X

Als aanbieder kun je geen tickets boeken. Wil je toch tickets boeken, neem dan hier een abonnement.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Interactieve lezing ‘Zelfherstel van Binnenuit’ voor leidinggevenden politie Eenheid Limburg

14 maart 2023 @ 14:00 - 15:30

Op dinsdag 14 maart 2023 geeft Pascale Bruinen op uitnodiging van politie Eenheid Limburg haar interactieve lezing ‘Zelfherstel van Binnenuit’ tijdens een ‘Tankdag’ voor leidinggevenden die in het teken staat van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit.

De lezing is gebaseerd op haar gelijknamige boek dat op de website van bol vijf sterren krijgt, inmiddels een tweede druk beleeft en door steeds meer zorgprofessionals aan hun patiënten wordt ‘voorgeschreven’.

In een tijd waarin er sprake is van hoge verzuimcijfers, zorgkosten de pan uit rijzen en vitaliteit op en buiten de werkvloer steeds belangrijker wordt, is het meer dan ooit noodzakelijk om te gebruiken wat je van nature al ‘in huis’ hebt: een uitermate krachtig middel dat in staat is tot grootse prestaties op gezondheidsvlak. Dat middel is je denk-, voel- en verbeeldingskracht. Want in je geest bevindt zich de hoofdingang naar het zelfherstellende vermogen van je lichaam.

Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en Pascale’s eigen ervaring toen zij een spannende operatie moest ondergaan bespreekt zij op interactieve wijze de verstrekkende biologische effecten van gedachten, emoties en overtuigingen; het placebo- en nocebo-effect; de gevolgen van chronische stress en de duurzame gezondheidsvoordelen van hersentraining met behulp van meditaties, affirmaties en visualisaties.

Uit talloze studies die gedaan zijn naar het placebo-effect en nocebo-effect blijkt dat hoe we diep vanbinnen dénken over onze gezondheid, levensverwachting en de manier waarop we verouderen de meeste impact daarop heeft. Meer nog dan gezonde voeding, bewegen en dergelijke. Onze diepste overtuigingen sturen namelijk ons gedrag aan én hebben een zeer grote biologische invloed.

Wetenschappers stellen zelfs dat ons verwachtingspatroon een biologische selffulfilling prophecy is. Met andere woorden: ons verwachtingspatroon bepaalt onze biologische realiteit. Mensen die bijvoorbeeld zeer angstig en gestrest zijn voor een operatie of enorm opzien tegen een chemokuur lopen meer kans op complicaties na de ingreep, ervaren meer pijn, misselijkheid en andere klachten en herstellen langzamer. Behalve dat dit voor de betrokkenen zelf extra ellende met zich meebrengt, betekent het voor de werkgever dat ze ook minder snel weer inzetbaar zijn.

Er valt dus enorme preventie- en gezondheidswinst te behalen door politiemensen te leren hoe ze hun negatieve gedachtepatronen kunnen doorbreken, een positievere mindset kunnen creëren en bewust ontspanning kunnen zoeken om de schadelijke stressrespons te dempen die nu eenmaal hoort bij hun risicovolle werk. Meditatie is daarvoor het beste bewezen effectieve instrument. Regelmatige meditatie heeft vele gezondheidsvoordelen en kan zelfs een bijdrage leveren aan het voorkomen van burn-out en PTSS.

Ook affirmaties en visualisaties zijn vormen van hersentraining die veel positieve gezondheidseffecten hebben. Enerzijds omdat herhaaldelijke toepassing ervan zorgt voor het ontstaan van meer vertrouwen, ontspanning en een positief verwachtingspatroon waardoor het zelfherstellende vermogen wordt geactiveerd. Anderzijds omdat hersenen nu eenmaal vatbaar zijn voor suggestie en onvoldoende het verschil kunnen zien tussen de werkelijkheid en een levendig ingebeelde situatie in je geest.

Deze lezing focust dus op het nemen van eigen regie en wat je zelf kunt doen om vitaal te worden én te blijven.

Pascale ziet ernaar uit om voor de politie hieraan een bijdrage te mogen leveren!

 

Gegevens

Datum:
14 maart 2023
Tijd:
14:00 - 15:30