Leestijd: 5 minuten
De Academie voor Zelfherstel stelt met trots de Vitaliteitsmakelaars® – opgericht door Anita Verstappen en Marcel de Visser – aan je voor als één van haar partners. De Vitaliteitsmakelaars® verbinden vitale groei en zorgen voor een circulaire samenleving waarbij ze samen-werken binnen de leef-, leer- en werkomgeving. Dit doen ze onder meer door het aanbieden van een opleiding tot vitaliteitsmakelaar.
Pascale Bruinen gaat met Anita en Marcel in gesprek over de vraag wat een vitaliteitsmakelaar precies doet, wat hun ambitie is en welke betekenis zij geven aan zelfherstel.
‘Pas als iemand zelf aangeeft wat hij nodig heeft, is hij in staat om te ontvangen’.
Eerst maar eens een voorstelrondje… Wie is Anita Verstappen?
Ik ben van kleins af aan altijd geïnteresseerd geweest in het bioritme van de mens. Mijn andere liefde was dans. Ik ben altijd op zoek geweest naar hoe ik dat wat ik voel in begrijpelijke taal kan overbrengen op anderen. Vitaliteitsmakelaars® was voor mij die heldere taal. Een makelaar brengt immers vraag en aanbod bij elkaar en vitaliteit is het leven in beweging brengen. Ik houd me dus bezig met de vraag hoe ik organisaties, beleidsmedewerkers en individuen bewust kan maken van vitaliteit. Inmiddels ben ik al 25 tot 30 jaar bezig met preventieve gezondheidsbevordering. Maar het woord ‘preventie’ klopt wat mij betreft niet langer. We mogen namelijk veel meer kijken naar potentie in plaats van preventie.
En hoe zou jij jezelf beschrijven Marcel?
Ik hou van verbinding en mensen bij elkaar brengen. Voor Vitaliteitsmakelaars® is het mijn taak om partijen die goed zijn in vitaliteit bij elkaar te brengen. Door een dienstongeval heb ik een rugbeperking. Daardoor weet ik heel goed dat ik aan mijn eigen vitaliteit moet blijven werken. Dankzij kleine gedragsveranderingen heb ik veel meer energie gekregen en dat gun ik iedereen. Dit heeft geresulteerd in mijn bedrijf CoreVitality en stichting Vitaal Breda. Omdat andere steden ook zoiets wilden opzetten, heb ik op een gegeven moment de vraag uitgezet om een vitaliteitsopleiding te gaan schrijven. Zo heb ik Anita leren kennen. Bij Vitaliteitsmakelaars® proberen we leef-, leer- en werkomgevingen in beweging te brengen op het vlak van vitaliteit. Daarnaast is er de Sports Vitality Hub waarmee we samen met bedrijven een positieve impact willen maken.
Wie is jullie doelgroep?
Anita: Onze doelgroep is heel breed. Je moet uiteraard affiniteit hebben met vitaliteit. Daarnaast moet je willen onderzoeken in welke omgeving jij het beste gedijt. Wil je in een gemeente, een team of een organisatie aan de slag? Je moet ook willen kijken naar dat wat wél kan. Vitaliteitsmakelaars® zijn in die zin de handen en voeten van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid.
Hoe ziet de opleiding tot vitaliteitsmakelaar eruit?
Marcel: Wij leveren maatwerk dus de mensen die zich bij ons aanmelden doorlopen altijd een individueel traject. Wij hebben als eerste fase instroomsessies waarbij we in drie één op één gesprekken erachter komen wat jouw kernwaarden zijn. Dat doen we aan de hand van vragen zoals ‘Wat betekent vitaliteit voor jou?’, ‘Wat wil je echt voor elkaar krijgen?’ en ‘Waar sta jij ’s ochtends voor op?’. Dat vuurtje proberen we aan te wakkeren. Zo weet je op welk niveau je aan de slag wilt, wie jouw doelgroep is en hoe jouw businessmodel eruit kan komen te zien. Tijdens intervisiesessies kom je met alle andere Vitaliteitsmakelaars® in gesprek en bespreken we bepaalde cases en vraagstellingen. Daar leren Anita en ik ook ontzettend veel van. Twee weken later vragen we dan welke concrete stappen er zijn gezet en wat geholpen heeft. De opleiding is dus een leidraad. Als mensen concreet weten wat ze in welke omgeving willen bereiken, mogen ze dat aan ons presenteren. Indien dit goed gaat, krijg je van ons je certificaat.
Anita: De opleiding bestaat uit vier fasen. De eerste fase is de start van een vitale samenleving. Waar wil je dit doen? In je gezin, in een team, in een organisatie? De tweede fase is het verduurzamen van deze vitale samenleving. Fase drie is vitaal leiderschap. Daar gaat het om doorvragen naar waar behoefte aan is. Daarbij mag je onder geen beding eigenaar worden van het proces van de ander. Je moet juist de verantwoordelijkheid teruggeven zodat deze persoon gaat doen wat hij moet doen. Als vitaliteitsmakelaar begeleid je diens proces. Al doende komt hij er namelijk zelf achter wat hij nodig heeft. De vierde en laatste fase is groei en bloei. Hoe kunnen we dat wat is opgezet continueren? Welk verdienmodel past hierbij?
Hoeveel tijd staat voor deze opleiding?
Marcel: Je kunt de opleiding tot vitaliteitsmakelaar op zijn snelst in vier maanden afronden maar je mag er ook een jaar over doen. Je kunt dus je eigen tempo bepalen.
Wat is de ambitie van Vitaliteitsmakelaars®?
Anita: Die is tweeledig. Hoe kan ik als inwoner van mijn gemeenschap als vitaliteitsmakelaar aan de slag? En hoe kunnen we mensen bewust maken van de noodzaak van een verbinder op het gebied van vitaliteit? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de regie teruggaat naar waar die hoort in plaats van het wijzen naar een ander? Het ideale plaatje is dat we een vitaliteitsmakelaar binnen een organisatie opleiden en zelf een stap terug doen. Dan wordt het geborgd in de organisatie. Zo wordt vitaliteit verduurzaamd.
Welke hobbels komen jullie tegen als het gaat om het invullen van deze ambitie?
Marcel: Als vitaliteitsmakelaar heb je zelf geen product of dienst in de aanbieding. Maar ik weet wel dat er al heel veel mooie projecten, organisaties, producten en diensten zijn op het gebied van vitaliteit. De uitdaging is dan om te onderzoeken wat er in een bepaalde omgeving echt nodig is en vervolgens de juiste dwarsverbinding aan te brengen. Voorbeeld: er is in Breda een lokaal preventie-akkoord maar er is niemand die dit op de juiste wijze verbindt. Dat zou de rol van de vitaliteitsmakelaar in de stad kunnen zijn. Als HR-manager krijg je legio producten en diensten toegestuurd, maar ook daar is niemand die met hem of haar en de werknemers samen in gesprek gaat over wat nodig is en wat ze zelf intern al in huis hebben. Als vitaliteitsmakelaar luister je vooral zodat je weet wat ter plekke de behoefte is. In die zin kun je ook verschillende rollen hebben. In de ene omgeving ben je vooral procesbegeleider, in de andere fungeer je meer als aanjager.
Anita: Een concreet aanbod is soms zelfs helemaal niet nodig want je hebt ook zelfherstellend vermogen. We kunnen immers heel veel zelf doen. Om die reden brengen we ook jouw boek ‘Zelfherstel van binnenuit’ in de eerste fase van de opleiding onder de aandacht van onze cursisten. Als vitaliteitsmakelaar heb je de taak om het proces te begeleiden zonder eigenaar ervan te worden. Je zorgt dat het proces in beweging blijft. Pas als iemand zelf aangeeft wat hij nodig heeft, is hij in staat om te ontvangen.
Waar staat Vitaliteitsmakelaars over vijf jaar?
Anita: Dan hebben we minimaal 100 vitaliteitsmakelaars in Nederland!
Marcel: Dan is Vitaliteitsmakelaars® nog meer dan nu een netwerk van gelijkgestemden die open staan om met elkaar in verbinding te zijn, van elkaar te leren en aan elkaar te geven.
Waarom zijn jullie partner van de Academie voor Zelfherstel geworden?
Anita: Ik probeer altijd de brug te slaan tussen de wetenschap en ‘dat wat is’. Wat ik mooi vind is dat jij met de Academie voor Zelfherstel die wetenschappelijke onderbouwing zoekt in de ongekende mogelijkheden van het zelfherstel van het lichaam. Als wij van ‘ziektezorg’ naar ‘gezondheidszorg’ willen, moeten we namelijk kijken wat we kunnen doen om het stuur zelf in handen te nemen en zelf die veerkracht te gaan ontwikkelen. Er moet een kentering komen want we kunnen de gezondheidszorg nu al niet meer betalen. Zelfherstel is daarom meer dan ooit nodig. Laten we met zijn allen die handschoen oppakken en er iets mee doen. Hierin vinden wij als Academie voor Zelfherstel en Vitaliteitsmakelaars elkaar.
Marcel: Door tegenslag heb ik ervaren dat ik zelf de regie kan pakken over mijn leven maar ook over mijn gezondheid. Dat gun ik anderen ook. Met de Academie voor Zelfherstel leg je de mensen niets op, maar nodig je ze op een krachtige manier uit om zelf in actie te komen.
Wat betekent zelfherstel voor jullie?
Anita: Ik denk dan gelijk aan ons logo van de boom. Het circulaire proces van vijf fasen: ontstaan, groei, bloei, verval en loslaten. Zelfherstel betekent voor mij in verbinding staan met mijn kernwaarden en daar liefde en aandacht naartoe sturen. Dan kan er groei en bloei plaatsvinden. Maar zelfherstel heeft ook rust en pas op de plaats nodig. Zo is de cirkel rond.
Marcel: Voor mij is zelfherstel de balans bewaren, of het nu gaat over mentale flexibiliteit of lichamelijke inspanning. Het gaat over de totale belastbaarheid van je geest en lichaam. Daarvoor is nodig om op tijd je rust te pakken. Niet voor niets heeft Joop Zoetemelk ooit gezegd dat je de Tour de France wint in bed. Ook belangrijk is om op tijd aandacht te geven aan jezelf en aan de ander. Kom dus uit dat karrenspoor.
Tot slot: welk advies zouden jullie willen geven aan lezers die zelf aan de slag zouden willen gaan met vitaliteit?
Anita: Ik heb niet zozeer een advies als wel een vraag, namelijk: hoe voel jij je? Mensen zijn van nature allergisch voor ongevraagd advies. Dan gaan ze in de weerstand of in het verzet. Je komt pas uit dat karrenspoor als je van binnenuit antwoord kunt geven op de vraag: hoe voel ik me en wat wil ik?
Marcel: Mijn advies is meteen mijn levensmotto. Je hebt maar één leven en één lichaam dus wees je daar bewust van en wees er zuinig op.
Ben jij geïnspireerd geraakt en heb jij interesse in de opleiding van Vitaliteitsmakelaars®, stel je dan in verbinding met Anita Verstappen via anita@preventio.nl of Marcel de Visser via marcel@sportsvitalityhub.com.
Lees Interacties