Intro
Deze gastblog van testosterontekort.nl gaat over een belangrijk en ook nog wel wat onderbelicht onderwerp, namelijk de mannelijke overgang. Ook wel penopauze genoemd, als variant op de veel bekendere vrouwelijke menopauze. Want ook mannen kunnen last krijgen van bepaalde symptomen in relatie tot hormonale veranderingen.
Hoogste tijd dus om hier aandacht aan te schenken!
Gastblog
Testosteron is een hormoon dat van groot belang is voor de gezondheid van mannen. Het zorgt niet alleen voor de ontwikkeling van mannelijke kenmerken, maar speelt ook een belangrijke rol bij het libido, de spiermassa en de stemming. Als het testosterongehalte te laag is, kunnen er diverse klachten ontstaan.
Onderzoek heeft aangetoond dat de productie van testosteron op latere leeftijd sterk afneemt waardoor de klachten van een testosterontekort kunnen ontstaan. Deze periode wordt ook wel de mannelijke overgang of de penopauze genoemd. Dit omdat de klachten uit de penopauze vergelijkbaar zijn met de klachten van de bekende menopauze die vrouwen doormaken.
Herken de klachten van de penopauze
De dagelijkse productie van testosteron neemt vanaf de leeftijd van dertig jaar langzaam af. Hier merk je als man op dat moment vaak nog niks van. Pas vanaf de leeftijd van 40-50 jaar is de productie zodanig afgenomen dat het tekort merkbaar is. Hierdoor krijgen mannen last van klachten zoals:
- Vermoeidheid
- Vermindering van seksueel verlangen
- Erectieproblemen
- Vermindering van spiermassa
- Toename van lichaamsvet
- Stemmingswisselingen
Merk je dat je last hebt van deze klachten? Dan zouden deze te wijten kunnen zijn aan de penopauze.
Of je daadwerkelijk last hebt van een testosterontekort kan op verschillende manieren worden getest. Zo kun je bij je huisarts terecht voor een bloedonderzoek dat uit kan wijden of het testosterongehalte nog op het juiste pijl is. Vind je een bezoek aan de huisarts nog een te grote stap? Dan zou je ook gebruik kunnen maken van de AMS scale.
Zo test je je testosterongehalte vanuit huis
Wil je niet direct een bezoek aan de huisarts brengen, dan kun je je testosterongehalte ook testen middels de Aging Males’ Symptoms (AMS) scale. Deze test bestaat uit een vragenlijst die gebruikt wordt om de symptomen van een laag testosteron bij mannen te evalueren. Het werd ontwikkeld door de Duitse uroloog Matthias Burch en is gebaseerd op de analyse van symptomen die bij mannen optreden als gevolg van een vermindering van de testosteronproductie. De AMS scale bestaat uit 17 vragen die betrekking hebben op drie hoofdgebieden: psychologisch, somatisch en seksueel. De vragen hebben betrekking op verschillende symptomen, zoals vermoeidheid, veranderingen in slaappatroon, prikkelbaarheid, verminderde kracht en uithoudingsvermogen, verlies van spiermassa, verminderd seksueel verlangen, erectiestoornissen, enzovoort. Elke vraag heeft een antwoordschaal van 1 tot 5, waarbij 1 staat voor ‘geen symptoom’ en 5 voor ‘ernstig symptoom’. Het totaal van de scores wordt gebruikt om de ernst van de symptomen te beoordelen.
De Aging Males’ Symptoms scale is een veelgebruikte methode om te bepalen of een man mogelijk last heeft van een testosterontekort. Hoewel het geen vervanging is voor laboratoriumtests, kan het een nuttig hulpmiddel zijn om symptomen te identificeren die mogelijk verband houden met een laag testosteron en om te bepalen of verdere diagnostische tests nodig zijn. Studies hebben aangetoond dat de AMS scale een betrouwbare en valide maat is van symptomen die verband houden met een laag testosterongehalte bij mannen.
Zelf de AMS scale invullen?
Op de website testosterontekort.nl kunnen mannen zelf de AMS scale invullen om te bepalen of ze mogelijk last hebben van een laag testosterongehalte.
LET OP: Het is belangrijk om op te merken dat de AMS scale geen diagnose kan stellen van een laag testosterongehalte en dat verdere tests, zoals een bloedonderzoek, nodig kunnen zijn om een definitieve diagnose te stellen. Echter, door het invullen van de AMS scale, kunnen mannen wel inzicht krijgen in mogelijke symptomen van een laag testosteron en kunnen ze besluiten om verdere stappen te ondernemen om hun gezondheid te verbeteren.
Ga dus nooit op eigen houtje met testosteronpreparaten- of supplementen aan de slag, maar overleg dit altijd eerst met je arts!
Lees Interacties