Elk mens heeft van nature een zelfherstellend vermogen. Het is de missie van de Academie voor Zelfherstel om zelfherstel van lichaam en geest op een zo breed mogelijke manier te bevorderen. Onder zelfherstel wordt in dit verband verstaan: alles wat mensen zelf kunnen doen om geestelijk en lichamelijk gezond te blijven, om sneller te herstellen na een ziekte, blessure of ingreep en om beter te kunnen omgaan met (chronische) ziekte en beperkingen.
Preventie en herstel
De Academie richt zich hierbij zowel op preventie – voorkomen is immers nog steeds beter én stukken goedkoper dan genezen – als op het bieden van betrouwbare zelfherstelopties aan mensen die (chronisch) ziek zijn, een klacht hebben of een beperking ervaren. Voor deze laatste groepen is het belangrijk om te weten dat je met ziekte, klachten of beperkingen op verschillende manieren kunt omgaan en dat er altijd nog opties zijn die jouw lichamelijk en geestelijk welzijn op verantwoorde wijze kunnen vergroten.
De Academie bevordert zelfherstel door het organiseren en (pro)actief uitdragen van wetenschappelijk onderbouwde kennis en kunde over alle aspecten van zelfherstel zoals bijvoorbeeld: (geleide) visualisaties, cultiveren van een positieve mindset, biofeedback, bewegingsleer, ontspanningstechnieken zoals meditatie of mindfulness en zelfhypnose.
Integrale gezondheidszorg
Zodoende past de Academie voor Zelfherstel perfect binnen een efficiënte gezondheidszorg die steeds integraler wordt en waarin steeds meer een beroep wordt gedaan op zelfzorg, eigen regie en zelfredzaamheid. Via de Academie voor Zelfherstel kunnen mensen hierin op deskundige wijze worden begeleid en ondersteund, zodat ze hun kwaliteit van leven en onafhankelijkheid zelf kunnen optimaliseren.
De Academie voor Zelfherstel vindt het belangrijk om duidelijk te maken dat haar producten en diensten nadrukkelijk zijn bedoeld om te gebruiken naast reguliere medische behandelingen en medicatie en dus niet in plaats daarvan.
Samen sterk door verbinding
De Academie voor Zelfherstel wil door verbinding van vraag en aanbod, constructieve samenwerking met de reguliere gezondheidszorg en onderlinge connecties tussen deskundige aanbieders een voortrekkersrol spelen bij het bereiken van het omslagpunt dat nodig is voor deze cultuurverandering.
Dit is een lange weg met vele uitdagingen, maar niettemin een pad dat we gezamenlijk op moeten gaan. Niet alleen om de zorg op termijn betaalbaar te houden, maar zeker ook om optimaal integrale patiëntenzorg te bieden waarbij patiënten kunnen kiezen uit een scala aan opties. Daartoe moeten we op een verstandige manier gebruikmaken van alles wat de wetenschap (in sommige gevallen allang) heel duidelijk heeft bevonden maar wat helaas nog steeds niet structureel is geïntegreerd in de reguliere gezondheidszorg omdat het niet past in de huidige medische protocollen.
Indien jij dit gedachtegoed ook omarmt, nodig ik je van harte uit om abonnee te worden van de Academie voor Zelfherstel.
Want samen staan we sterker!