Gisteren had Pascale de eer en het genoegen om op uitnodiging van de Academy for Integrative Medicine tweemaal de workshop ‘There’s always hope!’ te mogen geven samen met oud-kinderarts Giliam Kuijpers. Dankzij het enthousiasme van haar workshoppartner en van alle deelnemers was dat tot tweemaal toe echt een feest!
Na een korte persoonlijke introductie hebben ze afwisselend het belang van hoop en de effecten van overtuigingen vanuit het perspectief van de patiënt (Pascale’s deel) en dat van de arts (Giliams deel) behandeld.
In Pascale’s deel heeft zij eerst haar persoonlijke ervaring gedeeld toen ze in 2016 onverwachts een spoedoperatie aan haar buik moest ondergaan. Ze heeft zich daar toen optimaal mentaal op voorbereid door hersentraining in de vorm van meditaties, affirmaties en visualisaties waarbij ze zich intensief het best mogelijke scenario heeft ingeprent: het krijgen van de best mogelijke uitslag, geen pijn ervaren na de ingreep en zo snel mogelijk herstellen. Achteraf is alles precies zo gegaan zoals zij in haar visualisaties voor zich had gezien. Meer in het bijzonder had ze na de ingreep inderdaad helemaal geen pijn waardoor ze geen enkele keer op de morfinepomp heeft hoeven drukken en ze zelfs nog geen paracetamol heeft gehad. Daarnaast is ze ook heel snel hersteld, na een aantal dagen kon ze vrijwel alles weer doen zoals vanouds met uitzondering van krachttraining.
Daarna heeft Pascale ingezoomd op: wat zijn overtuigingen, hoe komen ze tot stand en welke invloed hebben ze op het herstel- en genezingsproces? Wat is het placebo-effect, het nocebo-effect en welke effecten sorteren deze? Wetenschappers stellen dat het verwachtingspatroon van een patiënt – dat direct gevoed wordt door diens overtuigingen – een biologische selffulfilling prophecy is, zowel in positieve als in negatieve zin. De overtuigingen van een patiënt blijken volgens onderzoek vooral tot stand te komen in de spreekkamer. Hier ging Giliam verder op in toen ze sprak over het belang van rituelen in de relatie arts-patiënt en de invloed die deze hebben op het ontstaan van een positief verwachtingspatroon en op de gezondheid van de patiënt.
Vandaar dat de rol van de arts hierbij cruciaal is. Zodoende werden tips gegeven voor een optimale communicatie van de arts richting de patiënt, zodat deze enerzijds kan voldoen aan zijn (juridische) verplichtingen (informed consent) maar anderzijds het risico op het ontstaan van het nocebo-effect minimaliseert en de kans op het ontstaan van het placebo-effect optimaliseert. Tot slot werd van Pascale’s kant ingegaan op hoe je negatieve overtuigingen inzake o.m. pijn, herstel en genezing m.b.v. hersentraining in de vorm van meditaties, affirmaties en visualisaties kunt ombuigen naar positieve overtuigingen en wat daarvan de gezondheidsvoordelen zijn.
Tussendoor heeft Giliam een mooie oefening gedaan waarbij je leert dat we de wereld niet zien zoals deze is maar zoals wij zijn en is er zelfs nog een ‘toneelstukje’ opgevoerd dat de kracht van medische rituelen uitbeeldde.
Pascale heeft niet alleen genoten van deze ervaring, maar ook van de presentaties in het plenaire deel van het congres: Dr. ir. Esther van de Wall, die sprak over ‘Gezondheid en mensbeeld vanuit een systemisch en traumasensitief perspectief. Van disconnected naar connected’; dr. Judith M. Kocken, die een presentatie gaf getiteld ‘De impact van gebeurtenissen in je jeugd op het ervaren van gezondheid en je mensbeeld. Bewustzijn en doorvoelen als route naar authentiek menszijn’ en prof. dr. Jan van der Greef die sprak over ‘De hele mens in beeld’.
Wederom is Pascale heel veel dank verschuldigd aan Frans Kusse en Gio Meijer als organisatoren van deze prachtige en waardevolle dag en voor de uitnodiging om deze workshop te komen geven; aan Giliam Kuijpers als de beste en leukste workshoppartner die iemand maar kan wensen en natuurlijk ook aan alle deelnemers: het was een voorrecht!
Lees Interacties