Omdat we nooit geleerd hebben hoe we heftige emoties moeten verwerken, hoe we onze geest gezond en veerkrachtig kunnen houden en het beste kunnen omgaan met maatschappelijke (prestatie)druk, zoeken we de oplossing voor deze problemen standaard buiten onszelf. Bijvoorbeeld door nóg meer te gaan doen terwijl we al overbelast zijn, door een vlucht in alcohol, drugs, gokken of seks om geestelijke pijn te dempen of door spilzucht in een vergeefse zoektocht naar duiding (Black Friday?). Maar geen van deze ‘oplossingen’ is duurzaam omdat de oorzaak van deze problemen van binnen zit en dus ook dáár aangepakt moet worden.
De mentale gezondheidstoestand van onze jongeren is hiervan een alarmerende afspiegeling. Ze ervaren problemen zoals eenzaamheid, prestatiedruk, angst, depressieve gevoelens, slaaptekort en stress. Meer dan de helft blijft piekeren over vervelende gebeurtenissen en een kwart heeft last van een burn-out door emotionele uitputting.
Het mag helder zijn dat dit alles een onnoemelijke hoeveelheid psychisch leed veroorzaakt bij jonge mensen die nog een heel leven voor zich hebben. Maar daarnaast blijkt uit de research die Pascale Bruinen jarenlang deed voor haar boek ‘Zelfherstel van binnenuit’ overduidelijk dat het op termijn ook een voorspeller is van (ernstige) chronische ziektebeelden zoals hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker en diabetes type 2.
Langdurige stress door piekeren, catastroferen en het voortdurend ervaren van negatieve (niet functionele) emoties zoals overbezorgdheid zorgt er op termijn voor dat het immuunsysteem uit balans raakt. Je afweer verzwakt of wordt juist overactief met bijvoorbeeld auto-immuunziekten tot gevolg. Bovendien leidt chronische stress tot een versnelde inkorting van je telomeren (beschermdopjes aan de uiteinden van je chromosomen die je cel moeten beschermen tijdens de deling). Hoe korter je telomeren, hoe korter je gezonde levensverwachting, hoe hoger de kans op ziekte en hoe sneller je veroudert.
Hoogste tijd dus voor een Deltaplan Geestelijke Hygiëne waarbij onze jeugdigen van jongs af aan leeftijdsconform leren hoe ze mentale rust, een gezond gevoel van eigenwaarde en veerkracht in zichzelf kunnen aanboren. Dit vergt wat ik ‘binnenwerk’ noem: een dagelijks moment van bewuste ontspanning door meditatie. Hiervan is wetenschappelijk allang aangetoond dat het angst en depressieve gevoelens vermindert en geluksgevoelens, zelfvertrouwen en verbondenheid juist vergroot. Daarnaast leidt regelmatig mediteren ook tot meer altruïsme met als gevolg minder uitsluiting en pestgedrag. Op lichamelijk vlak zorgt meditatie dankzij de relaxation response ervoor dat het immuunsysteem optimaal kan functioneren. Ook leidt het tot pijnvermindering en een verlenging van je telomeren waardoor je een langere gezonde levensverwachting, een kleinere kans op ziekte en een gedeeltelijke terugdraaiing van veroudering ervaart.
Dus waar wachten we nog op?
Lees Interacties