• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
Login
Abonneren

Login

X Wachtwoord vergeten?
Academie voor Zelfherstel BV

Academie voor Zelfherstel BV

Onderweg naar een zelfherstellend Nederland

  • Home
  • Abonnementen
  • Boek
  • Database
  • Bedrijven
    • Aanbod voor bedrijven
  • Particulieren
    • Aanbod voor particulieren
  • Blog
  • Agenda
  • Over AvZ
  • Winkel
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Contact
  • Search

Interview met verloskundige Esther Schoffelen

Blog, Interviews, Mindset, Ontspanning, Optimisme, Stress, Vrouwen, Zwangerschap en bevalling bevalling, Esther Schoffelen, kraamtijd, mindset, optimisme, positieve gezondheid, stress, verloskundige, zwangerschap

29 juni 2022 by Pascale Bruinen

Esther Schoffelen werkt al sinds 1995 als verloskundige in Maastricht. Pascale Bruinen ging met Esther in gesprek over de gevaren van stress tijdens de zwangerschap, de gezondheidsvoordelen van borstvoeding voor kind én moeder en de rol van positieve gezondheid binnen haar praktijk.

‘Realiseer je hoe kort en kostbaar de periode van je zwangerschap is!’

Bij een verloskundige stellen de meeste mensen zich iemand voor die vrouwen helpt te bevallen. Wat behelst jouw werk op dagelijkse basis nog meer?

Als verloskundige zorg je ervoor dat de zwangerschap en bevalling van eenlingen in hoofdligging zo probleemloos mogelijk verlopen. Dan gaat het over de laag risico zwangerschappen (low risk). Als het kindje in stuit of dwars ligt, als je in verwachting bent van een tweeling of als er anderszins een medische indicatie bestaat zoals bij epilepsie of de ziekte van Crohn, kom je bij de gynaecoloog terecht. Samengevat verzorg ik dus de zwangerschapscontroles van de gezonde zwangere, begeleid ik haar bevalling en doe ik de kraambedcontroles.

In mijn boek ‘Zelfherstel van binnenuit’ zijn ook diverse passages aan zwangeren gewijd. Zo is volgens wetenschappelijk onderzoek optimisme een belangrijke beschermingsfactor voor complicaties bij en na zwangerschap en bevalling, zoals een postnatale depressie. Dat komt omdat optimistische vrouwen beter reageren op de stress die de bevalling en het krijgen van een kind met zich meebrengt dan zwangeren die pessimistischer zijn gestemd. Heb je daar in jouw praktijk ook zelf voorbeelden van gezien?

Ik heb vaak vrouwen tegenover me die heel sterk uitstralen ‘Dit komt goed!’. Uit ervaring weet ik dat deze mate van positiviteit en zelfvertrouwen inderdaad gunstig zijn voor een normaal verlopende zwangerschap en bevalling. Al is dit natuurlijk geen garantie dat je geen zwangerschapscomplicaties kunt krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld genetisch belast zijn.

Hoe belangrijk is de rol van stress bij zwangerschap en bevalling?

Heel erg belangrijk! Onderzoeken laten zien dat langdurige stress negatieve zwangerschapsuitkomsten veroorzaakt. Zo wordt bijvoorbeeld de grootte van het kindje beïnvloed door (werk)stress, bijvoorbeeld door het maken van lange dagen. In zo’n geval kan het inbouwen van rust ervoor zorgen dat het kindje beter gaat groeien. Het probleem is echter dat vrouwen vaak zo gewend zijn aan het maken van veel uren en het onder druk moeten presteren, dat ze het zelf niet meer als stress ervaren. Ik maak het geregeld mee dat zwangeren die fulltime werken met daarnaast een volle sociale agenda het zó druk hebben, dat ze nog geen tijd vinden om een zwangerschapscontrole in te plannen. Tijdens zo’n consult mag ik ook geen minuut uitlopen want dan hebben ze de volgende afspraak al opstaan. Ik vraag me dan wel eens af hoe ze dat kindje straks moeten gaan ‘inplannen’. Want voor de baby moet op een gegeven moment hoe dan ook ruimte worden gemaakt. Ook emotionele stress zoals relatieproblemen, het overlijden van een dierbare of een rol als mantelzorger kunnen de zwangerschap negatief beïnvloeden. Zwangeren weten dat zelf ook wel maar juist daardoor worden ze dan vaak bang en gestrest omdat ze bezorgd zijn over de gezondheid van de baby. Stress van de moeder heeft ook invloed op het gedrag van de baby in de baarmoeder. Zo is het mijn ervaring dat zwangere vrouwen die een begrafenis bijwonen hun baby al die tijd niet voelen. Ik bereid hen daar ook op voor. Het kindje is dan doodstil. Ik vermoed dat de baby feilloos aanvoelt dat de moeder op dat moment even geen tijd en ruimte heeft voor interactie.

Op welke manier gaan ‘jouw’ zwangeren om met stress?

Laat ik vooropstellen dat alle zwangeren op hun eigen manier hun best proberen te doen om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Maar sommige zwangeren gaan in reactie op stress roken omdat ze daar volgens eigen zeggen rustig van worden. Of ze roken ’s avonds voor het naar bed gaan een joint omdat ze ‘anders niet kunnen slapen’. Deze vrouwen maak ik dan attent op de anti-rook programma’s maar ook op meditatie- en mindfulnesscursussen die ze kunnen volgen. Maar in feite zou je idealiter tegelijkertijd ook de bron van stress moeten kunnen aanpakken. Dat ligt echter vaak ingewikkeld en soms ook buiten je directe invloedssfeer.

Welk effect zie jij als het gaat om het verband tussen stress en borstvoeding?

Het is overduidelijk dat stress grote invloed heeft op borstvoeding. De adrenaline die vrijkomt bij stress remt namelijk de prolactine, het hormoon waardoor de melk gaat vloeien. Hoe relaxter je bent, hoe beter de borstvoeding dus loopt. Al zijn ook andere factoren daarop van invloed, zoals een goed ‘happend’ kindje en de anatomie van de borsten. In de coronatijd viel ons opeens op dat alle bevallen vrouwen succesvol waren in het geven van borstvoeding. Dat kwam omdat ze toen vrijwel geen bezoek kregen, op een paar intimi na. Normaliter was het een komen en gaan van bezoekers waarbij de borstvoeding als het ware ‘even’ tussendoor moest plaatsvinden, hetgeen als stressvol werd ervaren. Het kraambed in coronatijd was voor veel zwangeren daarentegen een verademing. Ze voelden zich helemaal zen want ze konden zich volledig richten op het voeden van de baby met voldoende rust en zonder hinderlijke onderbrekingen. Deze ontspanning bleek dus supergoed te zijn voor de borstvoeding. Al waren er natuurlijk ook wel zwangeren die een beetje verdrietig waren dat ze hun baby niet konden laten zien aan anderen, maar dat was vooral in de begintijd van corona.

Is er eveneens een relatie tussen de mindset van de nieuwbakken moeder en borstvoeding?

Jazeker! Uit ervaring weet ik dat mindset heel belangrijk is voor het wel of niet slagen van borstvoeding. Tegen vrouwen die weifelend zeggen ‘Ik wil het proberen’ zeg ik dan ook dat ze dit beter kunnen ombuigen in ‘Ik ga dit doen!’, al respecteer ik natuurlijk ook als een vrouw het echt niet wil. Ook het oordeel van de partner, moeder en anderen beïnvloedt de nieuwe moeder in deze. Inmiddels weten we dat borstvoeding vanwege verschillende redenen heel belangrijk is.

Welke redenen zijn dat?

Borstvoeding is heel belangrijk voor het kind omdat hierin ook natuurlijke afweerstoffen zitten die de baby beschermen. Daarnaast traint borstvoeding de mondmotoriek van de baby. Maar borstvoeding wordt ook in verband gebracht met het voorkomen van obesitas op latere leeftijd. Kinderen die borstvoeding krijgen, leren zichzelf namelijk te begrenzen. Een kind dat genoeg heeft, beslist dan zelf dat hij stopt met drinken. Dat ligt bij een flesje anders omdat bij flesvoeding degene die de fles geeft in principe bepaalt hoeveel de baby drinkt. Als de baby eerder stopt met drinken kan dat leiden tot het blijven aanbieden van de rest van de flesvoeding waardoor de baby wordt ‘volgepropt’. Overigens kunnen borstvoedingsbaby’s in het begin zeker wel flink zijn, maar dat betreft vet dat niet in het lichaam wordt opgeslagen. Zodra die kindjes gaan bewegen door bijvoorbeeld te gaan kruipen, slinkt dat en blijft daar niets van over.

Maar borstvoeding heeft ook een belangrijke positieve impact op de gezondheid van de moeder. Zo hebben vrouwen die borstvoeding hebben gegeven een lagere kans op het ontstaan van sommige vormen van borstkanker. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je deze ziekte dan niet meer kunt krijgen, maar er gaat wel een dempend effect vanuit dat groter wordt naar gelang je langer borstvoeding hebt gegeven.

Veel nieuwe moeders zijn, zeker bij een eerste kind, bang dat de baby bij borstvoeding niet genoeg binnenkrijgt. Ze weten immers niet precies hoeveel de baby heeft gedronken. Wat zou jij tegen deze vrouwen willen zeggen?

Vaak zijn het vrouwen die heel erg houden van controle, ritme en regelmaat die hier bang voor zijn. Dat is jammer want een pasgeboren baby heeft juist geen ritme en regelmaat. Ook met flesvoeding is dat trouwens moeilijk. Zolang de baby goed groeit en natte luiers heeft, is er geen reden tot bezorgdheid. Het is mijn ervaring dat iedereen het altijd zo goed mogelijk wil doen voor de baby. Ze kopen de allerbeste Maxi Cosi, soms komt er zelfs een nieuwe auto. Als je mij dan vraagt wat medisch gezien de beste voeding voor je baby is, krijg je van mij ook een eerlijk antwoord.

Welke tips zou jij als verloskundige geven aan vrouwen die zwanger willen worden?

Om naar het preconceptie-spreekuur te komen. Dat is juist bedoeld voor vrouwen met een kinderwens en wordt ook vergoed. Hierbij komt ter sprake hoe je zo gezond mogelijk aan een zwangerschap kunt beginnen. Daarbij staat stoppen met roken met stip op 1. Want of het nu gaat over een loslatende placenta, groeivertraging bij de baby of zelfs kindersterfte, in al deze gevallen blijkt roken een factor van grote betekenis te zijn. De placenta oftewel de moederkoek is een vaatbed, een kluwen van bloedvaten, dus dan is het niet vreemd dat roken daarop een zeer negatieve invloed kan hebben. Als de baby er eenmaal is, blijkt roken in aanwezigheid van het kind te zorgen voor een grotere kans op wiegendood. Welke leefstijl de aanstaande moeder heeft, is dus cruciaal. Maar ook de leefstijl van de aanstaande vader is heel belangrijk. Zo weten we dat alcoholgebruik bij de man de zwemkwaliteit van het sperma nadelig beïnvloedt.

Jij bent ook een fervent voorstander van positieve gezondheid. Leg eens uit.

Als verloskundige gebruik ik het ‘spinnenweb’ van positieve gezondheid sinds een jaar of twee standaard in de spreekkamer. In dat spinnenweb staan zes gebieden: lichamelijke functies, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Met 16 weken doen we een controle en dan vraag ik aan de zwangere of ze dat voor zichzelf thuis wil gaan invullen. Dat kan ook digitaal met een QR-code. Daarbij kan het nuttig zijn als de partner het ook invult. Het spinnenweb is zo gemaakt dat er na invulling een ‘gezondheidsoppervlak’ verschijnt. Op de gebieden die verbeterd kunnen worden zie je dan een soort ‘deuk’. Dat biedt dus meteen bepaalde inzichten waar je desgewenst mee verder kunt. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat je gezonder zou kunnen gaan eten door vaker zelf te koken en minder te laten bezorgen. De veranderwens moet wel vanuit de zwangere zelf komen, anders werkt het niet. Het spinnenweb is daarvoor een ideale tool. Desgevraagd kan ik de zwangere ook doorverwijzen naar andere deskundigen zoals een diëtiste. 

Wat is jouw definitie van zelfherstel?

Voor mij betekent dit de mogelijkheid dat ik een klacht of een probleem zelf kan oplossen, dus zonder medicatie of medische behandeling, met dat wat ik van nature in me heb. Daar hoort ook bij dat ik mezelf bewust bescherm tegen het ‘consumeren’ van te veel negativiteit. Dat wil ik niet toelaten want dat voelt voor mij niet goed. Dus ik let echt op mijn mindset. Maar uiteraard probeer ik ook bewust te leven, tijd voor ontspanning en bewegen te maken en liefdevolle personen om me heen te verzamelen. Dankbaar zijn en stilstaan bij gewone dingen helpt heel goed om af te schakelen van alle hectiek. 

Tot slot: als je één advies aan zwangeren zou moeten geven op basis van jouw kennis en ervaring, wat zou dat dan zijn?

Om je te realiseren hoe kostbaar deze relatief korte en intense periode in je leven is! Voor sommigen is deze periode zelfs de enige keer dat ze zwanger zullen zijn. Die komt daarna nooit meer terug. Veel zwangeren worden geleefd, bijvoorbeeld door hun drukke baan. Dan ontgaat je veel moois. In Zweden en Noorwegen, landen waar na 1 jaar nog door 80% van de moeders borstvoeding wordt gegeven, krijgen vrouwen een verlof van acht maanden. Daardoor kunnen zij de focus leggen op hetgeen op dat moment het allerbelangrijkst is. Hier in Nederland moeten nieuwe moeders al kolvend weer aan de slag. Probeer tijdens je zwangerschap en kraamtijd dus zoveel mogelijk bewust stil te staan bij hoe bijzonder deze tijd is!

 

Ben jij zwanger of koester je een kinderwens en heb je belangstelling voor het bevorderen van je gezondheid, lees dan ‘Zelfherstel van binnenuit‘. Over dit boek zegt verloskundige Esther Schoffelen het volgende:

‘Echt lezen dit boek! Ook goede tips voor zwangeren. Ik ben een fan!
Dit boek geeft een hele goede weergave van hoe men de regie kan nemen over de eigen gezondheid. Het is duidelijk, verhelderend en heel goed m.b.v. wetenschappelijk onderzoek onderzocht waardoor het absoluut geen zweverig boek is maar noodzakelijke kennis voor iedereen. Omdat ik zelf werk als zorgprofessional (verloskundige) heb ik altijd al vragen gehad waarom bepaalde vrouwen probleemloos konden bevallen en waarom er vrouwen waren met veel complicaties. Uiteraard (en dat geeft Pascale duidelijk weer) heb je niet alles in de hand maar is er een heel groot gedeelte waar jezelf de regie kunt nemen. Ook het tweede gedeelte van het boek is een hele fijne samenvatting en echt helpend bij vraagstukken die iedereen wel een keer tegen gaat komen in zijn leven. De persoonlijke belevingen zijn heel boeiend om te volgen, er wordt een soort rode draad mee opgebouwd en dat maakt het een heel prettig leesbaar boek.’

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Deel jouw succesverhaal!

Heb je een persoonlijk succesverhaal op het vlak van zelfherstel dat je wilt delen met anderen zodat ook zij daar mogelijk hun voordeel mee kunnen doen? Beschrijf dan hier jouw positieve ervaring!

    Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de blogs

    Ook van de blog

    Unieke samenwerking met de Breinbaas Academy!

    BlogJongerenKinderenVisualisaties

    Terugblik op lezing ‘Zelfherstel van binnenuit’ voor politie Eenheid Limburg

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Lezing ‘Zelfherstel van Binnenuit’ voor politie Eenheid Limburg

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Tweede druk ‘Zelfherstel van Binnenuit’!

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Mooie review ‘Zelfherstel van binnenuit’ door dr. Lian Tjon Soei Len, anesthesioloog en leefstijlarts

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Interview met Academie-aanbieder drs. Olaf van der Zanden

    BlogImmuunsysteemInterviews

    Pascale aan de slag als coach bij MDC WEL

    BlogMindsetNieuwsPrehabilitatie

    Vanaf 6 februari 2023 werkt Pascale elke maandag als coach vanuit Medisch Centrum MDC WEL!

    AffirmatiesBlogMeditatieNieuwsOntspanningPrehabilitatieStressreductieVisualisaties

    Terugblik op lezing voor IND in Beatrixtheater Utrecht

    BlogNieuwsPlacebo-effectPositieve MindsetPrehabilitatieZelfherstel van Binnenuit

    De Academie voor Zelfherstel verwelkomt Saskia Verhaeren als nieuwe aanbieder!

    BlogMindsetNieuwsPersoonlijk leiderschap

    Nieuw product in webshop voor mensen met kanker

    BlogKankerNieuwsOnline

    Gastblog Josje Korsten over Tension & Trauma Releasing Exercises

    BlogGastblogsOntspanningStressreductie

    Lezing ‘Zelfherstel van binnenuit’ voor medewerkers IND in Beatrixtheater Utrecht

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Dit zeggen artsen en andere zorgverleners over Pascale Bruinens boek ‘Zelfherstel van binnenuit’

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Terugblik op lezing ‘Zelfherstel van binnnenuit’ voor Zuyderland Ziekenhuis

    BlogNieuws

    Boekbespreking ‘Zelfherstel van binnenuit’ in Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde

    Geen categorie

    Lezing ‘Zelfherstel van binnenuit’ voor Zuyderland Ziekenhuis

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Kerstwens van de Academie voor Zelfherstel

    BlogNieuws

    Review visualisaties Pascale Bruinen in voorbereiding op een operatie

    AffirmatiesBlogVisualisatiesZelfherstel van BinnenuitZelfzorg

    Interview met Academie-aanbieder Marij Naarding

    AdemhalingBlogInterviewsPersoonlijk leiderschapPersoonlijke groei

    Interview met Pascale Bruinen voor ‘Alles is Gezondheid’

    BlogMembers onlyNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Night of Science: ‘Zijn wij ons eigen medicijn?’

    BlogDementieKankerLeefstijlMembers onlyNieuwsPreventieSlaap

    Duurzame gedragsverandering begint in de geest

    BlogEmotiesGedragsveranderingMeditatieMembers onlyMindsetNocebo-effectOvertuigingenPlacebo-effect

    Terugblik op symposium ‘Leefstijl als medicijn bij diabetes. Een kwestie van gedrag?’

    BlogDiabetes Type 2LeefstijlMembers onlyNieuws

    Wie zegt dat hard werken aan je gezondheid vervelend zou moeten zijn?

    BlogMembers onlyNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Waar blijft dat Deltaplan Geestelijke Hygiëne?

    AngstBlogDepressieDiabetes Type 2EenzaamheidHart- en vaatziektenJongerenKankerMeditatieMindset

    Symposium ‘Leefstijl als medicijn bij diabetes. Een kwestie van gedrag?’

    BlogDiabetes Type 2LeefstijlNieuws

    Zoek je een zinvol sinterklaas- of kerstcadeau? Kijk dan eens in onze webshop!

    BlogNieuwsZelfzorg

    Vermelding ‘Zelfherstel van binnenuit’ in boek ‘In gesprek met jongvolwassenen’

    BlogJongerenZelfherstel voor jongerenZelfzorg

    Interview voor Alles is Gezondheid

    BlogZelfherstel van Binnenuit

    Terugblik op gastles HAS Venlo

    BlogJongerenZelfherstel van Binnenuit

    Review ‘Zelfherstel van binnenuit’ van gynaecoloog dr. Martine Wassen

    BlogZelfherstel van BinnenuitZwangerschap en bevalling

    Nicht ärgern, bloss wundern

    StressStressreductie

    Mooie review ‘Zelfherstel van binnenuit’ van leefstijlarts Rianne Toenhake

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Terugblik op congres ‘Gezondheid en de rol van bewustzijn’

    BewustzijnBlogNieuws

    Congres ‘Gezondheid en de rol van bewustzijn’

    BewustzijnBlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Podcast ‘Zelfherstel van binnenuit’ bij Vitaliteitsmakelaars online!

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Terugblik op lezing voor Vitaliteitsmakelaars® en podcast

    BlogNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    De Academie voor Zelfherstel verwelkomt Sam Pitzalis als nieuwe aanbieder!

    Blauwe ZonesBlogNieuws

    Zelfherstel van binnenuit, een innovatieve manier van preventie!

    BlogMembers onlyNieuwsPreventieZelfherstel van Binnenuit

    Terugblik op lezing Toon Hermans Huis Roermond

    BlogImmuunsysteemKankerMeditatieNieuwsOntspanningOperatiesPlacebo-effectPositieve MindsetStressreductieVisualisatiesZelfherstel van Binnenuit

    De Academie voor Zelfherstel verwelkomt rouwtherapeut Yvonne Tiesen als nieuwe aanbieder!

    BlogNieuwsRouwverwerking

    SAVE THE DATE! WORKSHOP ZELFHERSTEL VAN BINNENUIT OP 5-11 A.S.!

    AffirmatiesBlogHart- en vaatziektenImmuunsysteemKankerLimburg (NL)MeditatieMindsetPreventieStressStressreductieVisualisatiesWorkshopZelfherstel van Binnenuit

    Dominiek Huis In ‘t Veld nieuwste aanwinst van de Academie voor Zelfherstel!

    AdemhalingBlogHypnotherapieKinderenMeditatieOnlineOntspanningVisualisaties

    Mooie review ‘Zelfherstel van binnenuit’ door Chantal Linders van GreenHabit

    BlogLeefstijlNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Interview met verloskundige Esther Schoffelen

    BlogInterviewsMindsetOntspanningOptimismeStressVrouwenZwangerschap en bevalling

    Pijn na je operatie? Je kunt er zelf veel aan doen!

    AffirmatiesBlogMeditatieOntspanningOperatiesPijnVisualisaties

    Ontspannen je operatie ingaan zorgt voor sneller herstel!

    BlogOperatiesPijnPlacebo-effectPositieve MindsetZelfherstel van Binnenuit

    Zelfherstel van binnenuit: een jaar later

    BlogZelfherstel van Binnenuit

    Interview met Academie-aanbieder Isabelle Gonnissen

    BlogInterviewsPositieve Mindset

    Gezondheidsbevordering? Volg je hart!

    BlogZingeving

    Lezingen en podcast

    BlogGeen categorieNieuws

    Interview met Anita Verstappen en Marcel de Visser van Vitaliteitsmakelaars®

    BlogInterviewsVitaliteit

    Interview met natuurgeneeskundig diertherapeut Gea Daniels

    BlogDierenInterviewsStress

    Interview met Annemarie Nikken van Academie-aanbieder BioCheck!

    AdemhalingBedrijfBewegenBiofeedbackBlogBurn-outChronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS)InterviewsOntspanningParticulierStressVermoeidheidZelfherstel rondom Covid-19Zuid-Holland

    Zelfherstel is…BodyPump (2)

    BewegenBlogKrachttrainingZelfherstel

    Zelfherstel is ….BodyPump (1)

    BlogKrachttraining

    Van eigenwijsheid naar eigen-wijsheid

    BlogParticulierZelfherstelZelfherstel van Binnenuit

    De Academie voor Zelfherstel verwelkomt Anita Eeltink als nieuwe aanbieder!

    BlogEFTEmotional Freedom Technique (EFT)GelderlandOntspanningParticulierStressStressreductie

    Paul Bax en Chantal Theunissen nieuwe aanbieders van de Academie voor Zelfherstel!

    BlogOntspanningParticulierPijn

    Sharon Calis sluit ook als aanbieder aan bij de Academie voor Zelfherstel!

    Bereik je doelenMeditatieMindfulnessNatuurNoord-BrabantOntspanningParticulierWandelen

    Operatie, chemokuur of bestraling? Lees ‘Zelfherstel van binnenuit’!

    BestralingBlogChemotherapieNieuwsOperatiesZelfherstel van Binnenuit

    Maak kennis met nieuwe Academie-aanbieder Daniëlle Vinken!

    BlogBurn-outLeefstijlLimburg (NL)NieuwsOnlineOntspanningVrouwen

    Interview met Academie-aanbieder Reinoud Prins van Liberi

    AdemhalingAngstBlogBurn-outDepressieHyperventilatieInterviewsMindfulnessOntspanningSlaapStress

    Maak kennis met nieuwe Academie-aanbieder Sylvia Caubergh!

    AngstBlogBurn-outHoogsensitiviteitLimburg (NL)NieuwsOnline

    Maak kennis met nieuwe Academie-aanbieder Josje Korsten!

    AdemhalingAfvallenBiofeedbackBlogHartcoherentieLimburg (NL)NieuwsOnlineOvergewichtSlaap

    Interview met Academie-aanbieder Gian Kerstges

    AdemhalingAngstBlogMeditatieMindfulnessOvertuigingen

    Maak kennis met nieuwe Academie-aanbieder Jeanine Houben!

    BlogBurn-outEFTEmotional Freedom Technique (EFT)Nieuws

    Interview met Manoe Konings van André Rieu’s Johann Strauss Orkest

    BestralingBlogChemotherapieInterviewsKankerOvertuigingenPositieve MindsetZelfherstel

    Nieuwe Academie-aanbieder: Maud Dekkers!

    BewegenBlogLeefstijlMindsetNieuwsOntspanningVitaliteitVoeding

    Nieuwe Academie-aanbieder: Ine Jacobs!

    BlogBosbadenNieuwsStoppen met roken

    Interview met anesthesioloog Fabian Tijssen

    BlogInterviewsOntspanningOperatiesStressVisualisatiesZelfherstel

    Interview met Academie-aanbieder Aimée Coenen

    BlogInterviewsMeditatieMindfulnessOntspanning

    Placebo’s en nocebo’s: de dr. Jekyll en mr. Hyde van geestkracht

    BlogNocebo-effectPlacebo-effect

    Gratis masterclass BioCheck voor Academie-abonnees!

    BlogBurn-outZelfherstel rondom Covid-19

    Boosteren maar dan anders

    BlogEmotiesImmuunsysteemPositieve Mindset

    Het was me het jaartje wel…

    BlogNieuws

    Nieuwe Academie-aanbieder: Ron ten Voorde!

    AdemhalingBlogBurn-outMembers onlyOntspanningPijn

    Gezondheid zou de moeder aller arbeidsvoorwaarden moeten zijn

    Blog

    Interview met Academie-aanbieder Frans Abbink

    BlogInterviewsPijn

    Ronald Bonten nieuwe Academie-aanbieder!

    BiofeedbackBlogHartcoherentieMembers onlyNieuwsOntspanning

    Onze wens voor Kerst en 2022

    Members onlyNieuws

    Terugblik op Gezondheidscafé

    Members onlyNieuws

    Reviews ‘Zelfherstel van binnenuit’

    BlogZelfherstel van Binnenuit

    Zelfherstel is nu belangrijker dan ooit!

    BlogMembers onlyZelfherstelZelfzorg

    Pascale te gast in het Gezondheidscafé van ‘Wat kies jij?’

    Members onlyNieuwsZelfherstel van Binnenuit

    Gastblog ‘Zelfregie en slaap’ door Judith Niekel-Sjoerds

    BlogGastblogsSlaap

    Gratis e-bundel ‘Mind your head’

    AffirmatiesGratisMeditatiePositieve MindsetVisualisatiesZelfherstel van Binnenuit

    Hier word ik nu blij van …

    Nieuws

    Update over de Academie voor Zelfherstel

    Nieuws

    Ook na 625 dagen blijft het oorverdovend stil als het gaat over coronapreventie

    BlogImmuunsysteemStressreductieZelfherstel rondom Covid-19Zelfherstel van Binnenuit

    Quantified Self apps

    BlogMembers onlyQuantified Self

    Preventie en kostenbesparing in de zorg: gebruik je hersens!

    BlogPlacebo-effectVisualisaties

    Minder paracetamols, meer positiviteit!

    AffirmatiesBlogImmuunsysteemNocebo-effectPositieve Mindset

    Positieve mindset beschermt tegen hart-en vaatziekten

    BlogHart- en vaatziektenMindsetPositieve Mindset

    Gratis intakegesprek!

    BlogNieuws

    Een pleidooi voor geestelijke hygiëne

    BlogBurn-outMeditatieMindset

    Vijf tips om je immuunsysteem te boosten

    AffirmatiesBlogImmuunsysteemKoudetherapieLachyogaMeditatieMindsetOntspanningPositieve MindsetStressVisualisaties

    Als het je soms eventjes te veel wordt…

    AngstBlogMeditatieMindsetOntspanningVertrouwen

    Lééf-tijd

    BlogMindsetNatuurlijke verjongingOvertuigingen

    Let op: gevaar voor beïnvloeding!

    BlogGedachtenNocebo-effectOvertuigingenPlacebo-effect

    Winnares US Open 2019 visualiseerde haar overwinning

    BlogMeditatieVisualisaties

    Selffulfilling prophecies

    BlogMindsetNocebo-effectOvertuigingenPlacebo-effectZelfherstel van Binnenuit

    Sla je vleugels uit…

    BlogMindsetPositieve Mindset

    Welke gezondheidsovertuigingen heb jij?

    BlogMindsetNocebo-effectOvertuigingen

    Positieve emoties kunnen bijdragen aan het voorkomen van infecties

    BlogImmuunsysteemMindsetPositieve Mindset

    De helende kracht van de geest

    BlogPlacebo-effectVisualisaties

    Tips hoe je op natuurlijke wijze jeugdig kunt blijven

    AffirmatiesBlogMindsetNatuurlijke verjongingOvertuigingenPlacebo-effectPositieve Mindset

    Het Counterclockwise experiment: the Power of Possibility

    BlogMindsetNatuurlijke verjongingOvertuigingenPlacebo-effectPositieve Mindset

    Visualisaties tegen pijn

    BlogPijnVisualisaties

    Optimisme kun je leren!

    BlogMindsetOptimismePositieve MindsetZelfherstel van Binnenuit

    Wil jij je sportprestaties verbeteren? Leer dan visualiseren!

    BlogRevalidatieSportVisualisaties

    Interview sportspychologen Afke van de Wouw en Yara van Gendt

    BlogImageryInterviewsVisualisaties

    Wetenschappelijke onderbouwing zelfherstel van binnenuit

    BlogMindsetPositieve MindsetZelfherstel van Binnenuit

    Het gelijk van Einstein: de kracht van visualisatie

    BlogVisualisaties

    Aandacht is het nieuwe goud

    BlogMeditatieMindfulness

    Stap uit de mallemolen!

    Bereik je doelenBlogMeditatieMindset

    Lachtherapie

    BlogImmuunsysteemLachenLachtherapieLachyogaOntspanningPositieve Mindset

    Meditatie: kwali-tijd voor jezelf, zowel geestelijk als lichamelijk.

    AdemhalingBlogMeditatieOntspanning

    Positieve effecten yoga & qigong op chronisch lage rugpijn: 3 beginnerstips

    BlogPijnQigongRugYoga

    Interview Mathilde Maas Kuper: Pijn als managementstrategie

    BedrijfBlogInterviewsPijnRouwverwerking

    Zelfmanagement in combinatie met beweging bij chronisch lage rugpijn

    BewegenBlogPijnRugZelfmanagement

    Cognitieve gedragstherapie in combinatie met beweging bij chronische lage rugpijn

    BewegenBlogCognitieve gedragstherapiePijnRug

    Zelfherstel van Binnenuit: nieuwste boek van Pascale Bruinen

    AffirmatiesImmuunsysteemMeditatieNatuurlijke verjongingNieuwsNocebo-effectPlacebo-effectPositieve MindsetVisualisaties

    Het effect van mindfulness op jouw burn-out(klachten)

    BlogBurn-outMindfulness

    Zelfherstel bij chronische lage rugpijn: studenten zoeken het voor je uit!

    BlogPijnRug

    Gastblog ‘Het begint bij een kop koffie…’ door Judith Niekel-Sjoerds

    BlogGastblogsMindfulness

    Workout your burn-out: positieve effecten van lichaamsbeweging bij burn-out  

    BewegenBlogBurn-out

    Positieve en negatieve emoties nader bekeken

    BlogEmotiesGedachtenMindsetPositieve Mindset

    Natuur en burn-out: over de positieve effecten van groene omgevingen

    BlogBosbadenBurn-outHelend groenImmuunsysteemNatuurStressWandelen

    Interview met holistisch kinderarts Judith M. Kocken

    BlogInterviewsMedische hypnotherapieMeditatieMindsetOvertuigingenYoga

    De invloed van mindset op mentaal welbevinden en sociaal functioneren

    BlogEmotiesMindsetOptimismePositieve Mindset

    Je mindset beïnvloedt je levensverwachting

    BlogLevensverwachtingMindsetNatuurlijke verjongingOptimismePositieve Mindset

    De biologische effecten van je mindset op je lichaam (2)

    BlogDiabetes Type 2EmotiesHart en vatenKankerMindsetPositieve MindsetStress

    Interview met professor levenslooppsychologie dr. Nele Jacobs

    BlogEmotiesInterviewsMindsetOptimismePositieve MindsetVisualisaties

    De biologische effecten van je mindset op je lichaam (1)

    BloeddrukBlogEmotiesGedachtenImmuunsysteemMindsetOvertuigingenPositieve MindsetStress

    Vriendelijkheid: over de positieve effecten van zelfcompassie bij burn-out  

    BlogBurn-outMindfulnessZelfcompassie

    And we have lift off!!! Lancering Academie voor Zelfherstel

    Nieuws

    Pijneducatie

    BedrijfParticulierPijn

    Footer

    Academie voor Zelfherstel BV

    info@academievoorzelfherstel.nl

    Maastricht

    KvK 81525656

    © 2020, 2021, 2022, 2023 Academie voor Zelfherstel

    © 2020, 2021, 2022, 2023 Pascale Bruinen

    Disclaimer auteursrechtelijke bescherming website

    De volledige inhoud waaronder teksten en beeldmateriaal van onze website zijn auteursrechtelijk beschermd.

    Klik hier voor de complete tekst.

    • Abonnementen
    • Veelgestelde vragen
    • Partners
    • Algemene Voorwaarden Aanbieders, Sponsors en Verkooppartners
    • Algemene Voorwaarden Particulieren en Bedrijven (Abonnees en Klanten)
    • Privacyverklaring
    • Verkooppartner of sponsor worden?
    • Disclaimer
    • Disclaimer auteursrechtelijke bescherming website
    • Studenten en stage
    • Wettelijke bedenktijd
    • Retourbeleid

    © 2023 · Copyright Academie voor Zelfherstel

    FIJN DAT JE ER BENT! Voor je verder gaat: mogen we cookies plaatsen?

    Cookies instellen en meer informatie

     

    Privacyoverzicht

    Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.

    Privacybeleid

    Strikt noodzakelijke cookies

    Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.

    Als je deze cookie uitschakelt, kunnen we je voorkeuren niet opslaan . Dit betekent dat elke keer dat je deze site bezoekt het nodig is om cookies weer in te schakelen of uit te schakelen.

    Cookies van derden

    Deze site gebruikt Google Analytics om anonieme informatie zoals bezoekersaantallen en meest populaire pagina's te verzamelen.

    Door deze cookie aan te laten staan help je onze site te verbeteren.

    Schakel eerst strikt noodzakelijke cookies in om je voorkeuren op te slaan!