Inhoud
De lezing gebaseerd op het gelijknamige boek dat inmiddels door steeds meer medische professionals wordt ‘voorgeschreven’ aan hun patiënten!
In deze lezing ligt de focus op de wetenschappelijke onderbouwing van het belang van mindsetoptimalisatie en specifieke mentale prehabilitatie van patiënten. Hierbij blijkt de arts-patiëntrelatie alsmede de manier waarop de arts richting de patiënt communiceert een grote rol te spelen. Een deel van deze lezing heeft Pascale gegeven tijdens het 3e Nationaal Prehabilitatie Congres op 21 september 2023 in het UMCG in Groningen.
Eigen ervaring
In deze lezing begint Pascale met het delen van haar eigen ervaring toen ze in 2016 plotseling een zware buikoperatie moest ondergaan. Ze had namelijk een groot ruimte innemend proces in haar buik zitten waarvan artsen niet wisten of het goed- of kwaadaardig was totdat ze op de operatietafel zou liggen. Door dagelijkse hersentraining in de vorm van meditaties, affirmaties en visualisaties heeft ze zich in de zestien dagen tot aan haar spoedoperatie niet alleen bewust ontspannen, maar ook intensief het allerbeste scenario ingeprent. Ze gaf mezelf dus elke dag voortdurend positieve suggesties zoals: de anesthesie en operatie verlopen perfect; ik ben sterk, ik ben kerngezond; ik krijg de allerbeste uitslag en na de operatie voel ik me uitstekend, heb ik geen pijn en herstel ik supersnel.
Dankzij de kracht van suggestie, waar hersenen heel vatbaar voor zijn, en de kracht van herhaling van positieve krachtige woorden en beelden voelde ze zich steeds kalmer worden, groeide haar vertrouwen en werd ze gaandeweg steeds optimistischer.
Toen ze uit de operatie kwam, kreeg ze gelukkig de allerbeste uitslag. Maar het bijzondere was dat ze geen enkele pijn had. Ze heeft daarom geen enkele keer op de morfinepomp hoeven drukken. Sterker nog, ze heeft nog geen paracetamol gehad. En dat terwijl de anesthesist vooraf had aangegeven dat hij vanwege de zwaarte van de operatie ook een epiduraalkatheter in haar rug wilde plaatsen om extra verdoving toe te dienen. Dat had ze geweigerd maar uiteindelijk heeft ze dus geen enkele vorm van pijnstilling nodig gehad. Daarnaast voelde ze zich meteen na het ontwaken kiplekker en heeft ze binnen een paar dagen weer al haar activiteiten kunnen oppakken met uitzondering van krachttraining (wat i.v.m. het litteken echt niet mocht) terwijl vooraf was aangegeven dat dit 6-8 weken zou duren.
Deze buitengewone ervaring heeft haar academische nieuwsgierigheid geprikkeld en ertoe geleid dat ze vervolgens jarenlang intensief de wetenschap achter de biologische effecten van mindset op gezondheid en levensverwachting heeft bestudeerd. Dit heeft geresulteerd in haar boek ‘Zelfherstel van binnenuit. Optimaliseer je gezondheid met je gedachten, gevoelens en overtuigingen’ (2021) dat inmiddels door steeds meer zorgprofessionals aan hun patiënten wordt voorgeschreven.
Wat zegt de wetenschap?
Vervolgens komt aan bod wat wetenschappelijke studies hebben aangetoond als het gaat om:
- De effecten van een preoperatieve negatieve mindset, angst en stress op postoperatieve uitkomsten vergeleken met mensen die optimistisch en met vertrouwen de OK ingaan. De laatsten blijken o.m. een sterker immuunsysteem te hebben, minder pijn te ervaren, sneller en beter te herstellen en zich beter psychologisch te kunnen aanpassen na hartoperaties.
- De biologische effecten van de overtuigingen waarmee patiënten de OK in gaan, bijvoorbeeld over de mate van pijn die ze na de ingreep zullen ervaren en de snelheid waarmee ze zullen herstellen. Overtuigingen zijn de basis van hun verwachtingspatroon. Uit studies naar het placebo-effect en nocebo-effect weten we dat het enkele verwachtingspatroon de hersenen reeds aanzet tot het activeren van diverse psychoneuro-immunologische en psychoneuro-endocrinologische processen. Een positief verwachtingspatroon blijkt tot gezondheids- en herstelbevorderende effecten te leiden (placebo-effect), terwijl een negatief verwachtingspatroon gezondheids- en herstelbeschadigende effecten heeft (nocebo-effect). Wetenschappers gaan zelfs zover dat ze het verwachtingspatroon een biologische selffulfilling prophecy noemen: het verwachtingspatroon van een patiënt bepaalt diens biologische realiteit, zowel in positieve als in negatieve zin.
- Het gegeven dat het verwachtingspatroon van patiënten vooral in de spreekkamer van de arts tot stand komt. Daarom rust op de arts een bijzondere verantwoordelijkheid als het gaat om het zo optimaal mogelijk communiceren met patiënten. Dus niet alleen voldoen aan zijn juridische verplichtingen maar ook bewust optimale behandelingsverwachtingen creëren. Alleen door deze combinatie kan de arts het risico op het ontstaan van het nocebo-effect minimaliseren en de kans op het ontstaan van het placebo-effect maximaliseren.
- De positieve postoperatieve effecten van meditatie en visualisatie als instrumenten van hersentraining. Zo leidt preoperatieve meditatie o.a. tot postoperatieve versterking van de afweer, verbeterde wondheling, vermindering van angst, pijn en complicaties en een sneller herstel. Preoperatieve inzet van geleide visualisatie leidt postoperatief o.m. tot betere wondheling, vermindering van angst, pijn en bloedverlies en een kortere opnameduur. Deze vormen van hersentraining zijn bewezen effectief, laagdrempelig, goedkoop en veilig. Bovendien leidt structurele toepassing hiervan tot een aanzienlijk lager zorgkostenplaatje vanwege kortere opnameduur, minder noodzaak tot pijnstilling, minder complicaties en minder heropnames.
Waarom Pascale?
Pascale wordt regelmatig gevraagd om haar expertise in te zetten in de medische wereld:
- Op uitnodiging van het Multidisciplinair Overleg Spine Pain Team van het MUMC+ geeft ze op 14 december 2023 haar lezing ‘Zelfherstel van binnenuit voor medische zorgprofessionals’;
- Op uitnodiging van de organisatiecommissie heeft ze als gastspreker haar lezing ‘Zelfherstel van binnenuit: optimale mentale voorbereiding op een operatie’ gegeven tijdens het 3e Nationaal Prehabilitatie Congres dat op 21 september 2023 plaatsvond in het UMCG in Groningen;
- Met voormalig kinderarts Giliam Kuijpers heeft ze de workshop ‘There’s always hope’ gegeven tijdens het Congres van de Academy for Integrative Medicine (georganiseerd door Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde) op 2 juni 2023 in Veenendaal;
- Sedert februari 2023 is Pascale 1 dag per week werkzaam als mindset- en prehabilitatiecoach in Medisch Centrum WEL in Maastricht;
- Op verzoek van gynaecologe dr. Martine Wassen en gynaecologe in opleiding Anne-Claire Musters – ontwikkelaars van de BirthCoach-app die 1 september 2023 is gelanceerd – heeft ze meditaties en visualisaties geschreven en ingesproken voor zwangeren;
- Op verzoek van GZ-psychologe en hypnotherapeut Dominiek Huis in ‘t Veld van de Breinbaas Academy heeft ze angst- en pijnverminderende visualisaties geschreven voor kinderen en jongeren;
- Op 10 januari 2023 heeft ze haar Lezing ‘Zelfherstel van binnenuit’ gegeven tijdens de Refereeravond Obstetrie & Gynaecologie van het Zuyderland Ziekenhuis.
Daarnaast is Pascale ervaringsdeskundige op het vlak van inzet van mindset en hersentraining in de vorm van meditaties, affirmaties en visualisaties om zo gunstig mogelijke postoperatieve uitkomsten te krijgen.
Gewenst resultaat:
De medische professionals weten na afloop welke verstrekkende biologische gevolgen ontspanning, mindset en verwachtingspatroon van patiënten hebben op hun gezondheid en op hun postoperatieve uitkomsten. Er is inzichtelijk geworden dat preoperatieve hersentraining door herhaaldelijke toepassing van mind-bodytechnieken in de vorm van meditaties, affirmaties en visualisaties ervoor zorgt dat een negatief verwachtingspatroon van patiënten wordt omgebogen in een positief verwachtingspatroon. Daarnaast hebben medische zorgprofessionals geleerd hoe zij optimaal kunnen communiceren met hun patiënten teneinde het risico op het ontstaan van het nocebo-effect te minimaliseren en de kans op het ontstaan van het placebo-effect te maximaliseren.
Trainer: Pascale Bruinen
Meer over Pascale
Pascale Bruinen is schrijver, spreker en coach gespecialiseerd in gezondheidsbevordering door mindsetoptimalisatie en mentale prehabilitatie. Daarbij legt zij de focus op hoe je je denk-, voel- en verbeeldingskracht bewust kunt inzetten om je gezondheid en leven zo positief mogelijk sturing te geven.
Daarnaast is ze oprichter en eigenaar van de Academie voor Zelfherstel, een online kenniscentrum voor bewezen effectieve zelfzorg- en zelfherstelinterventies.
Ze is ook ervaringsdeskundige. Toen ze in 2016 een zware operatie moest ondergaan heeft ze zich met behulp van meditaties, affirmaties en visualisaties intensief daarop voorbereid. En met succes want na de ingreep heeft ze tot verbijstering van haar arts geen enkele vorm van pijnstilling nodig gehad en is ze zeer snel hersteld.
Deze bijzondere gebeurtenis heeft Pascale’s academische nieuwsgierigheid geprikkeld en haar geïnspireerd tot een jarenlange zoektocht naar de wetenschappelijke onderbouwing van de biologische effecten van wat zij ‘geestkracht’ noemt.
Dit maakt haar de aangewezen persoon om haar expertise over deze bijzondere onderwerpen door te geven aan patiënten en medische professionals.