De Academie voor Zelfherstel stelt met trots Isabelle Gonnissen aan je voor als één van haar deskundige en ervaren aanbieders. Isabelle is van origine bio-ingenieur. Bij het brede publiek is ze vooral bekend als de bezielster van de succesvolle campagne ‘30 dagen zonder klagen’, die begin 2018 meer dan 30.000 Vlamingen inspireerde. Na deze campagne volgde het boek ‘Kies Positief’, waarin Isabelle de lezer aanzet om positiever in het leven te staan, zowel privé als professioneel. Inmiddels wordt haar tweede boek, ‘Kies Bewust’, op 14 juni 2022 gepubliceerd.
Ook als keynote spreker heeft zij vele mensen geholpen om meer positiviteit te ervaren. Voor de Academie geeft Isabelle aan abonnees de lezing ‘Kies positief’: voor iedereen die positiever in het leven wenst te staan en voor werkgevers die hun team een positieve boost wil geven om zo de resultaten te verbeteren.
‘Als je positief in het leven wilt staan, moet je daar elke dag aan werken’
Wie is Isabelle Gonnissen en wat doe je op professioneel vlak?
Ik werk al 22 jaar bij een chemisch bedrijf waar ik heel veel geleerd heb van diverse nationaliteiten en culturen. Daardoor realiseerde ik me ook hoe goed we het hier hebben. Het is mijn missie en grote passie om dat uit te dragen omdat mensen vaak vastzitten in de waan van de dag. Zo is ook de campagne ’30 dagen zonder klagen’ ontstaan. Dat is destijds opgepikt door de media waardoor veel mensen jaarlijks meedoen. Ik heb er ook het boek ‘Kies Positief’ over geschreven en word veel gevraagd als spreker.
Vertel eens wat meer over klagen want we klagen wat af, toch?
Ja! Er zijn verschillende vormen van klagen. De repetitieve vorm van klagen over hetzelfde thema is bijvoorbeeld ‘Mijn partner doet niet genoeg in het huishouden’. Deze klaagvorm herhaalt zich telkens opnieuw, doorgaans zonder dat men er iets aan doet. Het is belangrijk om je dat te realiseren zodat je stopt met klagen en in actie komt. Klagen zit ook echt in onze cultuur, we klagen over alles; over het wachten bij de bakker of vaststaan in de file. Je kunt er echter ook voor kiezen om te focussen op het positieve en dat mee te nemen in je dag. Dit jaar wilden we met de anti-klaag campagne de brug leggen naar de medemens. Daarom heette die ook: ’30 dagen zonder klagen. Laten we om liefde vragen’. Als je in alle kwetsbaarheid iets dat je dwars zit met een ander deelt, is dat iets heel moois. Dus het is belangrijk te weten wat je precies bedoelt met ‘klagen’.
Wat is jouw beste tip om al dat klagen te doorbreken?
In mijn boek ga ik daar uitgebreid op in. Daarin geef ik ook 12 tips om positiever te worden. Alles start bij je gedachten die zich uiten in woorden en uiteindelijk resulteren in een basishouding in het leven. In mijn tweede boek ga ik nog een stap verder: hoe je het geluk kan vinden zonder ernaar te zoeken, ‘Kies bewust’, dat op 14 juni a.s. uitkomt. Om klagen te doorbreken en gelukkig te zijn is bewustwording heel belangrijk.
Hoe positief sta je zelf in het leven?
Mijn moeder noemde mij altijd al ‘het zonnetje’, maar ik ben natuurlijk ook maar een mens. Net als iedereen, maak ik ook minder leuke dingen mee maar het is nu eenmaal zo: als je een sixpack wilt, moet je dagelijks aan je buikspieren werken. Als je positief in het leven wilt staan, moet je daar ook elke dag aan werken. Ik betrap mezelf ook wel eens op negatieve gedachten, bijvoorbeeld als mijn kinderen de tafel zouden dekken maar dit toch niet hebben gedaan. Dan komt het erop aan te kunnen relativeren. Humor werkt ook. Zo zeg ik in dit geval: Als de tafel niet snel wordt gedekt, is er vanavond niets te eten. Binnen 30 seconden zijn ze dan de tafel aan het dekken. In feite zijn dit eenmalige, onpersoonlijke futiliteiten. Daar moet je niet te lang bij stil blijven staan en al helemaal geen ruzie over maken. We maken ons over heel veel dingen druk waar we zelf geen invloed op hebben, zoals bijvoorbeeld tijdens de pandemie. Dan gaat er veel energie verloren. Dat is zonde. In plaats daarvan kun je focussen op dat wat wél kan. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Voor mij heeft corona ook heel veel gebracht, bijvoorbeeld door vriendschappen die eigenlijk niet langer passend waren geen nieuw leven meer in te blazen. De tijd is je bondgenoot om gelukkiger te zijn. Want met de jaren leer je beter te relativeren en zie je wat wel en niet belangrijk is. Daardoor ben ik een aangenamer mens geworden (lacht).
Waarom heb je aansluiting gezocht bij de AvZ?
Omdat we allebei een gelijksoortige missie hebben die we elk op onze eigen wijze uitdragen. Onze doelen staan dicht bij elkaar, al zijn die van de Academie voor Zelfherstel nog een stuk breder dan die van mij. Het is mijn hoop dat we samen zoveel mogelijk mensen bereiken om bijvoorbeeld die burn-out epidemie te bestrijden.
Wat betekent zelfherstel voor jou en pas je dit ook toe in je dagelijks leven?
Voor mij is zelfherstel: zelf tot de conclusie komen dat er dingen zijn die je niet langer wil. Vervolgens kun je die dingen gaan veranderen en zo aan je zelfherstel gaan werken. Zelfsabotage is bijvoorbeeld iets dat absoluut zelfherstel in de weg staat. Daarom moet je eerst onderzoeken waaróm je jezelf saboteert.
Als je één levensles mag delen met de lezers van dit interview, welke zou dat dan zijn?
Durf je eigen waarden te volgen! Hoeveel mensen zijn er niet die hun hele leven inrichten om anderen te plezieren? Ga je eigen weg!
Heb jij behoefte aan meer positiviteit in je leven of wil je graag leren hoe je minder kunt klagen? Overweeg dan Isabelle’slezing ‘Kies Positief’.
Lees Interacties