Wat meer vriendelijkheid in onszelf toelaten. Beste vrienden maken met jezelf. Jezelf behandelen zoals je een goede vriend(in) zou doen als die het moeilijk heeft. Dat doen we vaker niet dan wel. We aarzelen ook dat te doen omdat het zo soft klinkt. Omdat het egoïstisch overkomt. Alsof we enkel wat gaan zitten navelstaren. En misschien kom ik dan niet meer overeind.
Al deze denkbeelden zijn obstakels die ons tegenhouden om beter voor onszelf te zorgen. En zeg nou eerlijk, de kritische en harde houding die je hebt en kent, helpt die je nou om een fijn en gelukkig leven te leiden? Waarschijnlijk niet. Er is een andere manier die beter werkt, alleen die ken je nog niet. En onbekend maakt onbemind. En we zijn nu eenmaal gewend aan hard werken, aan vechten en worstelen. Houd je eraan vast of ga je dit lijden aan het leven loslaten? Op een vriendelijke manier en stapje voor stapje, want nieuwe dingen leren kost tijd en moeite. Niets komt ons zomaar aanwaaien, en bovendien moeten je hersenen ook nog de tijd krijgen om zich hierop in te stellen, om die nieuwe verbindingen aan te maken. In plaats van hard naar hart voor onszelf.
Focus van de training
Bij mindful zelfcompassie ligt de focus op degene met de ervaring, jij dus. Mindfulness en zelfcompassie horen bij elkaar. Mindfulness gaat over acceptatie van de ervaring. Compassie gaat over het zorgen voor degene die ervaart. Mindfulness vraagt: ‘Wat ervaar ik nu?’ Zelfcompassie vraagt: ‘Wat heb ik nu nodig?’ Beide laten je leven met minder weerstand tegen jezelf en het leven.
Gewenst eindresultaat
Je hebt gereedschappen gekregen om zelfcompassie verder te trainen en in je leven toe te passen. Je kent de verschillende vormen en oefeningen, en hebt een beeld van hoe je verder kunt na afloop.
Beknopte inhoud van de training
Het gaat om 9 ONLINE sessies waarin een opbouw zit. In elke sessie wordt gewerkt met een thema, dat langzaamaan dieper ingaat op datgene waar jij tegenaan loopt. Je leert eerst de gereedschappen te gebruiken alvorens deze echt te kunnen toepassen. Eerst de slagen leren voor je het diepe in gaat. Er wordt onder meer aandacht besteed aan de innerlijke criticus, kernwaarden, omgaan met moeilijke emoties, lastige relaties en energiegevende principes zoals dankbaarheid en genieten. Geoefend wordt middels meditaties, reflectie-oefeningen en informele oefeningen.
Trainer
Rianne Schoenmakers, Categorie 1 MBSR/CT Mindfulness trainer, gekwalificeerd MSC (mindfulness & zelfcompassie) trainer en MFY (Vrienden worden met Jezelf) trainer voor jongeren en jongvolwassenen. Vaktherapeut bij GGZ-kliniek.
Meer over Rianne
Rianne is categorie 1 gecertificeerd mindfulness trainer en gekwalificeerd Mindful Self-Compassion trainer voor volwassenen (MSC-training van Kristin Neff en Christopher Germer) en jongeren (MFY-training, afgeleide van de MSC, specifiek voor de jongere doelgroep), en Mindful coach. In 2019 heeft Rianne aanvullend een cursus Trauma-Sensitive Mindfulness afgerond bij David Treleaven. Voorheen heeft Rianne onder meer een aantal jaren vertaalkunde gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en vertaalt trainershandleidingen. Daardoor is ze de afgelopen jaren door de uitgeverij gevraagd om mee te werken aan de vertaling van de boeken van Neff & Germer.