zelf te zorgen voor meer ontspanning. Dit is niet alleen gezonder voor haar, maar ook voor haar huisdier. Mensen die met een ziek huisdier bij mij om hulp aankloppen ervaren vaak zelf ook stress. Ze geven veel om hun huisdier en trekken zich diens lot erg aan.
Wat valt jou op als je kijkt naar de relatie tussen huisdier en baasje?
Dat er uiteindelijk altijd een spiegeleffect is. Dieren maken je bewust van je gedrag. Het is een bekend gegeven dat honden de energie van hun baasjes goed aanvoelen. Zo voerde ik pasgeleden een emotioneel beladen telefonisch gesprek. Uit een ooghoek zag ik dat mijn hond van haar vertrouwde plekje opstond en naar de buitendeur liep waar ze bleef staan. Dit is haar manier van aangeven zij zich aan de situatie wil onttrekken. Als je de signalen van je huisdier herkent, kun je als mens hiervan leren en kun je jouw huisdier beter ondersteunen.
Eén van mijn taken als natuurgeneeskundig diertherapeut is bewustwording te creëren. Veel baasjes zijn zich niet bewust welke invloed zij hebben op hun huisdier. Als er in mijn praktijk bijvoorbeeld een eigenaar met een hyperactief dier komt, neem ik dit gedrag altijd mee tijdens het vraaggesprek. Is er iets gebeurd? Is er iets in de situatie van het dier en de eigenaar veranderd? Vaak blijkt dat er iets is voorgevallen waarop het dier reageert.
Voor veel mensen is het lastig om te achterhalen waarom het dier spiegelt. Want dan word je geconfronteerd met jezelf en met je eigen gedrag waaraan mogelijk iets veranderd mag worden. De zorg voor het dier kan echter een belangrijke motivatie zijn om als mens in beweging te komen.
Wat vind je het leukst aan jouw werk?
De onbevangenheid, puurheid en eerlijkheid van dieren. Dieren hebben geen dubbele agenda en zitten per definitie altijd in het moment. Bovendien is het mooi om te zien hoe ze mensen kunnen ‘lezen’. Toen ik nog instructeur op een hondenschool was, gaf ik les aan een American Stafford en zijn eigenaar. Het was een hond met een rugzak waardoor hij de interactie met andere honden en mensen moeilijk vond. Op een gegeven moment zag ik dat zijn eigenaar iets aan het doen was waarbij deze hulp kon gebruiken. Precies op het moment dat ik dacht ‘ik ga helpen’, keek de hond – die van mij weggedraaid stond – naar mij op. Vervolgens kwam hij op mij afgerend en greep de mouw van mijn jas waar ik op dat moment mijn hand in had getrokken vanwege de kou. Hij had mijn gedachte opgevangen en gaf met deze actie duidelijk aan dat ik niet dichterbij mocht komen. Hij had mij gemakkelijk kunnen bijten, maar deed dat niet. Dieren zijn intuïtiever dan de meeste mensen denken.
Ten slotte: wat is jouw advies voor mensen die een (huis)dier willen nemen als het gaat over menselijke gezondheid?
Ik heb een aantal adviezen op dit gebied.
Op de eerste plaats moet je je realiseren dat een huisdier geld kost, soms zelfs veel geld. Als je dat eigenlijk niet kunt betalen, raak je daarvan in de stress. Dat is niet alleen slecht voor het dier maar ook voor je eigen gezondheid.
Ten tweede: zoek een goede fokker. Dieren die doorgefokt zijn, hebben vaak allerlei gebreken, (gedrags)issues en ziekten. Dat is vragen om problemen, ook voor je eigen gezondheid.
Op de derde plaats moet je je, zeker bij honden, afvragen of je voldoende tijd voor ze hebt, niet alleen voor de opvoeding van een pup maar ook later als de hond volwassen is.
Verder is het van groot belang dat je een huisdier kiest dat echt bij jou past. Bij een hond ga je immers algauw een relatie van een jaar of tien aan, bij een kat kan dit oplopen tot twintig jaar en bij een paard zelfs tot dertig. Elk ras heeft specifieke eigenschappen die wel of niet met jou matchen. Een mismatch heeft een negatieve invloed op jouw welzijn.
Tenslotte moet je ook leren om los te laten. Als je je voortdurend zorgen maakt over je huisdier, ervaar je ongezonde stress. Als je daarentegen de liefdevolle verbinding met je huisdier behoudt terwijl je tegelijkertijd zorgt dat je meer vertrouwen hebt, dan hou je jezelf ook gezond.
Lees Interacties